Κορονοϊος: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ – Πόσες κλίνες είναι κενές, η εικόνα στην Αττική (video)

Ο σταθερά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και διασωληνωμένων με επιπλοκές του κορονοϊού, τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα οι περισσότερες ΜΕΘ να είναι γεμάτες. Σε «κόκκινο» συναγερμό του Υπουργείο Υγείας…

Oι υγειονομικοί έχουν χτυπήσει το καμπανάκι στις Αρχές, καθώς η «ασφυξία» στις ΜΕθ είναι κάτι που θέλουν να αποφευχθεί για να μην ζήσει η Ελλάδα ακόμα πιο δύσκολες στιγμές, όπως ανέφερε και ο Νίκος Σύψας (καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ

και μέλος της κυβερνητικής επιτροπής).

Ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί ειδικά στην Αττική είναι οι αριθμοί που αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ στο δελτίο Ειδήσεων του «OPEN TV», και αφορούν πόσες κλίνες ΜΕΘ, είναι κενές και πόσες μπορούν να υποδεχτούν ασθενείς με κορονοϊό, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Ευαγγελισμός

30 ασθενείς στις ΜΕΘΣήμερα άνοιξε δεύτερη ΜΕΘ για κορονοϊό

Σωτηρία

23 ασθενείς στις ΜΕΘ5 κενές κλίνες

Θριάσιο

8 ασθενείς στις ΜΕΘΓεμάτη

Αττικό

ασθενείς στις ΜΕΘ3 κενές κλίνες

Το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποσυμφορήσει την κατάσταση, από την Τετάρτη (23/09), ανακοίνωσε ότι προσθέτει 40 νέες κλίνες στην Αττική και την Χαλκίδα, ενώ υπενθυμίζεται ότι, τρία επιπλέον νοσοκομεία μπαίνουν στη μάχη κατά του κορονοϊού. Το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο και το Γεννηματάς…

Μέχρι στιγμής, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr είναι 427 συν οι 79 που είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένοι. Παρότι οι 427 νοσηλευόμενοι δεν αναφέρονται συχνά, είναι ασθενείς που βρίσκονται σε απλές κλίνες covid-19 επί πολλές ημέρες, αφού έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Πρόκειται για άτομα διαφόρων ηλικιών αλλά κυρίως ανήκουν στην ομάδα από 45 έως 65 ετών.

Κοντοζαμάνης: Δεν μπορούμε να πάμε σε χρήση ΜΕΘ αποκλειστικά για κορονοϊό

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ξεκαθάρισε, κατά την επίσημη ενημέρωση την Τρίτη (22/09), ότι δε θα μπορούσε να είναι εφικτό να γίνει καθολική χρήση των ΜΕΘ για κορονοϊό, καθώς πολλά άλλα νοσήματα έχουν τις ίδιες ανάγκες. Μιλώντας στη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 107 διαθέσιμες ΜΕΘ στην Αττική, χάρη και στις ιδιωτικές δωρεές.

Το κρατικό Νίκαιας σταματά να δέχεται ασθενείς με κορονοϊό;

Την ίδια ώρα, σε δραματικό βαθμό έχουν φτάσει, πλέον, οι συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, λόγω της υποστελέχωσης, αλλά και της έλλειψης υποδομών, μετά και από περιστατικά του νέου κορονοϊού. Αυτό ανέφεραν οι γιατροί, οι οποίοι σε Γενική τους Συνέλευση,  αποφάσισαν τη διακοπή της νοσηλείας των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού.

Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, ότι μέσα στο κλίμα πίεσης των τελευταίων εβδομάδων, άρχισαν και οι παραιτήσεις, αφού σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και γιατρό του Νοσοκομείου Νίκαιας Παναγιώτη Παπανικολάου, ήδη υποβάλλουν παραιτήσεις ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κι η υπεύθυνη της Πτέρυγας COVID.

Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι, η διοίκηση του νοσοκομείου διαψεύδει τους γιατρούς για το «έμφραγμα» μετά από περιστατικά κορονοϊού.

Κορονοϊός: 346 νέα κρούσματα, τα 210 στην Αττική – 8 νέοι θάνατοι, 77 διασωληνωμένοι (video)

Την ίδια ώρα, ο νέος κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα μας, καθώς και την Τρίτη (22/09) καταγράφηκαν τριψήφια νούμερα στα νέα κρούσματα, τα οποία, με βάση την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, έφτασαν τα 346. Από αυτά τα 210 είναι στην Αττική, ενώ 28 είναι «εισαγόμενα»…

Πλέον, όπως ανακοινώθηκε και στην επίσημη ενημέρωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αγγίζει τα 16.000, ενώ οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται στους οκτώ. Οι θάνατοι συνολικά από επιπλοκές του νέου κορονοϊού έχουν φτάσει τους 352, ενώ 77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων

Η Αττική κρατάει, λοιπόν, τη θλιβερή πρωτιά των κρουσμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός, καθώς την Τρίτη (22/09) μέτρησε ακόμη 210 νέα από τα 346 σε όλη τη χώρα.

Ο κορονοϊός έχει διεισδύσει σε 30 ακόμη Περιφέρειες, ενώ τα 28 είναι εισαγόμενα. Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη καταγράφει 19 κρούσματα και η Κοζάνη με 11.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων είναι η ακόλουθη:

Σήμερα, 22/09/2020 δηλώθηκαν 346 επιπλέον κρούσματα. Από τα 318 εγχώρια κρούσματα, τα 23 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

– 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 210 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων τα 6 συνδέονται
με γνωστή συρροή
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
-3 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλεία
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
– 1 κρούσμα στην Π. Ε. Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π. Ε Κεφαλλονιάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ρεθύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Σερρών
– 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 346 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.928, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2.651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

(πληροφορίες από OPEN TV)

Keywords
Τυχαία Θέματα