Κανονικά οι εργασίες της Exxon στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ – Πλοία των ΗΠΑ στο σημείο

«Ύψιστη προτεραιότητα της ExxonMobil είναι η ασφάλεια των πληρωμάτων των σκαφών που θα διενεργήσουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και όσων άλλων βρίσκονται στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας για τις έρευνες που ξεκινά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie, δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν

τις έρευνες στην περιοχή.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), o «προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018».

Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter, φωτογραφίες του USNS Carson City του αμερικανικού στόλου, που αναχώρησε χθες από τη Σούδα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πρέσβης, πρόκειται για πλοίο «αιχμή δόρατος» της εκστρατευτικής μεταγωγικής δύναμης του αμερικανικού στόλου, το οποίο διεξάγει ασκήσεις, προκειμένου να προωθήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή.

Αυξημένη η ναυτική παρουσία των ΗΠΑ ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι Αμερικανοί θα έχουν, από σήμερα, αυξημένη ναυτική παρουσία στην περιοχή ανάμεσα στη Ν. Κύπρο και στο Iσραήλ, η οποία, ωστόσο, δεν συνδέεται άμεσα με τις έρευνες που θα ξεκινήσουν στο οικόπεδο 10 την επόμενη εβδομάδα (11 Μαρτίου) και θα διαρκέσουν έως και τις 20 Απριλίου. Είναι ενδιαφέρον ότι, όπως φαίνεται και από το γράφημα, το οικόπεδο 10 δεν αμφισβητείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από την Άγκυρα, παρότι τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης προειδοποιούν τον έκτο στόλο των ΗΠΑ να μείνει μακριά από την Ανατ. Μεσόγειο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες σήμερα, Τετάρτη, μια ναυτική ομάδα κρούσης του αμερικανικού ναυτικού, με κεντρική μονάδα το «USS Iwojima» (πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων που μεταφέρει ελικόπτερα και αεροσκάφη καθέτου προσγείωσης και απογείωσης), σε συνεργασία με ισραηλινές δυνάμεις, θα πραγματοποιήσει άσκηση εκκένωσης πληθυσμών. Η άσκηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και άλλες σημαντικές μονάδες του αμερικανικού ναυτικού όπως τα «USS New York» και «USS Oak Hill», θα διαρκέσει έως και τις 18/3 και θα εξελίσσεται στην περιοχή από το Βόρειο Ισραήλ έως και τη Νότια Κύπρο, με βασικό σενάριο τη μεταφορά πληθυσμών από την μια περιοχή προς την άλλη.

Τα τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή μέχρι τουλάχιστον τις 25/3. Ως εκ τούτου, το πρώτο δεκαπενθήμερο των ερευνών της Exxon στο οικόπεδο 10, στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, κατ’ ακρίβεια στο μεγαλύτερο μέρος της, θα υπάρχει ναυτική παρουσία ΗΠΑ και Ισραήλ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη συμπίπτει με το χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας. Ένδειξη της κατάστασης την οποία διανύουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι η δυσφορία της Αγκυρας για την παρουσία των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων»

Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εμποδίσουν την μετακίνηση κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) από άλλες περιοχές της Συρίας προς την περιοχή της Αφρίν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την στρατιωτική επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων.

Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την χρονική παράταση της 5ωρης καθημερινής κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Γούτα σε 24ωρη και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συζητήσει την κατάσταση εκεί με το ιρανό ομόλογο του Χασάν Ροχανί.

Keywords
Τυχαία Θέματα