Περιμένει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα το ΕΚΤ – Αποχωρεί τον Ιούλιο από το ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν

Έμφαση θα πρέπει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στην περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων καθώς ίσως να αποτελέσει και το «κλειδί» για την επίτευξη ενός από τους βασικούς στόχους για το 2020: Να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους και να πετύχει μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Αν και δεν το λέει ξεκάθαρα, το αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος μιλώντας στην ΕΡΤ, φαίνεται να αναμένει νέες αναβαθμίσεις καθώς η ένταξη στην επενδυτική βαθμίδα θα ανοίξει

τη πόρτα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι ο Πολ Τόμσεν, μετά από 37 χρόνια παρουσίας του, αποχωρεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο δανός οικονομολόγος ήταν υπεύθυνος για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, πριν αναλάβει τη θέση του επικεφαλής στο ευρωπαϊκό τμήμα τον Νοέμβριο του 2014.

Σχετικά με την Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δηλώνει εμμέσως ότι η χώρα μας πληρεί ήδη μία από τις βασικές προϋποθέσεις για κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Η οικονομία της να είναι ανταγωνιστική. Η δεύτερη, στην οποία η Αθήνα θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση, είναι η σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων.

«Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο ζητήματα τα οποία ισχύουν για κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Πρώτα απ ‘όλα πρέπει να είναι ανταγωνιστική και τώρα η ελληνική οικονομία είναι ανταγωνιστική. Δεύτερον, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχει ένα τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί. Επομένως, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στην κατάσταση των τραπεζών. Είπα και πριν.

Ο σεβασμός της δημοσιονομικής πολιτικής είναι πέρα ​​από τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ. Αλλά υπάρχει επίσης μια γενική σύσταση. Όταν τα δημόσια οικονομικά αρχίζουν να βελτιώνονται, αρχίζει να απολαμβάνεις τα οφέλη. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει τώρα στην περίπτωση της Ελλάδας. Τα επιτόκια μειώθηκαν κατά πολύ, τα spreads μειώνονται. Ακόμα και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αρχίσει να βελτιώνουν τις προοπτικές και τη βαθμολογία των ελληνικών ομολόγων. Πιστεύω λοιπόν ότι υπάρχει πρόοδο» σημείωσε.

Για την ένταξη στο QE

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης αλλά και τη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού της ελληνικής οικονομίας. Επανέλαβε μάλιστα ότι μόλις τα ομόλογα υπαχθούν στην επενδυτική βαθμίδα, θα είναι δυνατή η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Νομίζω ότι η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Ξέρετε ότι η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας είναι θετική και νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στις αναβαθμίσεις. Υπήρξαν αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Επομένως, όταν τα ελληνικά ομόλογα υπαχθούν στην επενδυτική βαθμίδα, που ελπίζω ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα, ασφαλώς το ελληνικό ομόλογο θα μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Aδύναμο σημείο τα κόκκινα δάνεια

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν με βάση τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ το μόνο αδύναμο σημείο. «Η ελληνική οικονομία λειτουργεί αποτελεσματικά. Τώρα η Ελλάδα υπεραποδίδει σε σχέση με την πλειοψηφία των κρατών της Ευρωζώνης. Και νομίζω ότι ίσως, ξέρετε, αυτό συμβαίνει γιατί η Ελλάδα είναι μια ανταγωνιστική οικονομία και η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ό, τι ήταν πριν από 2, 3 χρόνια. Νομίζω ότι το μόνο «αδύναμο» σημείο της ελληνικής οικονομίας είναι ο δείκτης των κόκκινων δανείων. Είναι πολύ υψηλός, όπως γνωρίζετε, είναι πάνω από 40%. Με μία τέτοια κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο για τις τράπεζες να επιτύχουν το βασικό ρόλο μιας τράπεζας.

Να δανείζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επομένως, στην ΕΚΤ είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι πραγματικά σημαντικό να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να το πετύχει αυτό. Όσον αφορά το σχέδιο Hercules, νομίζω ότι υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο, ένα σημαντικό μέσο και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ευνοήσουμε την βελτίωση του δείκτη των κόκκινων δανείων. Υπάρχουν κάποιοι νομικοί περιορισμοί, αλλά λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους νομικούς περιορισμούς, είναι πρωταρχικής σημασίας να συνεχιστεί η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ελπίζω ότι οι τράπεζες να βρουν τα μέσα ώστε να συνεχίσει, να περιορίσει τα κόκκινα δάνεια».

Η αντιμετώπιση του κοροναϊού

Σχετικά καθησυχαστικός ήταν ο Λουίς Ντε Γκίντος γύρω από τις πιθανές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του κοροναϊού. Όπως δήλωσε είναι ένα σημαντικό στοιχείο και είδαμε ότι είχε σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί. Βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο αυτής της επιδημίας. Γνωρίζουμε ελάχιστα για τα χαρακτηριστικά του ιού μέχρι στιγμής. Πρέπει να μάθουμε πολλά. Θα είναι λίγο απερίσκεπτο από την πλευρά μου να πω ποια πρόκειται να είναι η εξέλιξη. Αν κοιτάξετε στο παρελθόν από προηγούμενα κρούσματα, βλέπετε ότι αυτό είναι το πρώτο στάδιο. Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, πολλές άγνωστες πτυχές. Στις αγορές, στις τιμές των εμπορευμάτων δεν αρέσουν οι αβεβαιότητες. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι κινεζικές αρχές θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και η εξέλιξη του κοροναϊού θα είναι παρόμοια με τις προηγούμενες εστίες που είχαμε στο παρελθόν».

Και τα αρνητικά επιτόκια

Σε ερώτημα για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις καταθέσεις και στο εισόδημα των νοικοκυριών από τα αρνητικά επιτόκια ανέφερε πως «ήταν μέχρι στιγμής μια άχρηστη πολιτική. Είναι πίσω από τις καλές επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αλλά υπάρχει κάτι που είναι προφανές και έχει αναγνωριστεί από την ΕΚΤ, ότι υπάρχουν και παρενέργειες. Και αυτές οι παρενέργειες γίνονται όλο και πιο ορατές και πιο απτές. Ίσως το μήνυμα εδώ είναι ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να είναι το μόνο μέσο, κι άλλες πολιτικές πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή οι δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτή είναι η κύρια σύσταση. Είναι θέμα χρόνου. Στην αρχή σίγουρα οι παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων ήταν πολύ περιορισμένες, αλλά τώρα, είναι πιο ορατές. Πρέπει να εφαρμοστούν κι άλλες πολιτικές, θα πρέπει να επιδιωχθούν. Η νομισματική πολιτική δεν είναι παντοδύναμη».

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

Για την παγκόσμια κρίση ανέφερε πως «η υπογραφή του πρώτου σταδίου της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ήταν θετική από την άποψη ότι έφερε κάποια ανακούφιση. Είδατε ότι οι αγορές αντιδρούσαν πολύ θετικά επειδή η Ιταλία δημιούργησε αβεβαιότητα. Θα δούμε τι θα συμβεί. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες που έχουν για την Ευρώπη οι ποικίλες συνέπειες αυτής της εμπορικής συμφωνίας, είναι πολύ σημαντικό να υπερασπιστούμε τους κανόνες βάση του ποικιλόμορφου εμπορικού συστήματος. Πιστεύω ότι αυτό είναι το κλειδί για τη δημιουργία ευημερίας και πλούτου σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η προσέγγιση, αυτή είναι η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και η ΕΚΤ συμφωνεί πλήρως με αυτό».

Ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων

Σε ερώτημα για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων και για το πως θα μπορούσε να επηρεάσει τις τράπεζες ορισμένων χωρών, ανέφερε πως «πάντα υπερασπιζόμαστε το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων ως ένα πολύ σημαντικό μέσο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Νομίζω ότι το ζήτημα της έκθεσης σε κρατικά ομόλογα είναι κάτι που πρέπει να αναλύσουμε προκειμένου να γεφυρωθεί η σχέση μεταξύ των τραπεζών και τα κράτη».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόσφατη πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς προκειμένου να συνδεθεί το είδος του ανταλλάγματος μεταξύ του ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και του ανοίγματος των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα .

«Αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να διερευνήσουμε, αλλά το σημαντικό στοιχείο είναι να γίνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση. Να προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε το είδος της αδιεξόδου που έχουμε τώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τον τρόπο ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης. Θα ήθελα επίσης να τονίσω τη σημασία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Η ένωση των κεφαλαιαγορών θα είναι βασική κυρίως λόγω της διάσπασης του Brexit και πρέπει να έχουμε πολύ πιο βαθιές, βαθύτερες και πιο «ρευστές» κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη», σημείωσε ο Λουίς Ντε Γκίντος.

Αποχωρεί τον Ιούλιο από το ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν

Την αποχώρηση του Πολ Τόμσον τον προσεχή Ιούλιο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε γνωστή η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο Τόμσεν που συνταξιοδοτείται είχε τεθεί επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ και είχε ασχοληθεί με την ελληνική κρίση. Στο ΔΝΤ εργάστηκε για 37 χρόνια σε καίριες θέσεις στην Ουάσιγκτον και ως εκπρόσωπος του Ταμείου στη Ρωσία.

«Ο κ. Τόμσεν έχει ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος της 37χρονης επαγγελματικής σταδιοδρομίας του σε σημαντικές θέσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες, ως εργαζόμενος στην Ουάσινγκτον και ως εκπρόσωπος του Ταμείου στη Ρωσία. Πριν από την ανάληψη της θέσης του ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, τον Νοέμβριο του 2014, είχε την ευθύνη προγραμμάτων ευρωπαϊκών χωρών που επλήγησαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την επακόλουθη κρίση στη ζώνη του ευρώ», ανακοίνωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και πρόσθεσε. «Συνεργάστηκε στενά και με τις 44 χώρες της Ευρώπης και συνάμα διαδραμάτισε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο θέμα χάραξης πολιτικής και καθοδήγησης πολλών χωρών, βασισμένων στην ελεύθερη αγορά, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, ο κ. Τόμσεν έχει κατευθύνει τις εργασίες επιτήρησης του Ταμείου, τον πολιτικό διάλογο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, και τις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και Ταμείο πάνω στην υλοποίηση προγραμμάτων».

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Περιμένει την επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα το ΕΚΤ – Αποχωρεί τον Ιούλιο από το ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα