Τις βασικές αρχές του σχεδίου συμφωνίας που θα προταθεί στην ΠΓΔΜ, αποκαλύπτει ο Κατρούγκαλος

Για τις βασικές αρχές του σχεδίου συμφωνίας για το Σκοπιανό που θα προταθεί από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ σκιαγράφησε ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7

Δείτε επίσης: Με τον Κοτζιά συναντάται ο Νίμιτς – Σχέδιο συμφώνου με την πΓΔΜ

γνωστοποίησε ο ΥΠΕΞ

«Η συμφωνία πρέπει να είναι ολική, να μην αφήνει κανένα ζήτημα απ’ έξω και κυρίως να είναι μόνιμη. Να μην λύσουμε ή να κάνουμε πως λύνουμε το ζήτημα και μετά να επιστρέψει», ανέφερε αρχικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Δείτε επίσης: «Η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό δεν είναι πλέον ταμπού», τονίζει ο Ζάεφ στο Spiegel

Σημείωσε ότι αυτό πρέπει να διασφαλιστεί με την ύπαρξη ρήτρας στη διεθνή συμφωνία, προκειμένου η συνταγματική αναθεώρηση για το όνομα να μονιμοποιηθεί, χωρίς να μπορεί να αμφισβητηθεί μελλοντικά, ενώ πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι η λύση να μην αφήνει σκιά που στο μέλλον μπορεί να “γεννήσει” αλυτρωτικές βλέψεις εκ μέρους της ΠΓΔΜ και να αμφισβητείται «η ελληνικότητα και η ιστορικότητα της δικής μας Μακεδονίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ελληνοτουρκικό και τόνισε ότι στην Τουρκία πρέπει να ξέρουν πως «αν συμπεριφερθούν ως μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, έχουν να κερδίσουν την ευρωπαϊκή τους προοπτική» και ταυτόχρονα «αν επιχειρήσουν οποιονδήποτε τυχοδιωκτισμό, ότι θα έχουμε ένα μέτωπο στο οποίο δεν θα είμαστε μόνοι μας. Εμείς ως χώρα επειδή ξέρουμε ότι τα εθνικά μας συμφέροντα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν έχουμε κανένα λόγο να κλιμακώνουμε φραστικές εντάσεις».

Εν κατακλείδι, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε, σε σχέση με την υπόθεση της προγραμματισμένης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ η οποία απετράπη από την Τουρκία, ότι «αυτό που θέλουμε εμείς είναι να επιβεβαιώσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας, όπως ακριβώς αναφέρεται σ’ αυτά και η δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να αποφύγουμε τη δημιουργία οποιονδήποτε τετελεσμένων γεγονότων. Καμία διπλωματική προσπάθεια δεν αποδίδει υπό καθεστώς εκβιασμών».

Keywords
Τυχαία Θέματα