Το «φιλέτο» της μητρόπολης Γλυφάδας και ο πόλεμος των Ιεραρχών

Ο πόλεμος που από καιρό έχει ξεκινήσει ομάδα ιεραρχών κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ανέδειξε, με την ευκαιρία της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Γλυφάδας, το σοβαρότερο – μέχρι το επόμενο – επεισόδιο του. Και αυτό γιατί η εκλογή του εκλεκτού του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, προέκυψε από… ισοπαλία, μετά από μια διαδικασία στην οποία έγινε «μακελειό» και με ένα χοντρό παρασκήνιο που ακολούθησε την κοίμηση του μακαριστού μητροπολίτη Γλυφάδας, Παύλου, στα τέλη Φλεβάρη. Αποκλειστικές πληροφορίες του altsantiri.gr, μάλιστα, λένε πως δεν

αποκλείεται ακόμη και δικαστικό ξεκαθάρισμα του θρίλερ που δεν έχει μόνον εκκλησιαστικές προεκτάσεις.

Ο από Σαλόνων Αντώνιος, λοιπόν, στενός συνεργάτης του Ιερώνυμου και υπεύθυνος των οικονομικών της Εκκλησίας, τον οποίον ο Αρχιεπίσκοπος είχε στο παρελθόν αποκαλέσει ως «τσάρο» της οικονομίας της Εκκλησίας, πήρε τη μάχη της κάλπης μετά την επανακαταμέτρηση που ζητήθηκε, στην οποία διαπιστώθηκε ισοψηφία του με τον Αρχιμανδρίτη, Αλέξιο Ψωίνο και λόγω “των πρεσβείων”, εξελέγη ο παλαιότερος στην ιεραρχία , δηλαδή ο Σαλώνων. Αυτό σε μια πρώτη ανάγνωση σημαίνει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει πλέον μια καταγεγραμμένη πανίσχυρη αντιπολίτευση που στέκει ανάχωμα στις επιλογές του και η οποία, όπως λένε πηγές προσκείμενες σ’ αυτήν, θα κλιμακώσει τον πόλεμο σε κάθε ευκαιρία.

Συμπτωματικά κι ενώ η επιλογή του Ιερωνύμου για τον μητροπολιτικό θρόνο της Γλυφάδας ήταν από καιρό γνωστή, κάποιοι νομικοί «γνωμοδότησαν» προ καιρού ότι η πλήρωση θέσης μητροπόλεως που χηρεύει δεν μπορεί να γίνει με «Τιτουλάριο» επίσκοπο – δηλαδή με μητροπολίτη σε μη ενεργό μητροπολιτικό θώκο. Κι ο Μητροπολίτης Σαλόνων είναι τιτουλάριος. Αυτή η γνωμοδότηση βασίστηκε στην τροποποίηση του Εκκλησιαστικού καταστατικού χάρτη που έγινε στα τέλη της δεκαετίας του ‘70. Και με βάση αυτήν ο σφοδρός πολέμιος του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, υπέγραψε δική του παρέμβαση προς την ιεραρχία στην οποία υποστηρίζει πως «Όπως προκύπτει από την από 16 Μαρτίου 1977 Εισηγητική Έκθεση επί του σχεδίου νόμου «Περί κυρώσεως του κωδικός καταστατικού χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», η οποία κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ των μεταβολών που επήρχοντο με τον νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (δηλαδή του Ν 590/31-5-1977), σήμερα συμπεριλαμβανόταν και η σαφής και αδιαμφισβήτητη κατάργηση τον αντίκανονικών θεσμών του βοηθού Επισκόπου, Τιτουλαρίου Επισκόπου και του Τιτουλαρίου Μητροπολίτου (βλ. εδ. στ’ της Εισηγητικής Εκθέσεως: Κατηργήθη ο αντικανονικός θεσμός των Τιτουλαρίων Μητροπολιτών ή Επισκόπων και των βοηθών λεγόμενων Επισκόπων»)».

Το παρασκήνιο όμως έχει και οικονομικό υπόβαθρο, καθώς όπως λένε πηγές, Εκκλησιαστικοί κύκλοι έχουν προσεγγίσει επιχειρηματίες από το Κατάρ με στόχο την αξιοποίηση των ακινήτων που έχει στο παραλιακό μέτωπο η Εκκλησία – κάτι που καθιστά την Μητρόπολη Γλυφάδας, «φιλέτο»… Εξ’ ου και το έντονο και πολιτικό ενδιαφέρον όλων των τάσεων να την έχουν υπό τον έλεγχο τους. Τον πρώτο γύρο τον κέρδισε ο Αρχιεπίσκοπος. Πολλοί όμως λένε ότι δεν θα ναι ο τελευταίος…

Γ. Βασιλακόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα