Ο «βασιλιάς» Σπανούλης ανέβηκε στον θρόνο: Έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague (video)

Στα 37 του χρόνια ο Βασίλης Σπανούλης δεν συνεχίζει απλά να πρωταγωνιστεί στα γήπεδα της Euroleague αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς για την κορυφαία διοργάνωση με τα επιτεύγματα του, καθώς έσπασε ένα ακόμα μεγάλο ρεκόρ.

Ο έλληνας διεθνής γκαρντ έγραψε μια ακόμη χρυσή σελίδα ιστορίας, σκαρφαλώνοντας στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών στην Euroleague,  καθώς με τους 14 πόντους που πέτυχε στο ΣΕΦ

απέναντι στην Φενερμπαχτσέ (97-96) ξεπέρασε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο και έχει συνολικά 4.157…. 

«Το πιο πιθανό είναι να παίξω και του χρόνου. Από μικρός είχα αυτοπεποίθηση και έβαζα στόχους, δούλευα πολλές ώρες», τόνισε ο «Kill Bill», δείτε τι δήλωσαν οι Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Κώστας Σλούκας και Νικολά Μιλουτίνοφ. 

Vasilis Spanoulis: EuroLeague’s all-time top scorer #OlympiacosBC #GameON #OLYFNB pic.twitter.com/ZwxXD6qDNv

— BasketHead (@the_BasketHead) 2 Ιανουαρίου 2020

Η μεγάλη στιγμή για τον αρχηγό του Ολυμπιακού ήρθε 2:39 πριν από τη λήξη, όταν ευστόχησε σε τρίποντο κάνοντας το 80-90. Έφτασε τους 12 πόντους στον αγώνα και έγινε ο νέος «βασιλιάς» μέσα στο ΣΕΦ, μπροστά στο φίλαθλο κοινό των «ερυθρόλευκων», αλλά και μπροστά στον πρώην προπονητή του στον Παναθηναϊκό και νυν της Φενέρ, τον πολυνίκη τεχνικό της διοργάνωσης, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς…

Πριν από το τζάμπολ χρειαζόταν 10 πόντους για να ξεπεράσει τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο (4.152) – πριν από μερικές ημέρες έβγαλε το καπέλο στο έλληνα άσο με δηλώσεις του – στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών της Euroleague για να πετύχει συνολικά 14 και να φτάσει τους 4.157 πόντους τη νύχτα της 2ας Ιανουαρίου 2020. Η κορυφή του πίνακα των σκόρερ είναι πλέον γαλανόλευκη, με τον Βασίλη Σπανούλη να «γράφει» το όνομά του κι ενώ ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού ακολουθεί από την 3η θέση. Oι δύο από τους τρεις πρώτους σκόρερ της Euroleague είναι δηλαδή Έλληνες και παίκτες του Ολυμπιακού. Ο Σπανούλης ευστόχησε και σε δίποντο λίγο αργότερα φτάνοντας τους 4.157 πόντους.

Όλοι στο ΣΕΦ μετρούσαν καλάθι – καλάθι του Σπανούλη, περίμεναν πότε θα γραφτεί ιστορία μπροστά στα μάτια τους. Ο «Kill Bill» απέναντι στην ομάδα του άλλοτε μέντορά του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς ξεκίνησε με 4 πόντους στο δεκάλεπτο και από νωρίς φαινόταν πως το ματς θα αποκτήσει ιστορικό χαρακτήρα, λόγω του επικείμενου ρεκόρ του. Ήταν πια θέμα χρόνου. Στη συνέχεια, ένα τρίποντο ήρθε στο 31′ και ο «Σπαν» έφτασε τους 7 πόντους. Στο 36′ δε με μια διείσδυση σκόραρε, έφτασε τους 9π. και μαζί ισοφάρισε και τον Ναβάρο.

Οι 10.000 οπαδοί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του. Εν τέλει, η σπουδαία επίδοση του επόμενου Euroleague Legend ήρθε στο 38′ με τρίποντο και ο κόσμος του χάρισε την αποθέωση.

There it is!

Vassilis Spanoulis…

All Time Top Scorer #GameON pic.twitter.com/6jMt04Q2x9

Turkish Airlines EuroLeague (@EuroLeague) 2 Ιανουαρίου 2020

Το παιχνίδι σταμάτησε, όλο το γήπεδο σηκώθηκε όρθιο, συμπαίκτες και αντίπαλοι τον πήραν αγκαλιά. Ο τεράστιος Ζέλικο Ομπράντοβιτς χειροκρότησε ιπποτικά τον άλλοτε παίκτη του.

Vassilis Spanoulis @EuroLeague‘s All Time Top Scorer!!

Congratulations Captain!!!!!#KingBill pic.twitter.com/db5Rrg3ZSi

Olympiacos B.C. (@olympiacosbc) 2 Ιανουαρίου 2020


Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε το ντεμπούτο του στην Euroleague με τη φανέλα του Παναθηναϊκού τον Οκτώβρη του 2005 με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Δεκατέσσερα χρόνια, και 317 ματς, μετά είναι πλέον ένας θρύλος της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Έχει στο ενεργητικό του τρεις τίτλους Euroleague, τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης, αναδείχθηκε τρεις φορές πολυτιμότερος παίκτης σε Final-4, ενώ έχει βρεθεί οκτώ φορές στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Από τον Μάρτιο του 2018 έγινε ο πρώτος πασέρ(ασίστ) στην ιστορία της Euroleague.

O Kill Bill εκτός από κορυφαίος σκόρερ και πασέρ, προηγείται επίσης στην κατηγορία του δείκτη αξιολόγησης ενώ είναι ο παίκτης με τις περισσότερες εύστοχες και εκτελεσμένες βολές. Συνολικά έχει 317 παρουσίες ακολουθώντας τον Φελίπε Ρέγες (346), τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο (341) και τον Παούλιους Γιανκούνας (328)…

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως το συγκεκριμένο ρεκόρ του ο V Span το πέτυχε απέναντι στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον οποίο συνεργάστηκε επί σειρά ετών στον Παναθηναϊκό, όμως οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν με αφορμή την απόφαση του Σπανούλη να εγκαταλείψει τους «πράσινους» για χάρη του Ολυμπιακού το 2010.

Σπανούλης: Το πιο πιθανό είναι να παίξω και του χρόνου – Από μικρός είχα αυτοπεποίθηση και έβαζα στόχους, δούλευα πολλές ώρες

«Το πιο πιθανό είναι να παίξω του χρόνου. Το έχω πει από εδώ και πέρα θα πηγαίνω χρόνο με τον χρόνο», δήλωσε ο ηγέτης όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μετά το μεγάλο του επίτευγμα και τον αγώνα με τη «Φενέρ» και απέδωσε την επιτυχία του στη σκληρή δουλειά: «Ήμουν ένα παιδί που είχε αυτοπεποίθηση και έβαζε στόχους. Δούλευα πολλές ώρες. Μόνο εγώ ξέρω πόσες ώρες έχω δουλέψει στη ζωή μου. Μέσα από τη σκληρή δουλειά και την αγάπη μου για το μπάσκετ αυτή την στιγμή, είμαστε εδώ και μιλάμε για αυτά τα πράγματα».

Αναλυτικά, ο νέος «βασιλιάς» της Euroleague, με 4.157 πόντους σε 318 αγώνες, Βασίλης Σπανούλης, δήλωσε: «Νιώθω καλά, αλλά ήθελα να νικήσουμε. Μένει μία πικρή γεύση. Ήθελα να νικήσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές, τους συμπαίκτες μου και τους προέδρους, όλους όσους με εμπιστεύτηκαν. Σίγουρα ήθελα να γίνει το ρεκόρ μου με διαφορετικό τρόπο. Σίγουρα με τέτοια άμυνα δεν μπορείς να νικήσεις κανέναν. Δυστυχώς, αποτύχαμε σήμερα να κάνουμε αυτά που έπρεπε».

Όταν ρωτήθηκε τι σημαίνουν για τον ίδιο όλα αυτά τα ρεκόρ που έχει επιτύχει μέχρι σήμερα, ο Σπανούλης απάντησε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου. Είναι ένα ομαδικό σπορ και πρέπει να κάνεις τους συμπαίκτες σου να σε εμπιστευτούν. Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές μου. Τη διοίκηση που με εμπιστεύτηκε. Τον κόσμο που είναι δίπλα μου συνέχεια. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να νικά η ομάδα μου. Ποτέ δεν κοίταξα τα στατιστικά μου. Πάντα σκέφτομαι πως θα νικά η ομάδα. Πολλές φορές κάνω παραπάνω λάθη γιατί σκέφτομαι πως θα βάλω στο παιχνίδι έναν συμπαίκτη μου».

Για το εάν είχε φανταστεί ότι θα έφτανε σε αυτό το σημείο, ο Kill-Bill εξήγησε: «Είναι μία καριέρα σαν παραμύθι. Είχα μεγάλες φιλοδοξίες. Ήμουν ένα παιδί που είχε αυτοπεποίθηση και έβαζε στόχους. Δούλευα πολλές ώρες. Μόνο εγώ ξέρω πόσες ώρες έχω δουλέψει στη ζωή μου. Μέσα από τη σκληρή δουλειά και την αγάπη μου για το μπάσκετ, αυτή την στιγμή είμαστε εδώ και μιλάμε για αυτά τα πράγματα».

Για το τί τον κάνει να αγωνίζεται ακόμη, είπε: «Το κίνητρο μου είναι να πάω σε ένα Final 4. Η αγάπη μου για το παιχνίδι. Η αγάπη μου για αυτή την ομάδα και να την βοηθάω να κερδίζει. Θα ήθελα να είναι διαφορετικά τα πράγματα».

Tέλος, ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Euroleague απάντηση στην ερώτηση για το εάν σκοπεύει να συνεχίσει να αγωνίζεται και του χρόνου: «Το πιο πιθανό είναι να παίξω του χρόνου. Το έχω πει από εδώ και πέρα θα πηγαίνω χρόνο με τον χρόνο».

Ομπράντοβιτς: Το αξίζει ο Σπανούλης

Ανάμεσα στα εκατοντάδες συγχαρητήρια που δέχθηκε ο Βασίλης Σπανούλης, για το μοναδικό ρεκόρ του πρώτου σκόρερ όλων των εποχών στη Euroleague, αποκτούν ξεχωριστή σημασία τα εύσημα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο οποίος μίλησε για το μεγάλο επίτευγμα του λαρισαίου άσου, βάζοντας μια και καλή στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας το 2010 και την αποχώρηση του «V-Span» από τον Παναθηναϊκό.

«Καλή χρονιά σε όλους. Ήταν το τελευταίο παιχνίδι του α’ γύρου και ήταν πολύ σημαντικό παιχνίδι, όπως όλα θα ακολουθήσουμε. Είμαι πολύ χαρούμενος για το πώς παίξαμε, βάλαμε σουτ και παίξαμε πολύ έξυπνα. Αναγκάσαμε τον Ολυμπιακό να κάνει πολλά λάθη με την άμυνά μας και μετά από πολύ καιρό είχαμε ισορροπία στα ριμπάουντ. Συγχαίρω λοιπόν τους παίκτες μας για τη νίκη που μπορεί να μας βοηθήσει στη συνέχεια της διοργάνωσης», τόνισε αρχικά ο «Ζοτς» και πρόσθεσε για το ρεκόρ του Βασίλη Σπανούλη: «Θέλω να συγχαρώ τον Βασίλη. Είναι ο πρώτος σκόρερ της Euroleague. Πιστεύω ότι όλοι ξέρετε πόσο σκληρά δουλεύει και χωρίς αμφιβολία αξίζει να είναι σε αυτή τη θέση».

Ερωτηθείς για το αν μπορεί να συγκρίνει τον Διαμαντίδη με το Σπανούλη, με τους οποίους συνεργάστηκε για χρόνια στον Παναθηναϊκό, ο πολυνίκης τεχνικός της Euroleague, υπογράμμισε πως «όλοι ξέρουν ποιοι είναι αυτοί οι δυο παίκτες, είναι δύο από τους καλύτερους όλων των εποχών. Αυτό είναι όλο. Δεν μπορώ να συγκρίνω τον ένα με τον άλλο», ενώ πρόσθεσε για τη χρονιά που ο Σπανούλης έφυγε από τον Παναθηναϊκό: «Δεν κάνω κάποιο άλλο σχόλιο για μια ιστορία που ανήκει στο παρελθόν. Δεν χρειάζεται να ξαναμιλήσουμε γι’ αυτή».

Αναφορικά με το χαμηλό σχήμα της ομάδας του, που της έδωσε εντέλει ένα πολύτιμο «διπλό» ο σέρβος τεχνικός τόνισε πως «τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης σεζόν παίζαμε με ακόμη χαμηλότερο σχήμα. Παίξαμε ακόμη και με πέντε γκαρντ. Έτσι είναι οι ομάδες, πρέπει να συνεχίσουν να παλεύουν».

Τέλος, σε ότι αφορά τη συνέχεια της σεζόν για τη Φενερμπαχτσέ και τη βαθμολογική «ανάσα» που της έδωσε η νίκη επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ, ο Ομπράντοβιτς απάντησε: «Ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουν παίκτες που δεν έχουμε τώρα διαθέσιμους. Πρέπει να συνεχίσουμε έτσι. Έχουμε μεγάλη στήριξη από τον κόσμο και τη διοίκηση και αυτό μας δίνει κίνητρο να παλέψουμε ως το τέλος».

Σλούκας: Είμαι περήφανος για τον Σπανούλη, αξίζει να μείνει σ’ αυτή τη θέση

Ο Κώστας Σλούκας σχολίασε το μεγάλο κατόρθωμα του Βασίλη Σπανούλη, που είναι πια πρώτος σκόρερ της Euroleague, και δήλωσε περήφανος για τον πρώην συμπαίκτη του.

Ο διεθνής γκαρντ δήλωσε αμέσως μετά το φινάλε του αγώνα: «Είναι απίστευτο από που πέτυχε. Ξέρω πόσο σκληρά δουλεύει και τι νοοτροπία έχει, ήμουν επτά χρόνια μαζί του. Είμαι περήφανος για εκείνον και αξίζει να μείνει για πάντα στην κορυφή».

Νωρίτερα σχολίασε την εικόνα της αναμέτρησης και τη νίκη της ομάδας του: «Ελέγξαμε πολύ καλά το παιχνίδι. Βάλαμε μεγάλα σουτ και το σημαντικό ήταν η αντίδραση που βγάλαμε, όταν ο Ολυμπιακός προσπάθησε να επιστρέψει. Αντιμετωπίζαμε μια πολύ καλή ομάδα και κάναμε σωστά τη δουλειά που είχαμε».

«Δεν ασχολούμαι με τον κόσμο»

Ο έλληνας γκαρντ επέστρεψε για άλλη μία φορά στο ΣΕΦ ως αντίπαλος και άκουσε σε ορισμένες περιπτώσεις υβριστικά συνθήματα από τους φιλάθλους των «ερυθρολεύκων». Λίγη ώρα μετά το φινάλε της αναμέτρησης, ρωτήθηκε σχετικά μ’ αυτό.

«Δεν ασχολούμαι με τον κόσμο. Φυσικά και θα φωνάξει για την ομάδα του. Είναι λογικό να θέλει να χάσω τις βολές. Όπως έχω ξαναπεί, με τον Ολυμπιακό είμαι αντίπαλος για 40 λεπτά και τίποτα παραπάνω. Ο κόσμος θέλει να κάνει τη δουλειά του για να νικήσει ο Ολυμπιακός και εγώ τη δική μου για να νικήσει η Φενέρμπαχτσε», απάντησε ο Σλούκας στην κάμερα της «NOVA».

Μιλουτίνοφ: Χαίρομαι που έχω παίξει δίπλα σε έναν από τους κορυφαίους

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ μίλησε για το μεγάλο ρεκόρ του Βασίλη Σπανούλη, αλλά και την ήττα του Ολυμπιακού από τη Φενέρμπαχτσε. Ο σέρβος σέντερ των Πειραιωτών δήλωσε από τα «ερυθρόλευκα» αποδυτήρια στο ΣΕΦ:

«Θέλω να συγχαρώ τον Βασίλη. Είναι δύσκολο αυτό που έκανε. Χαίρομαι που έχω παίξει δίπλα σε έναν από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Είμαι κάθε μέρα δίπλα του, βελτιώνομαι.

Όσο για το παιχνίδι, συναντήσαμε έναν δύσκολο αντίπαλο. Έβαλαν πολλά τρίποντα. Η Φενέρ είναι καλή ομάδα, δείτε το ρόστερ της. Έχει ταλαντούχους παίκτες, που έπαιξαν καλά. Η άμυνα ήταν ένα πρόβλημα για εμάς».

(πληροφορίες από sdna.gr, ethnos.gr)

Φωτογραφίες: intime.gr

Πηγή: Ο «βασιλιάς» Σπανούλης ανέβηκε στον θρόνο: Έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα