Φόβοι για «καψόνια» των Τούρκων – ΕΔΕ διέταξε το Πεντάγωνο για τους έλληνες στρατιωτικούς

Οι προθέσεις της Άγκυρας για την «τύχη» των δύο ΕλλήνωνΔεν βλέπει να εξελίσσεται η συγκεκριμένη υπόθεση σε «διπλωματικό θρίλερ» ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, η οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης μετά τη σύλληψή τους την 1η Μαρτίου.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του ζήτησε

να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο αξιωματικών τόνισε πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση από την Ελλάδα να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα, ενώ δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Φόβοι για «καψόνια» των Τούρκων

Πάντως, το γεγονός ότι οι δύο κρατούμενοι στην Αδριανούπολη είναι στρατιωτικοί και όχι απλοί πολίτες ή δημοσιογράφοι ενισχύει την εκτίμηση και την ελπίδα της κυβέρνησης πως η Τουρκία δεν θα «τραβήξει το σχοινί». Όλα δείχνουν πως η Άγκυρα θα δώσει διαστάσεις «καψονιού» στη συγκεκριμένη υπόθεση. Εξάλλου, να αποδραματοποιήσει την κατάσταση επιχείρησε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι δεν βλέπει να εξελίσσεται η συγκεκριμένη υπόθεση σε «διπλωματικό θρίλερ».

Tο Πεντάγωνο ξεκίνησε ΕΔΕ για την σύλληψη των δύο στρατιωτικών

Ένορκη διοικητική εξέταση για το περιστατικό με τους δύο ελληνες στρατιωτικούς διέταξε το Πεντάγωνο με στόχο να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Στο πλαίσιο της ΕΔΕ, ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν και οι πληροφορίες από την ΕΥΠ σχετικά με το στίγμα των δύο αντρών, από τη στιγμή που τα είχαν στα χέρια τους και ξεκίνησαν τις περιπολίες μέχρι τη στιγμή που συνελήφθησαν.

Στο Πεντάγωνο εκτιμούν πως τα στοιχεία θα τους δώσουν απαντήσεις και επιχειρήματα στην ελληνική πλευρά.

Στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως υπάρχει δυσαρέσκεια για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο θέμα των δύο στρατιωτικών, ωστόσο, αισιοδοξούν πως η γείτονα χώρα θα καταλάβει πως δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα