Κατάλογος με απαγορεύσεις στα σχολεία στην Κύπρο – «Όχι» σε βλεφαρίδες και σκουλαρίκια

Διαβουλεύσεις της Επιτροπής Κανονισμών του υπουργείου Παιδείας για την εμφάνιση των μαθητών στα σχολεία της ΚύπρουΈχει συνταχθεί κατάλογος με απαγορεύσειςΣτα «μη» τα μακριά μαλλιά και τα σκουλαρίκια για τα αγόρια και το υπερβολικό μακιγιάζ και οι ψεύτικες βλεφαρίδες για τα κορίτσια

Κατάλογο με απαγορεύσεις για την εμφάνιση των μαθητών στα σχολεία

της Κύπρου συνέταξε η Επιτροπή Κανονισμών που συστάθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, βάζοντας στη λίστα με τα «μη», μεταξύ άλλων, τις ψεύτικες βλεφαρίδες για τα κορίτσια αλλά και τα σκουλαρίκια για τα αγόρια.

Η επιτροπή βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων, για τους κανονισμούς που αφορούν την ευπρεπή εμφάνιση και τη μαθητική σχολή των μαθητών σε Γυμνάσια-Λύκεια και Τεχνικές Σχολές.

Σύμφωνα με το SigmaLive, πηγή από το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι τα όσα έχουν δει τη δημοσιότητα είναι θέματα που συζητούνται στην Επιτροπή Κανονισμών για τη λειτουργία των σχολείων όμως, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Τι θεωρείται υπερβολή στην εμφάνιση

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τι θεωρείται υπερβολή στην καθημερινή εμφάνιση των μαθητών/ τριών, η Επιτροπή ετοίμασε ένα κατάλογο με τα «μη» και απαγορευτικά ανάμεσα σ΄αυτά:

Για τους μαθητές θεωρείται υπερβολή τα μακριά μαλλιά που υπερβαίνουν το κάτω μέρος του αυτιού, τα βαμμένα μη ομοιόμορφα μαλλιά, το ιδιόρρυθμο κούρεμα, η κοτσίδα, το αξύριστο πρόσωπο, τα γένια και το υπογένειο, του μούσι, το μουστάκι, τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, οι διακοσμητικές καδένες και αλυσίδες, τα χαμηλόμεσα παντελόνια κ.α.

Για τις μαθήτριες υπερβολή θεωρείται, η ιδιόρρυθμη ή ομοιόμορφη κόμμωση, το μακιγιάζ, τα βαμμένα χείλη, οι ψεύτικες βλεφαρίδες και τα χαμηλόμεσα παντελόνια ή οι φούστες πάνω από το γόνατο και τα μακριά ή βαμμένα νύχια.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να αποφεύγουν το προκλητικό ντύσιμο και επιλογές που δε συνάδουν με τη μαθητική τους ιδιότητα, αναφέρεται στους υπό διαμόρφωση κανονισμούς.

Η Στολή

Πάντως όσον αφορά τη στολή, οι μαθητές και οι μαθήτριες συζητείται όπως έχουν μόνο ένα χρώμα φανέλα το οποίο θα επιλέγει το σχολείο και όπως φοράνε παντελόνια ή φούστες γκρίζου χρώματος.

Κατά τη χειμερινή περίοδο οι μαθήτριες θα φοράνε παντελόνι αντί φούστα.

Στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές έχει συζητηθεί όπως επιτρέπεται στους μαθητές/μαθήτριες να φοράνε τζιν παντελόνι που ωστόσο θα πρέπει να έχει κανονικό μήκος να είναι σκούρο μπλε χωρίς επιγραφές και διαφημιστικά μηνύματα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι ξεθωριασμένα, ξεβαμμένα, σκισμένα και να έχουν τρύπες.

Αντιδρά η ΠΣΕΜ

Την έντονη αντίδραση και ανησυχία τους εκφράζουν οι μαθητές δια της ΠΣΕΜ, για τα όσα συζητούνται στην Επιτροπή Κανονισμών όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Μέσω αυτής εκφράζουν την αντίθεσή τους στην Επιτροπή Κανονισμών για την προσπάθεια πισωγυρίσματος στα ζητήματα της στολής, ευελπιστώντας να «τερματιστεί η οποιαδήποτε σκέψη για ενίσχυση του στρατοκρατικού κλίματος στα σχολεία». Παράλληλα προειδοποιούν για αντιδράσεις από μέρος του μαθητικού κινήματος.

Πηγή: SigmaLive

Keywords
Τυχαία Θέματα