Κραυγή αγωνίας από τους Κούρδους προς τις ΗΠΑ – «Όχι» από Τουρκία για μεσολάβηση

Επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» σε πλήρη αιματηρή εξέλιξη. Αυτός είναι ο σκληρός αλλά αληθινός απολογισμός της τουρκικής προέλασης στη Συρία, με την Άγκυρα να είναι όλο και πιο στριμωγμένη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας. Κάτι που ανακοίνωσαν πως θα κάνουν ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα στις οποίες είναι και η Γερμανία.

Το Σάββατο (12/10) έγινε γνωστό ότι οι τουρκικές δυνάμεις είναι έτοιμες να μπουν σε πόλεις της Βόρειας Συρίας και είναι χαρακτηριστικό πως με αεροπλάνα πέταξαν φυλλάδια σ’ αυτά τα εδάφη και καλούσαν τους κατοίκους που είναι μαζί με

τους κουρδικές δυνάμεις να απομακρυνθούν.

The human face of Trump decision to give Turkey a free pass to attack Kurdish allies in Northeastern Syria. Heartbreaking . pic.twitter.com/VTV79AsK31

David Lammy (@DavidLammy) October 12, 2019


Οι Κούρδοι κάλεσαν την Ουάσιγκτον να αναλάβει τις ηθικές ευθύνες της και την ίδια ώρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Άγκυρα και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για να σταματήσει η τουρκική επίθεση στην Συρία.

Οι αντιδράσεις είναι πολλές, καθώς οι νεκροί είναι πολλοί, ανάμεσά τους και άμαχοι. Χιλιάδες άνθρωποι άφησαν τα σπίτια τους, ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με τους ISIS. Φρίκη προκαλεί το γεγονός πως τουλάχιστον εννέα πολίτες «εκτελέσθηκαν» από φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές. Μεταξύ των νεκρών είναι η αρχηγός κουρδικού κόμματος και οι συνοδοί της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, την Παρασκευή (11/10), 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη βορειοανατολική Συρία με όλο και μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων να προσφεύγουν σε καταφύγια και σχολεία μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην περιοχή, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Special Forces who worked side by side w/#Kurds are ASHAMED of #Trump @POTUS .. Me Too .. DICTATOR #ErdoğanGenocide #Turkey launched a ground offensive in northeastern #Syria on Wednesday night #KurdishGenocide #KurdsBetrayedByTrump pic.twitter.com/AbXND9glAM… #KurdsBetrayed

— Nancy Mitchell (@NancyWonderful) October 10, 2019


Το Σάββατο (12/10) το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών Τούρκων μαχητών έχει αυξηθεί στους 74 κατά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βορειανατολική Συρία, οι περισσότεροι εκ των οποίων σκοτώθηκαν στην περιοχή Ταλ Αμπιάντ. Ο τουρκικός στρατός το Σάββατο (12/10) ισχυρίστηκε ωστόσο, ότι έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 415 Κούρδους μαχητές. Την ίδια ώρα του Τουρκικό ΥΠΑΜ την Παρασκευή (11/10) ανακοίνωσε ότι έχουν πεθάνει πέντε Τούρκοι στρατιώτες.

Οι Κούρδοι καλούν την Ουάσιγκτον να αναλάβει τις ηθικές ευθύνες της

Έκκληση «να αναλάβει τις ηθικές της ευθύνες» και «να τηρήσει τις υποσχέσεις της» απηύθυναν σήμερα στην Ουάσιγκτον οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι εγκατέλειψαν τους Κούρδους συμμάχους αποσύροντας τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και επιτρέποντας την έναρξη της τουρκικής επίθεσης.

«Καλούμε τους συμμάχους μας να αναλάβουν τις ηθικές υποχρεώσεις τους και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναγνώσθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, της αραβοκουρδικής συμμαχίας που ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια και τη βορειοανατολική Συρία και ήταν η αιχμή του δόρατος του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού που πολέμησε τις δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη της Συρίας.

NEW — YPG/SDF mortar attack (the video above) has killed 8 civilians, wounded 35 others today in Kurdish majority town Nusaybin, Turkey.

Syrian Kurds are killing Turkish Kurds, if you want to look at things from a different angle. pic.twitter.com/Rw5rkAKULh

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 11, 2019


«Δεν θέλουμε να στείλουν στρατιώτες στο μέτωπο για να θέσουν την ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτό που θέλουμε είναι ο αποκλεισμός του εναερίου χώρου για την τουρκική αεροπορία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι σύμμαχοί μας μάς είχαν υποσχεθεί την προστασία τους αφού διαλύσαμε τις οχυρώσεις μας. Όμως ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, μας εγκατέλειψαν με μία άδικη απόφαση να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα τουρκικά σύνορα. Αυτή η κίνηση προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση, σαν μαχαιριά στην πλάτη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η τουρκική επίθεση ξεκίνησε καθώς εδώ και πολλές εβδομάδες Ουάσιγκτον και Άγκυρα επιχειρούσαν από κοινού για τη δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτού του «μηχανισμού ασφαλείας», οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είχαν αποδεχθεί να διαλύσουν τις οχυρώσεις τους στη μεθόριο, αλλά η Άγκυρα διαμαρτυρόταν κατ’ επανάληψιν για καθυστερήσεις της Ουάσιγκτον στη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας.

#PKK/#YPG-PYD terrorists again aimed civilians. Today, eight civilians were killed because of #YPG mortar attack from Syria to Turkey. #OperationPeaceSpring https://t.co/1EcgyrDvWt pic.twitter.com/ov3gwxg2GU

— TurkishEmbassyDC (@TurkishEmbassy) October 11, 2019


Ο Τσαβούσογλου απέρριψε πρόταση Τραμπ: Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε πρόταση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Άγκυρα και τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) για να σταματήσει η τουρκική επίθεση στην Συρία, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του στη «Deutsche Welle».

«Δεν μεσολαβούμε, δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι αυτοί οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα. Επιχειρήσαμε την πολιτική λύση στο παρελθόν στην Τουρκία και είδαμε τα αποτελέσματα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Bloomberg: Η ΕΕ εξετάζει εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας

Σε επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο εξετάζεται από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να το εφαρμόσουν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό ανέφεραν μεταξύ άλλων καλά πληροφορημένες πηγές στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι η απόφαση μπορεί να ληφθεί στη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 17-18 Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη ιδέα έπεσε μάλιστα, στο τραπέζι κατά τη διάρκεια συνάντησης διπλωματών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (11/10). Με αυτό τον τρόπο θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση και θα οδηγήσει τις σχέσεις της Άγκυρα με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ σε ένα νέο χαμηλό επίπεδο.

Η Κλάρα Λίντερ, εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα της θα προτείνει και επίσημα το μέτρο σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Η επιβολή εμπάργκο όπλων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται ομώνυμη απόφαση από τους ηγέτες του μπλοκ. Η κα. Λίντερ υποστήριξε πως η Σουηδία ελπίζει ότι θα λάβει στήριξη για την πρόταση της.

Bearing the brunt of Kurdish counter-attacks, Turkish residents on the frontline of the offensive into Syria long for peace.

The operation has broad support across much of Turkey.

But anyone who feels differently is not allowed to say so https://t.co/CT6bvw535T

Keywords
Τυχαία Θέματα