Ποια είναι η ρωσίδα πληροφοριοδότης της δολοφονημένης μαλτέζας δημοσιογράφου

Το βράδυ της Δευτέρας, παραδόθηκε στις ελληνικές Αρχές και συγκεκριμένα στο Α.Τ. Συντάγματος, η Ρωσίδα μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, Μαρία Εφίμοβα, φοβούμενη για τη ζωή της καθώς όπως δήλωσε δέχεται απειλές.

Η Εφίμοβα είναι μία από τις «πηγές» της Μαλτέζας δημοσιογράφου –μπλόγκερ, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία είχε συμβάλλει στις αποκαλύψεις για το τεράστιο σκάνδαλο των Panama Papers, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για διαφθορά συμβάλλοντας στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα και δολοφονήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Η 36χρονη Ρωσίδα σε βάρος της οποίας έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης στην Κύπρο και στη Μάλτα δήλωσε πως ήταν πληροφοριοδότης της δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαλιζία που είχε αποκαλύψει στοιχεία σε βάρος πολλών πολιτικών στη Μάλτα τα οποία είχαν καταγραφεί στα Panama Papers. Η Εφίμοβα ήταν στέλεχος της τράπεζας Pilatus Bank στη Μάλτα που κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων τα οποία φέρεται να έδωσε σε Μαλτέζους πολιτικούς και στα παιδιά του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλ χάμ Αλίγεφ. Το ένταλμα των Αρχών της Μάλτας ωστόσο αναφέρεται σε ψευδείς καταθέσεις της Εφίμοβα.

Η γυναίκα κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού έως ότου αποφασιστεί από την Εισαγγελία Εφετών η τύχη της. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου δήλωσε στη Guardian ότι η Εφίμοβα τον κάλεσε από το Αστυνομικό Τμήμα και του είπε ότι είναι τρομοκρατημένη.

Η Εφίμοβα εγκατέλειψε το 2017 τη Μάλτα με το σύζυγο και τα παιδιά της και μετακόμισε στην Κρήτη, από όπου και κατέθεσε αίτηση για άδεια παραμονής στην Ελλάδα η οποία απορρίφθηκε καθώς είχε έρθει στην Ελλάδα από χώρα που δεν ήταν στη ζώνη Σένγκεν και το διαβατήριο της δεν είχε σφραγίδα.

Όπως δήλωσε ο κ. Κούλογλου το αίτημα σύλληψης από τις Αρχές της Μάλτας εναντίον της Μαρία Εφίμοβα βασίζεται σε αστείες κατηγορίες και πως μία πιθανή έκδοσή της στην Μάλτα θα έβαζε σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή της.

Τον Ιανουάριο οι αστυνομικές αρχές της Κύπρου εξέδωσαν ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά της Εφίμοβα και του συζύγου της κατηγορώντας τους για υπεξαίρεση από την τράπεζα Pilatus. Η Εφίμοβα ζούσε και εργαζόταν στην Κύπρο πριν από τέσσερα χρόνια.

Η 36χρονη Ρωσίδα απορρίπτει όλες τις κατηγορίες από τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης λέγοντας ότι είναι μέρος μιας συνωμοσίας σε βάρος της. Ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Κάζα που ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν την Εφίμοβα και την οικογένειά της.

Η δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία τον Οκτώβριο του 2017 συγκλόνισε τη χώρα της και όλη την Ευρώπη καθώς η δημοσιογράφος μετείχε στη διεθνή ένωση μαζί με άλλους εκατό συνάδελφους της από μέσα ενημέρωσης που ανακάλυψαν στοιχεία για σκάνδαλα διαφθοράς με πρωταγωνιστές πολιτικούς, επιχειρηματίες και σταρ.

Στις αποκαλύψεις που είχε κάνει η Μαλτέζα δημοσιογράφος πριν δολοφονηθεί, λέγεται πως εμπλεκόταν ο πρωθυπουργός της χώρας Τζόζεφ Μουσκάτ και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Πολλοί μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω από τη δολοφονία της κρυβόταν ο ίδιος. Ο Μούσκατ μετά τη δολοφονία δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να αποκαλύψει τους δολοφόνους και ανακοίνωσε την αμοιβή 1 εκατομμυρίου ευρώ σε όποιον δώσει πληροφορίες για τους υπεύθυνους.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Keywords
Τυχαία Θέματα