Κορονοϊός: Πιέσεις στον Τζόνσον να μπει η Ελλάδα σε ταξιδιωτική καραντίνα – Σταματάει πτήσεις σε Λαγανά η «TUI»

Η «TUI» δε θα πετάει πλέον στον Λαγανά της Ζακύνθου και την ίδια ώρα αυξάνονται οι πιέσεις στον Μπόρις Τζόνσον να μπει και η Ελλάδα στην λίστα των χωρών που είναι σε καραντίνα λόγω κορονοϊού από την Βρετανία. Με βάση τα ρεπορτάζ από τον Τύπο της χώρας. Τα δρομολόγια σε άλλους προορισμούς της Ζακύνθου θα συνεχιστούν κανονικά… Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έδωσε διαβεβαιώσεις στο «BBC» για την ασφάλεια επισκεπτών στην Ελλάδα…

Υπενθυμίζεται ότι

190 επιβάτες σε πτήση της συγκεκριμένης εταιρείας από τη Ζάκυνθο προσγειώθηκαν στο Κάρντιφ το βράδυ της Τρίτης (01/09) και τους ζητήθηκε να αυτοαπομονωθούν για 14 ημέρες, καθώς υπήρξαν κρούσματα, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων. Επίσης θα υποβληθούν σε δυο τεστ ο καθένας. Το πρώτο σε 48 ώρες και το δεύτερο οκτώ ημέρες μετά την επιστροφή τους.

Θέση πήρε και ο Andrew Flintham, εκ μέρους της «Tui UK and Ireland» και δήλωσε: «Ο Λαγανάς είναι ένα δημοφιλές θέρετρο για τους νέους που παραδοσιακά κάνουν διακοπές σε μεγάλες ομάδες. Η υγεία και η ασφάλεια των συναδέλφων μας και των πελατών μας είναι η προτεραιότητά μας και τα πρόσφατα κρούσματα έδειξαν ότι κάποιοι πελάτες δεν ακολουθούν πιστά τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Έτσι, πρέπει εμείς να κάνουμε αυτά που πρέπει να τους προστατεύσουμε αλλά να προστατεύσουμε και τους γύρω τους και έτσι δεν ταξιδεύουμε πλέον προς αυτόν τον προορισμό».

Ο επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της Σκωτίας, Gregor Smith ζήτησε να βγει η Ελλάδα από τις χώρες που εξαιρούνται από την ταξιδιωτική καραντίνα. Στην πτήση της 25ης Αυγούστου από τη Ζάκυνθο στο Κάρντιφ υπήρχαν 7 κρούσματα και έτσι μπήκαν σε υποχρεωτική καραντίνα και οι 193 επιβάτες.

Ένας από τους ταξιδιώτες είπε ότι η πτήση ήταν γεμάτη με εγωιστές covidiots, με τους επιβάτες να μη φορούν μάσκες και να γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τα μέτρα. Συνολικά σύμφωνα με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της Ουαλίας περίπου 30 κρούσματα συνδέονται με διακοπές στην Ζάκυνθο και περιμένουν ότι θα αυξηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι στο νησί του Ιουνίου ισχύουν έκτακτα μέτρα, ενώ το Σάββατο (29/08) κάτοικοι και επισκέπτες έλαβαν μήνυμα από το 112, που ανέφερε: «Να είστε σε επιφυλακή».

Διαβεβαιώσεις Θεοχάρη στο «BBC» για την ασφάλεια επισκεπτών στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να είναι ασφαλείς από τον κορονοϊό τόσο οι κάτοικοι της χώρας όσο και οι επισκέπτες, έδωσε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του «BBC».

Οι δηλώσεις του κ. Θεοχάρη ακολουθούν τη χθεσινοβραδινή απόφαση της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας να τοποθετήσει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών οι αφίξεις από τος οποίες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών. Το μέτρο θα ισχύσει από το πρωί της Πέμπτης.

Παράλληλα, η τοπική κυβέρνηση της Ουαλίας ζητά από τους ταξιδιώτες που φτάνουν εκεί από τη Ζάκυνθο να τίθενται σε απομόνωση δύο εβδομάδων. Η ταξιδιωτική εταιρεία TUI, επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τα πακέτα διακοπών προς το Λαγανά της Ζακύνθου από την Πέμπτη.

Αιτία για τις αποφάσεις αυτές είναι τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που έχουν διαπιστωθεί σε ταξιδιώτες που έχουν επιστρέψει κυρίως στο Κάρντιφ το τελευταίο διάστημα από διακοπές στη Ζάκυνθο.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων από την COVID-19 σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρώπης. Σημείωσε επίσης ότι η χώρα είναι πολύ χαμηλότερα από το όριο μολύνσεων που έχει θεσπίσει η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου ως κριτήριο για να μπει μια χώρα στη λίστα με υποχρέωση καραντίνας για τις αφίξεις, δηλαδή τα 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες.

Με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί λιγότερα από 15 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Αυτός είναι ο λόγος που για την ώρα το Λονδίνο δεν υποχρεώνει τις αφίξεις από τη χώρα σε αγγλικά αεροδρόμια να μπαίνουν σε καραντίνα, αν και η τοπική κυβέρνηση της Ουαλίας είπε ότι θα πιέσει την κεντρική κυβέρνηση να επαναξιολογήσει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Τουρισμού είπε επίσης ότι λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα στη Ζάκυνθο και σε άλλες περιοχές, όπως περιορισμοί σε πάρτι και στον αριθμό θαμώνων στα μπαρ, μέτρα που είναι αποτελεσματικά και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη αρθεί.

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα σε αριθμό τεστ με προηγμένο σύστημα για στοχευμένη χρήση τους και ότι δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένα νησιά, όπως π.χ. στη Ζάκυνθο.

«Είμαστε πολύ κάτω από το όριο που έχει θέσει η βρετανική κυβέρνηση για την καραντίνα, είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα όπου δούμε μεγάλες συγκεντρώσεις κρουσμάτων, μέτρα που είναι αποτελεσματικά», συνόψισε τέλος ο Χάρης Θεοχάρης.

Πηγές: DailyMail.co.uk, skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα