Σύγκρουση Λαγκάρντ – Μέρκελ στην τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών για τα «κορονο-ομόλογα» (video)

Μόλις μία εβδομάδα μετά την παρέμβασή της για θωράκιση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων η Κριστίν Λαγκάρντ είδε το Βερολίνο να απορρίπτει την έκκλησή της για περισσότερη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου αυτής κρίσης λόγω του κορονοϊού και συγκεκριμένα την πρόταση για έκδοση κοινών ευρωομολόγων. Στην τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών ουσιαστικά η κοινότητα έσπασε και πάλι σε δύο στρατόπεδα: το ένα με επικεφαλής την Λαγκάρντ και το άλλο με προεξέχουσα την Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το «Bloomberg»

που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την πρότασή της για τα ευρωομολόγα, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζει μία κρίση «επικών διαστάσεων» από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Τόνισε πως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών του ESM, ρευστότητας και εγγυήσεων από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων, όπως κοινή έκδοση χρέους προκειμένου να διαμοιραστεί το ρίσκο.

#ITALEXIT#BRUXELLES#CORONAVIRUS#EUROPA#LAGARDE#MERKEL#MARIO DRAGHI

Voi la vorreste una società o un gruppo di amici dove :

1) quando vi attaccano, nessuno di loro vi difende anzi si gira dall’altra parte e dice che è
un problema vostro….. pic.twitter.com/skoUfvYXV4

— Incazzati Siamo Molto (@incazzati2) March 26, 2020


Αν και η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συμφώνησε με τη ζοφερή εκτίμηση της κατάστασης απέρριψε το αίτημα για αμοιβαιοποίηση χρέους και προειδοποίησε τους πάντες να μην έχουν «μη ρεαλιστικές προσδοκίες» σύμφωνα με αξιωματούχους.Όπως μάλιστα επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg o τόνος της ήταν πιο κατηγορηματικός μετά και την επιστολή των εννέα ηγετών για την έκδοση των κορoνο-ομολόγων. Στο πλευρό της Γερμανίας στάθηκε και πάλι η Ολλανδία.

Diario del coprifuoco/4: Nostra Signora della Speculazione
di Alessio Mannino
>>>>https://t.co/JWS0a6ihVV#Coronavirus #Lagarde #BorsaItaliana #Europa #Italia #vonderLeyen #Merkel #BorisJohnson pic.twitter.com/x6QDFiy5dG

— Vvox (@vvoxonline) March 13, 2020


Η παρέμβαση Μέρκελ που έγινε μέσω διερμηνέα, με μία φωτογραφία της μόνο να εμφανίζεται στην οθόνη, ήρθε εν μέσω δραματικών εκκλήσεων για πιο δυναμική δράση από τους ομολόγους της. Ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε ότι ολόκληρη η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε πως εάν δεν ληφθούν δυναμικές αποφάσεις η πολιτική αντίδραση που θα υπάρξει θα μπορούσε να σκοτώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

La Merkel si oppone all’accesso al FONDO SALVA STATI senza condizioni,scoprendo le loro carte:”VOGLIONO APPROFITTARE DELL’EMERGENZA DA COVID-19 PER COMMISSARIARE L’ITALIA”.È ora che il Governo si riprenda indietro i soldi,dei contribuenti,versati per il MES. pic.twitter.com/6iVkBTVYXa

— Luca Campisi (@Luca08979341) March 25, 2020


Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, που επικαλείται το ειδησεογραφικό δίκτυο, ο Κόντε υπογράμμισε ότι τα όσα έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση μίας ασύμμετρης απειλής. Στήριξε δε την ιδέα του ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, να ανατεθεί στους επικεφαλής των πέντε θεσμών της ΕΕ να καταρτίσουν κοινό σχέδιο για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων μέσα σε 10 ημέρες.

Davon könnte die Welt noch mehr gebrauchen: Nüchterner Pragmatismus à la Merkel. Ein glaubwürdiger Kontrast zum Kriegsgeheul diverser Herren.
⁦@NZZ⁩ #angelamerkel #coronavirus #COVID2019 https://t.co/WvoLUe894y

— Daniel Frei (@danielfrei79) March 26, 2020


Υπενθυμίζεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή για την έκδοση των «κορονο-ομολόγων», προειδοποίησε πως εάν το μπλοκ δεν αντιδράσει, θα αναγκάσει την ΕΚΤ να προωθήσει ακόμη ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ue: ‘Azioni anti-crisi ulteriori saranno inclusive’. #Merkel ‘Fra due settimane ci consulteremo su proposte’ #coronavirus #ANSA https://t.co/CeTQTxRLOy pic.twitter.com/DOZmxMx3cP

— Agenzia ANSA (@Agenzia_Ansa) March 26, 2020

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, bloomberg)

Πηγή: Σύγκρουση Λαγκάρντ – Μέρκελ στην τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών για τα «κορονο-ομόλογα» (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα