Παυλόπουλος: Χωρίς τη Γαλλία η Ευρωζώνη θα έχανε την ταυτότητά της

«Δεν έχω να κανένα δικαίωμα να προδικάσω το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του γαλλικού λαού. Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μιας χώρας δημοκρατικής είμαι βέβαιος, όμως, ότι ο γαλλικός λαός θα τιμήσει την ιστορία του που είναι συνδεδεμένη με την Ευρώπη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις κατά την υποδοχή του Καζνέβ από τον Παυλόπουλο:

Παυλόπουλος: «Κύριε Πρωθυπουργέ, σας καλωσορίζω για μιαν ακόμη φορά στην Αθήνα, αυτή την φορά με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Γαλλίας. Και θέλω να επισημάνω τούτο: Οφείλω να εξάρω, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον καθοριστικό ρόλο της Γαλλίας στην διασφάλιση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και μέσα σ’αυτό το πλαίσιο ακριβώς, θέλω να εξάρω – και να ευχαριστήσω γι’αυτό – την συμβολή της Γαλλίας στο να βρει η Ελλάδα τον σταθερό της δρόμο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωζώνη. Με απλές λέξεις, όταν συμβάλατε προς αυτή την κατεύθυνση καθοριστικά, και ιδίως ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ.Φρανσουά Ολάντ, να είσθε βέβαιοι ότι το πράξατε, γιατί αυτό ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την διασφάλιση της συνοχής της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Και ένα δεύτερο σημείο που θέλω να επισημάνω είναι το εξής: Βεβαίως δεν έχω κανένα δικαίωμα, δεν νομιμοποιούμαι να προδικάσω το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας του Γαλλικού Λαού κατά τις Προεδρικές εκλογές που έρχονται. Νομίζω όμως, ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας της Ελλάδας, μιας χώρας εκ πεποιθήσεως Ευρωπαϊκής, νομιμοποιούμαι να πω ότι είμαι βέβαιος πως ο Γαλλικός Λαός με την ετυμηγορία του θα τιμήσει την μεγάλη ιστορία της Γαλλίας. Μια ιστορία η οποία είναι αρρήκτως συνδεδεμένη με την Ευρώπη και την πορεία της Γαλλίας στην Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε ότι το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα βασίσθηκε πάνω στο ότι η Γαλλία θα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, η ετυμηγορία του Γαλλικού Λαού είμαι βέβαιος ότι θα αποδείξει πως η Γαλλία θα συνεχίσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί, ας είμαστε βέβαιοι, χωρίς την Γαλλία η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη θα έχανε την ταυτότητά της. Αλλά και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη η Γαλλία θα έχανε τον προορισμό της. Εύχομαι το αποτέλεσμα να είναι σύμφωνο μ’αυτόν τον μεγάλο, τον ιστορικό ρόλο της Γαλλίας».

Καζνέβ: «Και εγώ θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάσσετε σήμερα, στην οποία, άλλωστε, θερμότατη υποδοχή έχετε συνηθίσει την γαλλική αντιπροσωπεία κάθε φορά που έρχεται. Είχαμε ήδη την ευκαιρία να συναντηθούμε στο παρελθόν και έχουμε αναφέρει επανειλημμένα τους στενούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες μας. Και είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εγώ εδώ σήμερα ως Πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός ο κ.Michel Sapin και υπουργός κ.Harlem Desir. Πράγματι γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι είναι ιστορικές οι στιγμές στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή για διάφορους λόγους. Είχαμε την απόφαση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός μεγάλου κράτους. Επίσης, γινόμαστε μάρτυρες και παρατηρούμε την άνοδο φαινομένων λαϊκισμού, που απειλούν την συνοχή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και υπονομεύουν τις φιλοδοξίες των ιδρυτών-πατέρων της ΕΕ.

Οι σχέσεις που μας συνδέουν με την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ θερμές και στενές. Είναι σχέσεις που μας επιτρέπουν να ξεφύγουμε από την κρίση, η οποία ταλανίζει τη ζώνη του ευρώ τα τελευταία χρόνια. Είναι σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στις αμοιβαίες απαιτήσεις. Και διαπιστώνουμε ότι οι πολύ κοπιώδεις προσπάθειες του ελληνικού λαού έχουν φέρει αποτελέσματα.

Είχαμε την ευκαιρία να θίξουμε το θέμα των διαπραγματεύσεων που εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή στην συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα έχουν αίσια έκβαση. Η Γαλλία θα πράξει ως συνήθως ό,τι μπορεί, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα επιδείξει πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα, έτσι ώστε να έχουμε αίσια έκβαση στις συνομιλίες, κάτι το οποίο θα είναι θετικό για την Ευρώπη.

Θίξατε το θέμα της γαλλικής πολιτικής επικαιρότητας και πράγματι οφείλω κι εγώ με τη σειρά μου να πω ότι οι αξίες και οι αρχές που εμπνέουν την Ευρώπη και οι οποίες γεννήθηκαν από τον ελληνικό πολιτισμό, εδώ σε αυτήν την επικράτεια, είναι αξίες που μοιραζόμαστε και καταλαβαίνω πολύ καλά και συμμερίζομαι τις απόψεις σας.

Και θα ήθελα να σας πω ότι πράγματι πιστεύω ακράδαντα ότι η Γαλλία θ’αποδειχθεί πολύ πιο ισχυρή και θα καταφέρει να ξεπεράσει όλους αυτούς τους πειρασμούς τους δημαγωγικούς, τις προσκλήσεις προς παντός είδους λαϊκισμό και εσωστρέφεια. Γιατί, το είπατε κι εσείς πολύ σωστά, η Γαλλία αν τα υιοθετήσει όλ’ αυτά, δεν θα είναι πια η Γαλλία. Κι εγώ πιστεύω ότι οι Γάλλοι είναι πάρα πολύ περήφανοι για να την εγκαταλείψουν. Θα δώσουμε βεβαίως την εκλογική μάχη. Πιστεύω όμως, σε κάθε περίπτωση, ότι η Γαλλία θα καταφέρει να μείνει πιστή στην ουσία, στην φύση της, στον εαυτό της και στην έννοια του πολιτισμού, της οποίας εσείς είστε γνώστης και τη συμμερίζεστε».

Keywords
Τυχαία Θέματα