Brexit: Η παράταση που ζητάει η Μέι, η αντίθεση της Κομισιόν και η «φρενίτιδα» στο εσωτερικό

17:30 20/3/2019 - Πηγή: In.gr

Αναβολή του Brexit από την την Ευρωπαϊκή Ένωση ώες τις 30 Ιουνίου ζήτησε η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Έγραψα σήμερα το πρωί στο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για να τον πληροφορήσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου» δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Η εξέλιξη αυτή γεννά

πολλά ερωτηματικά, τόσο για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, όσο και για τις εξελίξεις στην ΕΕ.

Αυτό γιατί μόλις εννέα μέρες πριν την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, και με τη Βρετανία να μην διαθέτει συμφωνία, η Ένωση δεν δείχνει διατεθειμένη να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο την παράταση που επιθυμεί.

Τι αναφέρει η επιστολή της Μέι

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, η πρωθυπουργός της Βρετανίας στην επιστολή της επικαλείται την έλλειψη χρόνου για επικύρωση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν από την 29η Μαρτίου.

Γιαυτό το λόγο, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, υπέβαλε αίτημα παράτασης του Άρθρου 50 έως τις 30 Ιουνίου 2019.

Η επιστολή αναφέρεται αρχικά στην απόρριψη της συμφωνίας του Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων, για δεύτερη φορά, στις 12 Μαρτίου. Προσθέτει ότι η ίδια είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές πως μία μεγάλη σε διάρκεια παράταση του Άρθρου 50 θα υποχρέωνε το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. «Δεν πιστεύω ότι θα ήταν προς το συμφέρον κανενός εκ των δύο πλευρών να διοργανώσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» γράφει η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Παράλληλα στην επιστολή ενημερώνει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι σκόπευε να επαναφέρει προς ψήφιση τη συμφωνία του Brexit, κάτι όμως που κατέστη «αδύνατο» μετά από την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων που προειδοποίησε την κυβέρνηση πως μια πρόταση δεν μπορεί να υποβληθεί ξανά στη Βουλή αν δεν είναι «θεμελιωδώς διαφορετική».

Παρόλα αυτά, σημειώνει η κα Μέι, παραμένει πρόθεσή της να επαναφέρει τη συμφωνία για τους όρους του Brexit ενώπιον του νομοθετικού σώματος.

«Ενόψει αυτής της ψηφοφορίας, θα ήμουν ευγνώμων αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορούσε να εγκρίνει τα συμπληρωματικά έγγραφα που ο πρόεδρος Γιούνκερ και εγώ συμφωνήσαμε στο Στρασβούργο, βάζοντας την κυβέρνηση σε θέση να φέρει αυτές τις συμφωνίες στη Βουλή και επιβεβαιώνοντας τις αλλαγές στην πρόταση της κυβέρνησης προς το κοινοβούλιο», αναφέρει η κα Μέι.

Συμπληρώνει ότι σκοπεύει να υποβάλει και περαιτέρω «εσωτερικές προτάσεις» που επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες δεσμεύσεις της για την προστασία της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η αναφορά ερμηνεύεται ως παραπομπή σε δέσμευση της κυβέρνησης ότι οποιαδήποτε αλλαγή κανονισμών της ΕΕ που θα πρέπει να εφαρμοστεί στη Βόρεια Ιρλανδία στο πλαίσιο του λεγόμενου «backstop», θα εφαρμόζεται και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαφωνία με την Κομισιόν

Ακόμα ένα πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στα ήδη πολλά που αντιμετωπίζει η Τερέζα Μέι είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δείχνει διατεθειμένη να πει «ναι» σε μία παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Σε σημείωμα με θέμα τη διαδικασία του Brexit που συζητήθηκε από την Κομισιόν κατά την σημερινή εβδομαδιαία συνάντηση, ευρωπαίοι αξιωματούχοι γράφουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν με την Μέι αύριο κατά την σύνοδο κορυφής αντιμετωπίζουν την διπλή επιλογή μίας βραχείας παράτασης από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 23 Μαΐου ή μίας μακράς παράτασης μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, με την Βρετανία σε αυτήν την περίπτωση να είναι υποχρεωμένη να διεξαγάγει εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στις 23 Μαΐου.

«Οποιαδήποτε παράταση προσφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου 2019 ή θα είναι αρκετά μακρύτερη και θα απαιτήσει την διεξαγωγή ευρωεκλογών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί η λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ικανότητάς τους στην λήψη αποφάσεων».

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες θα λάβουν περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Brexit θα πρέπει να ξέρουν μέχρι τα μέσα/τέλη του Απριλίου εάν θα στερηθούν αυτές τις έδρες λόγω της παραμονής της Βρετανίας.

Στο σημείωμα επίσης αναφέρεται ότι σε περίπτωση επέκτασης της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ενωση, το Λονδίνο θα πρέπει «στο πλαίσιο πνεύματος ευπειθούς συνεργασίας να δεσμευθεί σε εποικοδομητική αποχή» στην λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα όπως ο προϋπολογισμός και η πλήρωση σημαντικών ευρωπαϊκών πόστων μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Πανικός στο εσωτερικό: Ένα τρισ. λίρες έκαναν «φτερά»

Την ίδια στιγμή που το Brexit κρέμεται από… μια κλωστή, στη χώρα επικρατεί ένας πανικός.

Σύμφωνα με το Reuters, περιουσιακά στοιχεία, συνολικής αξίας περί του ενός τρισεκατομμυρίου λιρών, μεταφέρονται εκτός της Βρετανίας, προς κέντρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα το δημοσίευμα επικαλούμενο εταιρεία συμβούλων, υποστηρίζει ότι ταυτόχρονα με το κολοσσιαίο ύψος περιουσιακών στοιχείων μετακινούνται περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας.

Το ίδιο δημοσίευμα τονίζει πως τράπεζες, εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων και ασφαλιστικές εταιρίες στο Λονδίνο ανοίγουν ή επεκτείνουν τα γραφεία τους στην ΕΕ προκειμένου να αποφύγουν τα προβλήματα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βρετανία θεωρητικά είναι να αποχωρήσει από την ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση ζητά από τις Βρυξέλλες να καθυστερήσει το διαζύγιο.

Στην τελευταία της έκθεση Brexit Tracker, η EY ανέφερε ότι 23 εταιρίες έχουν ανακοινώσει τη μεταφορά περίπου 1 τρισεκ. λιρών σε περιουσιακά στοιχεία, σε σχέση με 800 δισεκ. λίρες το προηγούμενο τρίμηνο.

Το Δουβλίνο παραμένει ο πιο δημοφιλής προορισμός για μετεγκατάσταση –28 εταιρίες αναφέρουν ότι σχεδιάζουν να ανοίξουν εκεί γραφεία– με τη Φρανκφούρτη, το Λουξεμβούργο και το Παρίσι, ωστόσο, να φαίνεται ότι καλύπτουν τη διαφορά με 21 έως 18 εταιρίες.

«Καθώς πλησιάζει η 29η Μαρτίου, οι εταιρίες επαναβεβαιώνουν ή επανεξετάζουν τις δηλώσεις που έκαναν για την έκταση των αλλαγών που εφαρμόζουν σε ό,τι αφορά το προσωπικό και τη λειτουργία τους, αλλά δεν βλέπουμε πολλές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής — οι επιχειρήσεις εκτελούν τα σχέδιά τους σύμφωνα με τον προγραμματισμό» ανέφερε η EY σε ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα