Κορονοϊός: Γιατί δεν επιβλήθηκε lockdown στο Άγιο Όρος – Ποια περιοριστικά μέτρα ισχύουν

Σε συναγερμό συνεχίζει να βρίσκεται το Άγιο Όρος, μετά τον εντοπισμό άνω των 10 κρουσμάτων κορονοϊού, όμως παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήθελε να επιβάλλει lockdown στη Μοναστική Πολιτεία, η Ιερά Κοινότητα αρνήθηκε, αποφασίζοντας περιοριστικά μέτρα.

Η Ιερά Κοινότητα επικαλέστηκε το ειδικό καθεστώς που ορίζει το Αυτοδιοίκητο της Αθωνικής Πολιτείας, όμως, σύμφωνα με το Έθνος, αυτό δεν επεκτείνεται σε ζητήματα, όπως αυτό που άπτεται της Δημόσιας Υγείας και για το οποίο αρμόδια είναι η πολιτική Διοίκηση του Αγίου Όρους, η οποία

διορίζεται από την ελληνική Πολιτεία.

Σε κάθε περίπτωση για την απόφαση της Ιεράς Κοινότητας, η κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει επίσημα, αλλά παρακολουθεί την κατάσταση και ενδέχεται να επανέλθει με νέα μέτρα.

Σε καραντίνα και επισκέπτες

Μεταξύ των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί, έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου, με τον 85χρονο μοναχό να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» ενώ ακόμη πέντε μοναχοί παραμένουν σε καραντίνα εντός της Μονής.

Δύο επισκέπτες από την Σκήτη Βογοδόριτσα βρίσκονται σε καραντίνα ενώ ένας μοναχός της ίδιας Σκήτης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Επισκέπτης από τη Γεωργία ο οποίος βρίσκονταν στην Ιερά Μονή Παντελεήμωνος μεταφέρθηκε επίσης στο νοσοκομείο Πολυγύρου, ενώ από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου ένας μοναχός νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr την Τρίτη και την Τετάρτη έγινε δειγματοληπτική εξέταση από τον ΕΟΔΥ σε 182 άτομα τα οποία όλα ήταν αρνητικά. 

Τα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν

Σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα που η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε, επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή, πέντε ανά κοινοβιακή σκήτη, δύο ανά Κυριακόν εκάστης ιδιορρύθμου Σκήτης και ένα ανά έκαστο ιερό κελί ή Καλύβη ή ησυχαστήριο. Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση.

Το μέτρο αναφέρεται, κυρίως, σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζομένους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Άγιον Όρος.

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως το Κέντρο Υγείας και η Ιερά Επιστασία προκειμένου να ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η λήψη αναγκαίων μέτρων υγιεινής με θερμομετρήσεις και χρήση αντισηπτικών, προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.

Πηγή: Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα