Το προφίλ των ακροδεξιών συλληφθέντων της «Combat 18» – Έντεκα συνολικά οι συλλήψεις

Τι βρέθηκε στα σπίτια των συλληφθέντωνΚομβικό ρόλο στη δράση των δύο ομάδων φέρεται να έχει και νεαρός που συνελήφθη στα ΙωάννιναΑνάληψη τουλάχιστον 30 επιθέσεων σε στέκια αναρχικών κ.α.

Μεγάλη επιχείρηση για την εξάρθρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Combat 18», εξαπέλυσε το πρωί της Τρίτης, 06/03/2018 σε Αθήνα και επαρχία η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Μια επιχείρηση που οδήγησε σε

πέντε συλλήψεις, μία προσαγωγή και τουλάχιστον 10 κατ’ οίκον έρευνες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συλληφθέντες φέρεται να εμπλέκονται σε περισσότερες από 30 εμπρηστικές επιθέσεις και περιστατικά βανδαλισμών.

Πρόκειται για μέλη των νεοναζιστικών οργανώσεων «Combat 18» και «Αυτόνομοι Μαίανδροι Εθνικιστές – (ΑΜΕ)», που με αναρτήσεις στο διαδίκτυο έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις σε στέκια αναρχικών, φθορές σε εβραϊκά μνημεία, συμμετοχή σε επεισόδια με Ρομά στο Μενίδι κ.ά. «Η Combat 18 έχει στα χέρια της το μέλλον του εθνικιστικού ακτιβισμού. Το νέο αίμα της C18 στην Ελλάδα είναι εδώ και δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα παρά μόνο στη σβάστικα», αναφέρεται σε ένα από τα πολλά βίντεο που η ομάδα έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο.

Nέες συλλήψεις

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας προέκυψε η εμπλοκή δύο ακόμα ημεδαπών, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Συνελήφθησαν ακόμα τέσσερα άτομα για παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα (περί όπλων και εκρηκτικών και κατοχή ναρκωτικών ουσιών) , οι οποίες διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο των κατ’ οίκον ερευνών.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δέκα κατ’ οίκον έρευνες σε περιοχές της Αττικής και δύο σε επαρχιακές πόλεις.

Οι κατ’ οίκον έρευνες

Στη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης έγιναν πάνω από δέκα κατ’ οίκον έρευνες σε Αττική, Ιωάννινα και Σέρρες, προσήχθησαν έξι άτομα και τελικά συνελήφθησαν πέντε. Κατασχέθηκαν βόμβες μολότοφ, κροτίδες, μαχαίρια, ρόπαλα, γκαζάκια, καθώς και μία κυνηγετική καραμπίνα με σκοπευτική διόπτρα. Βρέθηκαν επίσης 50 κιλά νιτρικής αμμωνίας που, χρησιμοποιείται για την παρασκευή αυτοσχέδιας εκρηκτικής ύλης. Τα περισσότερα πειστήρια οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής εντόπισαν στο σπίτι υπόπτου στο Μενίδι.

Τη στιγμή της εφόδου, μάλιστα, ο συλληφθείς προσπάθησε να καταστρέψει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή προκειμένου οι αστυνομικοί να μην αποκτήσουν πρόσβαση στο αρχείο του.

Κομβικό ρόλο στη δράση των δύο ομάδων φέρεται να έχει και νεαρός που συνελήφθη στην πόλη των Ιωαννίνων. Και αυτό διότι κατά την έρευνα διαπιστώθηκε πως πρόκειται για τον συντάκτη των περισσότερων κειμένων ανάληψης ευθύνης που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο μετά τις επιθέσεις. Σε ένα απ’ αυτά (δημοσιεύθηκε την 25η Ιανουαρίου 2017 μετά εμπρηστική επίθεση σε στέκι αναρχικών) έγραφε: «Επισκεφθήκαμε την πρεζοφωλιά, που ονομάζεται κατάληψη “Στρούγκα” στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η κατάληψη λειτουργεί από το 2009, όταν κάποια αλητοπρεζόνια κατέλαβαν κτίριο που ανήκει στον Δήμο».

Τουλάχιστον 30 επιθέσεις

Από τις διαδικτυακές αναρτήσεις των «Ανένταχτων Μαιάνδρων Εθνικιστών» και της «Combat 18», υπάρχουν αναλήψεις για τουλάχιστον 30 εμπρηστικές επιθέσεις, με τους αξιωματικούς να έχουν ταυτοποιήσει περισσότερες από 20.

Στις επιθέσεις τους συμπεριλαμβάνεται η βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, τον Φεβρουάριο του 2015. Επίσης είχαν αναλάβει και την ευθύνη για την επίθεση στο Αντιφασιστικό Στέκι Pasamontana στον Κορυδαλλό.

Λίγους μήνες αργότερα, είχαν βεβηλώσει το εβραϊκό νεκροταφείο στη Νίκαια και από τότε έως τις αρχές του 2017 είχαν πραγματοποιήσεις δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις- με μολότοφ και γκαζάκια- σε αντιεξουσιαστικά στέκια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπως είναι το αναρχικό στέκι «Δίστομο», «Στρούγκα» και η κατάληψη «Libertatia». Ακόμη μία επίθεση- που έγινε το 2017- ήταν το «πογκρόμ» κατά Ρομά και εμπρησμοί σπιτιών στο Μενίδι, με αφορμή τον θάνατο του 11χρονου Μάριου Σουλούκου, από αδέσποτη σφαίρα σε σχολική εκδήλωση.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως οι δράστες ήταν και εξακολουθούν να είναι θιασώτες του σεσημασμένου «Περίανδρου» που καταδικάστηκε για τη δολοφονική επίθεση εις βάρος του Δημήτρη Κουσουρή και είναι μέχρι και σήμερα ιδεολογικός καθοδηγητής των ναζιστικών ομάδων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για ιδιαζόντως «βίαια και επικίνδυνα» μέλη, που ήταν βαθιά…πολιτικοποιημένοι υπέρ του Αδόλφου Χίτλερ.

Άλλωστε ο αριθμός «18» αντιστοιχεί στο πρώτο και το όγδοο γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου, «Α» και «Η», δηλαδή «Adolf Hitler». Mάλιστα, σύμβολό τους έχουν την νεκροκεφαλή που παραπέμπει σε αυτήν των SS.

Τον Μάιο του 2015, η νεοναζιστική ομάδα αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Αγρός» στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον και στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου.

Τον επόμενο μήνα έβαλαν φωτιά στο στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα. Στην ανάληψη της ευθύνης της συγκεκριμένης επίθεσης των C18, σημείωναν ότι έγινε σε συνεργασία με τους «Ανένταχτους Μαίανδρους Εθνικιστές».

Στις 16 Αυγούστου 2016 πραγματοποιήθηκε επίθεση στον αυτοοργανωμένο κοινωνικό χώρο «Αντίβαρο» στο Μενίδι, τον Φεβρουάριο προβαίνουν σε επίθεση αναρχικό στέκι της οδού Ζαϊμη. Ακολουθούν επιθέσεις στην κατάληψη Mundo Nuevo στη Θεσσαλονίκη, κατάληψη Βανκούβερ Απάρτμαντ, ελευθεριακό χώρο «Sabot» στη Θεσσαλονίκη, κατάληψη στέγης αλληλεγγύης σε πρόσφυγες στην οδό Κάνιγγος 22.

Keywords
Τυχαία Θέματα