«Ομοβροντία» κατά της απόφασης της Τουρκίας για αποστολή στρατού στη Λιβύη

Απομονωμένη… δείχνει η Άγκυρα σχετικά με την έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου για την ανάπτυξη τουρκικού στρατού στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Λιβύη.

«Απειλή για τη σταθερότητα», αναφέρει η κοινή δήλωση των Μητσοτάκη, Νετανιάχου, Αναστασιάδης. «Η ψήφος του τουρκικού κοινοβουλίου αυξάνει τις εντάσεις», σχολίασε η ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών Μαρίνα Σερένι. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την απόφαση έχουν καταδικάσει η Αίγυπτος,

οι ΗΠΑ (μετά το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Στη Λιβύη, ο Εμχαγιέντ Χούμα, δεύτερος αντιπρόεδρος της Βουλής που εδρεύει στα ανατολικά της χώρας χαρακτήρισε «εσχάτη προδοσία» το αίτημα για τουρκική στρατιωτική επέμβαση, από την κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) που έχει έδρα την Τρίπολη.

Η κοινή δήλωση Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Νετανιάχου

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ Κ. Μητσοτάκης και Μ. Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, που βρέθηκαν στην Αθήνα για τις υπογραφές της διακρατικής συμφωνίας EastMed στο Ζάππειο.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης για τη λιβυκή σύγκρουση. Σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης. Η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA) και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» επισημαίνουν οι τρεις ηγέτες.

«Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Άγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης», καταλήγει η κοινή τους δήλωση.

Η θέση της Ιταλίας

Την ίδια ώρα, η ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Μαρίνα Σερένι, με σύντομη ανάρτησή της στο Twitter, σχολίασε την έγκριση της αποστολής τούρκων στρατιωτών στην Λιβύη από το κοινοβούλιο της Άγκυρας.

«Η ψήφος του τουρκικού κοινοβουλίου για την Λιβύη αυξάνει τις εντάσεις, σε ένα ήδη δραματικό πλαίσιο. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρότεινε η Ιταλία γίνεται όλο και πιο σημαντική, για να ζητήσουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν το εμπάργκο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να σιγήσουν τα όπλα και να ξαναποκτήσει την φωνή της η πολιτική», τόνισε η ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών.

Il voto del Parlamento turco sulla Libia aumenta le tensioni in un quadro già drammatico. La missione Ue proposta dall’Italia è sempre più importante per chiedere a tutti gli attori di rispettare l’embargo Onu, far tacere le armi, ridare voce alla politica.

— Marina Sereni (@MarinaSereni) 2 Ιανουαρίου 2020

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: «Ομοβροντία» κατά της απόφασης της Τουρκίας για αποστολή στρατού στη Λιβύη - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα