Η κυβέρνηση «παγώνει» την κύρωση των συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία λόγω «εμφυλίου»

Σε αρκετά ασυνήθιστες και περίεργες πολιτικά καθυστερήσεις προχωρά η κυβέρνηση όσον αφορά στις τρεις διεθνείς συμβάσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίες έχουν εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση, αλλά ο χρονικός ορίζοντας για κάτι τέτοιο δεν είναι ορατός.

Αυτό προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, το διακομματικό όργανο που μετέχουν όλα τα κόμματα,

όπου το θέμα της κύρωσης των συμβάσεων τέθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, δεν θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για την ψήφιση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάτι το επείγον και παράλληλα διέψευσε πως ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν εισηγητές από τη πλευρά της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τασούλας όταν ρωτήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων πότε θα έρθουν προς κύρωση οι Συμφωνίες για τη Βόρεια Μακεδονία, απάντησε ότι «είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της Βουλής» και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι ορατές».

Παράλληλα, οι «ψίθυροι» για τα αίτια αυτής της μεθόδευσης φαίνεται να είναι τα εσωκομματικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΝΔ, η οποία κράτησε τελείως διαφορετική στάση προεκλογικά, όσον αφορά στο Μακεδονικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν εμφανίζεται πρόθυμος να στηρίξει τις συμβάσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν είναι μάλιστα απίθανο και άλλοι βουλευτές που μετείχαν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, ιδίως όσοι εκλέγονται στην Βόρεια Ελλάδα, να θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

«Παγώνει» η εξ αποστάσεως ψηφοφορία στη Βουλή

Παράλληλα, στη μέθοδο της επιστολικής ψήφου για τις ονομαστικές ψηφοφορίες, επιστρέφει η Βουλή καθώς η προσπάθεια για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας εμφάνισε λειτουργικά προβλήματα στην εφαρμογή της.

Αυτό αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Διάσκεψη των Προέδρων μετά τη χθεσινή δοκιμή που έγινε να ψηφίσουν οι βουλευτές με τη νέα τεχνολογική μέθοδο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, η χθεσινή δοκιμαστική προσπάθεια να ψηφίσουν «εικονικά» οι βουλευτές με τη νέα τεχνολογική μέθοδο της πλατφόρμας, δημιούργησε πολλές αμφιβολίες και επιφυλάξεις.

Έγιναν, είπε, 26 αποτυχημένες απόπειρες, παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα κακής σύνδεσης, ενώ όπως αποδείχτηκε για να δουλέψει αυτό το σύστημα και να ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές, χρειάζονται 5 ώρες για 5 άρθρα.

«Μέχρι να δούμε πώς θα τρέξει το σύστημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορία μέσα από την ειδική πλατφόρμα θα εφαρμόσουμε το παλιό σύστημα της επιστολικής ψήφου που έχει εχέγγυα για την αποφυγή του συνωστισμού και όχι ως η καλύτερη λύση», διευκρίνισε ο κ. Τασούλας.

Τέλος, ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι αναμένεται να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή οκτώ νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων είναι η κύρωση ευρωπαϊκής οδηγίας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η ιθαγένεια, και η συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ για αμοιβαίο εφοδιασμό καυσίμων μεταξύ στρατιωτικών φορέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα