Οι λαϊκές αγορές πυλώνας ανάπτυξης στο πρόγραμμα της Ρένας Δούρου – Το παρόν και το μέλλον του θεσμού

Ενόψει και των περιφερειακών εκλογών της Κυριακής 26η Μαΐου, η νυν Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου προέβη σε έναν απολογισμό των πράξεων της για τις λαϊκές αγορές, τη στήριξη, αναβάθμιση και ενίσχυση τους προκειμένου να επωφεληθούν τόσο οι εκατοντάδες επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτές όσο και το γενικό κοινό.

Ταυτόχρονα όμως βλέπει και τρόπους περαιτέρω βελτίωσης.

Έτσι, η κα. Δούρου υπενθυμίζει πως με δική της πολιτική πρωτοβουλία δεν εφαρμόστηκε ο νόμος Χατζηδάκη

– Σκορδά, για τις ανανεώσεις των αδειών των πωλητών με φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Παράλληλα τόνισε πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης αδειών με πολύ λίγες απώλειες, βοηθώντας τους παραγωγούς πωλητές που επί δύο περίπου χρόνια δεν μπορούσαν να θεωρήσουν τις άδειές τους.

Επιπλέον τονίστηκαν και οι έλεγχοι στις αγορές, σεβόμενοι τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους καταναλωτές. Μόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2014, επιβλήθηκαν στις λαϊκές αγορές πρόστιμα άνω του 1.000.000 ευρώ.

Για τους δε καταναλωτές εφαρμόστηκε και ο θεσμός του κουπονιού, με φροντίδα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η νέα λειτουργία των λαϊκών αγορών προβλέπει χημικές τουαλέτες, διαφημιστική εκστρατεία, συνολικής δαπάνης 1.000.000 ευρώ, γιορτή των λαϊκών αγορών σε ετήσια βάση, αλλά και νέο κανονισμό λειτουργίας, υιοθετώντας τις περισσότερες προτάσεις των Ομοσπονδιών Παραγωγών και Επαγγελματιών, από τους οποίους πολλοί είδαν τα χρέη τους να ρυθμίζονται.

Τέλος, έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί και το κρίσιμο ζήτημα της διαφθοράς,των εκβιασμών και της εξαπάτησης, και γενικότερα κάθε είδους εξάρτησης.

Τι σχεδιάζει όμως η Περιφέρεια για το μέλλον;

Η κ. Δούρου υποστηρίζει πως « η Περιφέρεια θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας», με αναβάθμιση των υπηρεσιών της και των προϊόντων που μπορούν να βρεθούν εκεί.

Ταυτόχρονα, η ασφάλεια, η φύλαξη αλλά και η σηματοδότηση είναι ψηλά στην ατζέντα.

Το «αξιοπρεπές μεροκάματο» είναι κεντρικό κομμάτι του προγράμματος της.

Για αυτό θα παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως η Δημιουργία απογευματινών λαϊκών αγορών αλλά και φροντίδα των θέσεων των πωλητών προκειμένου να αντιμετωπίστει ο «σημερινός υπερεπαγγελματισμός».

Εκτός της προσπάθειας εξάλειψης του αθέμιτου ανταγωνισμού, της δημιουργίας σταθερών χωρών λειτουργίας, της βελτίωσης και απόδοσης θέσεων, της προβολής του θεσμού, θεωρούμε ότι οι λαϊκές αγορές πρέπει να απευθυνθούν σε μεγαλύτερο όγκο καταναλωτών.

Τέλος, οι λαϊκές αγορές πρέπει να διατηρήσουν το κοινωνικό τους προφίλ. Για αυτό θα προβούν σε στενές συνεργασίες «με τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες για το οικονομικό, πολιτιστικό, πολιτισμικό αποτύπωμα των λαϊκών αγορών», ενώ θα υπάρξει και συγκεκριμένη αντιμετώπιση για τα απορρίμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα