Το εστιατόριο «στην άκρη της Γης»… είναι και το καλύτερο του κόσμου – Στο μικρό Wofgat το «Όσκαρ γαστρονομίας»

Το «όσκαρ γαστρονομίας» για τη χρονιά που έφυγε δε πήγε σε κάποιο περισπούδαστο γαλλικό εστιατόρια αλλά σε ένα μικρό ταβερνάκι σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Νότιας Αφρικής!

Συγκεκριμένα, τα World Restaurant Awards, ένας νέος θεσμός που στοχεύει στην προώθηση της διαφορετικότητας της διεθνούς γαστρονομίας, απένειμαν στο «Wofgat» το βραβείο για το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου.

Ο σεφ του εστιατορίου που μπορεί να δεχτεί 20 πελάτες ταυτόχρονα, ο 38χρονος Κόμπους Βαν

ντερ Μέρβε, παρασκευάζει ο ίδιος το ψωμί και το βούτυρο.

Το «Wofgat», του οποίου το προσωπικό που αποτελείται κυρίως από γυναίκες, δεν έχει καμιά επίσημη επαγγελματική κατάρτιση – άνοιξε τις πύλες του πριν από δύο χρόνια σε μια παλιά εξοχική έπαυλη 130 ετών μέσα σε σπηλιά στην ακτή του Πάτερνοστερ, ενός από τα παλαιότερα ψαροχώρια της Δυτικής Ακτής, 150 χλμ. από το Κέιπ Τάουν.

«Δεν αισθάνομαι ότι το αξίζω, οι συνεργάτες μου είναι αυτοί που πηγαίνουν κάθε μέρα να μαζέψουν χόρτα, παχύφυτα και σπανάκι που πρέπει να υπάρχουν εδώ… Το εστιατόριο αυτό είναι το μωρό τους. Ανυπομονώ να γιορτάσω μαζί τους πίνοντας ένα ποτήρι νοτιοαφρικανικού αφρώδους κρασιού», δηλώνει.

Το εστιατόριο βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή ακτή, πλούσια σε μύδια, στρείδια, αρωματικά φυτά και χόρτα που ευδοκιμούν στις αμμοθίνες της όπως αγριόσκορδο, σπανάκι και γηγενή φυτά.

Βραβεύτηκε, επίσης, στην κατηγορία «προορισμός εκτός χάρτη» (εκτός των μεγάλων τουριστικών διαδρομών).

Το μενού γευσιγνωσίας περιλαμβάνει επτά πιάτα και στοιχίζει ποσό αντίστοιχο των 53 ευρώ.

Πρώην δημοσιογράφος, ο Κόμπους Βαν ντερ Μέρβε που άρχισε να μαγειρεύει στα 30 του, δήλωσε ότι η φιλοσοφία του είναι να «παρεμβαίνει όσο το δυνατόν λιγότερο στα τοπικά προϊόντα και να τα σερβίρει στη γνήσια μορφή τους, αμαγείρευτα, ακατέργαστα».

Η επιτροπή των World Restaurant Awards έκανε την επιλογή της ανάμεσα σε 36 χώρες, από την Αυστραλία έως τη Ζιμπάμπουε. Και όρισε έναν νικητή σε καθεμιά από τις 18 κατηγορίες των βραβείων, ανάμεσα στις οποίες είναι η «σπιτική σπεσιαλιτέ« ή “χωρίς κράτηση” (από το street food έως την κοσμοπολίτικη κουζίνα που συνδυάζει ποικιλία γαστρονομικών στοιχείων και παραδόσεων σε ένα πιάτο, για πιο χαμηλούς προϋπολογισμούς) ή άλλες δευτερεύουσες κατηγορίες όπως ο «σεφ της χρονιάς χωρίς τατουάζ» στην οποία βραβεύτηκε ο γάλλος Αλέν Ντυκάς, ο μεγάλος πολυβραβευμένος σεφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα