«Καταπέλτης» το πόρισμα του εισαγγελέα για τη Μάνδρα – Παραλείψεις που στοίχισαν ζωές

Στα χέρια του ανακριτή το πόρισμα της εισαγγελίας για τη ΜάνδραΠαραλήψεις όλων των αρμόδιων υπηρεσιών καταγράφουν οι έξι σελίδες του εγγράφουΔεν είχε γίνει καμία ενέργεια ακόμα για περιοχές που είχαν χαρακτηριστεί επικίνδυνεςΕίχε κατασκευαστεί χωρίς άδεια γήπεδο πάνω στην κοίτη ρέματος που είχε επιχωματοθεί

Το πόρισμα του εισαγγελέα για την καταστροφή στη Μάνδρα το Νοέμβριο του 2017, η οποία κόστισε τη ζωή σε 25 άτομα δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 21 Μαρτίου και σοκάρει με την απόδοση ευθυνών σε κάθε αρμόδια υπηρεσία.

Το πόρισμα είναι πλέον στα χέρια του αρμόδιου ανακριτή που χειρίζεται

την δικογραφία.

Σύμφωνα με το ίδιο το πόρισμα της εισαγγελέως Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, τα αίτια της τραγωδίας εντοπίζονται κυρίως απουσία αντιπλημμυρικών έργων και στην σωρεία αυθαιρέτων κατασκευών κατά μήκος ρεμάτων, τα οποία παρέμεναν χωρίς οριοθέτηση, παρόλο που πολλές περιοχές της Μάνδρας λεκάνη απορροής του «Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής» και ειδικότερα η λεκάνη απορροής της περιοχής Μάνδρας-Ειδυλλίας είχαν συμπεριληφθεί στις ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας, όπως αυτές οριζόνται στο «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών».

Στις έξι σελίδες του πορίσματος αναφέρεται πως η καταστροφή θα μπορούσε να αποφευχθεί, καθώς ο χαρακτηρισμός του ως θεομηνία «δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη».

Σε μια τόσο επικίνδυνη περιοχή «δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».

Ταυτόχρονα, η διεύθυνση ΔΕΑΠ (Περιφέρειας Αττικής) είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας το 2014 με την υποβολή αιτήματος για έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού από το δασαρχείο Αιγάλεω, ωστόσο το θέμα παρέμενε σε εκκρεμότητα μέχρι και στις 2 Φεβρουαρίου 2017, «ημερομηνία κατά την οποία το Δασαρχείο γνωστοποίησε στην ΔΕΑΠ την ανάρτηση των δασικών χαρτών» ενώ «θα έπρεπε να διεκπεραιωθεί με απόλυτη προτεραιότητα από το δασαρχείο».

Κρίσιμος ήταν και ο καταστροφικός ρόλος των πολεοδομικών παραβάσεων. Η εισαγγελική λειτουργός τονίζει πως οι υπηρεσίες δόμησης των δήμων « δεν είχαν ενεργοποιηθεί ως προς την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών μετά το προηγηθέν πλημμυρικό φαινόμενο του 2015, αλλά και ούτε οι αρμόδιοι φορείς προστασίας και αστυνόμευσης, δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε να έχει γίνει εκ μέρους τους κάποια σχετική ενέργεια για τον εντοπισμό και την καταγραφή αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων».

Τέλος κάνει ειδική αναφορά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας, που μείωσε την κοίτη του ρέματος «Σούρες» και λειτούργησε τελικά ως καθοριστικό σημείο για την υπερχείλιση υδάτων, που κατέκλυσαν παραρεμάτιες περιοχές:

«Ο δήμος Μάνδρας χρησιμοποιούσε ως αμαξοστάσιο γήπεδο που φέρεται να είχε επιχωματωθεί στο απώτερο παρελθόν από την επιχείρηση Σκαλιστήρη. Με διαχρόνιες επιχώσεις μειώθηκε το εύρος της κοίτης του ρέματος Σούρες που διέρχεται από αμαξοστάσιο και με την ανάσχεση των υδάτων που αυτή προκάλεσε, συνέβαλε στην υπερχείλιση των υδάτων και την κατάκλυση των παραρεμάτιων περιοχών. Επίσης ο δήμος Μάνδρας φέρεται να κατασκεύασε, χωρίς άδεια οικοδομής, γήπεδο στην περιοχή και μάλιστα τμήμα των αποδυτηρίων αυτού, εντός της υφιστάμενης κοίτης του ρέματος. Η δε πολεοδομία Ελευσίνας και η διεύθυνση πολεοδομίας Αιγάλεω, εξέδωσαν τις με αριθμό 658\1991 και 3».

(Με πληροφορίε από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα