Δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ύψους 200 εκατ. ευρώ για την Υγεία (εικόνες)

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ιδρύματος «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα» υπογράφηκε σήμερα, Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για όλους τους πολίτες της χώρας μας», δήλωσε ο

πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επένδυση διαφορετική από τις άλλες, καθώς ο σκοπός της είναι το κοινωνικό όφελος. «Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του ελληνικού λαού το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον Ανδρέα Δρακόπουλο (σ.σ. είναι ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος) για την προσφορά αυτή, που μπορεί να αγγίξει τα 250 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο σχεδιασμό για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σύνολο των αναγκών στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Άλλη μεγάλη δράση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νέου κτιρίου στον Ευαγγελισμό, στο χώρο που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια «Οίκος Αδελφών» και «Αδελφών Νοσοκόμων». «Ένα κτίριο το οποίο έχουμε σκοπό να λειτουργήσει και ως Έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ», ανακοίνωσε επίσης.

«Εθνικών διαστάσεων η προσφορά» , λέει ο Παυλόπουλος

«Από τις πολυάριθμες και πολύ σημαντικές δωρεές οφείλω να αναφέρω, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το Κέντρο Πολιτισμού και την εν εξελίξει προσφορά για την υγεία στην Ελλάδα. Μένω σε αυτή γιατί μέσα στην συγκυρία στην οποία γίνεται, είναι μια προσφορά η οποία αφορά τη στήριξη του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Γιατί πάσχει το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας. Και στηρίζοντας το κοινωνικό κράτος, στηρίζετε την κοινωνική συνοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «υπό τα δεδομένα αυτά, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όχι απλώς συνεχίζει, αλλά δίνει ακόμη πιο εμβληματικές διαστάσεις στην παράδοση των εθνικών μας ευεργετών. Και θυμίζω ότι αυτή η παράδοση ήταν εκείνη, η οποία βοήθησε το νεώτερο ελληνικό κράτος και το λαό μας σε κρίσιμες στιγμές να αντιμετωπίσουν υπαρξιακές προκλήσεις για τον τόπο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φιλοξενία και τα θερμά λόγια και πρόσθεσε ότι «εμείς πάντα λέμε, εδώ και 22 χρόνια που υπάρχουμε, ότι ποτέ δεν αναπληρώνουμε το κράτος, απλώς συμπληρώνουμε. Και αισθανόμαστε πολύ τυχεροί και υπερήφανοι που μπορούμε και βοηθάμε. Και ελπίζουμε και άλλοι να ακολουθούν το παράδειγμα, όσο ο καθένας μπορεί, γιατί, όπως είπατε, βρισκόμαστε σε μία κρίση σαν χώρα. Και οι συνεργασίες χρειάζονται σε όλα τα φάσματα. Μόνο με σωστές συνεργασίες, με διαφάνεια, με σκληρή δουλειά, με αποτελεσματικότητα μπορεί να πάει μπροστά η κοινωνία, και αυτό το οποίο είπατε, το κοινωνικό κράτος, το οποίο λέμε και εμείς, μία ανθρώπινη κοινωνία».

Η ανακοίνωση του Ιδρύματος

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΝ, με την υπογραφή του μνημονίου ξεκινά η υλοποίηση της πρωτοβουλίας που αφορά δωρεές του ιδρύματος στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, προϋπολογισμού που αναμένεται να υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τον Σεπτέμβριο του 2017, το ΙΣΝ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις σε υποδομές, σε όλη την επικράτεια, την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις, ύστερα από συζητήσεις με το υπουργείο Υγείας, το οποίο υπέδειξε τις μεγαλύτερες, κατά προτεραιότητα, ανάγκες στον τομέα της υγείας.

Όπως αναφέρεται, το ΙΣΝ από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, μέχρι σήμερα, έχει ήδη πραγματοποιήσει δωρεές ύψους περίπου 110 εκατ. για την ενίσχυση της υγείας, όπως: προμήθεια και εγκατάσταση 10 γραμμικών επιταχυντών σε επτά δημόσια νοσοκομεία (ύψους 20 εκατ. ευρώ), αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Παίδων στη χώρα, ανέγερση και πλήρης εξοπλισμός ξενώνων φιλοξενίας συγγενών ασθενών σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια και προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων του ΕΚΑΒ και πλήρης συντήρησή τους για 8 χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του (δωρεά ύψους 14 εκατ. ευρώ).

Τέλος, το ΙΝΣ σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», δημιούργησαν τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα