«Nα ρυθμιστεί νομοθετικά η διαχείριση εμπορικών κέντρων σε συνοικισμούς»

Τη συζήτηση, που αφορά στα εμπορικά κέντρα στους κυβερνητικούς οικισμούς και τους προσφυγικούς συνοικισμούς αυτοστέγασης, επανέφερε με συνεδρία της σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, τα μέλη της οποίας δηλώνουν πως το θέμα δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση και ότι πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά ή οι κανονισμοί διαχείρισης των συγκεκριμένων εμπορικών κέντρων, που βασίζονται σε κανονισμούς του 1980, να τροποποιηθούν.

Η επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων κρίνεται σημαντική, αφού θα εξεταστεί  κατά πόσο η Βουλή θα

προχωρήσει να ρυθμίσει το θέμα νομοθετικά ή απλά θα τροποποιήσει τους κανονισμούς της διαχείρισης.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι «δυστυχώς -όπως έχει διαπιστωθεί σήμερα- οι κανονισμοί διαχείρισης αυτών των εμπορικών κέντρων βασίζονται σε κανονισμούς του 1980 με τρανταχτά ξεπερασμένα και απαρχαιωμένα κριτήρια, τα οποία οδηγούν σε δυσλειτουργία των όποιων Επιτροπών, πέραν του ότι υπάρχει μια τάση κωλυσιεργίας, μια δυσκαμψία στο να ληφθούν αποφάσεις».

«Για μας το θέμα δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση. Βρίσκουμε εμπορικά κέντρα με καταστήματα κλειστά, εγκαταλελειμμένα, που είναι παραχωρημένα σε κάποιους, που πληρώνουν και δεν τα χρησιμοποιούν ή τα χρησιμοποιούν και δεν πληρώνουν. Ενώ υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται, εντούτοις, αυτά είναι κλειστά δημιουργώντας εστίες μόλυνσης», είπε.

Συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν εμπορικά κέντρα, που ενώ πληρώνονται δεν αξιοποιούνται, αλλά που δεν πληρώνονται τα ενοίκια και υπάρχει μια διαδικασία κατά την οποία πρέπει η λειτουργός της Επαρχιακής Διοίκησης ή της πολεοδομίας να επισκέπτεται κάθε κατάστημα να εντοπίσει τον ενοικιαστή για να εισπράξει, δηλαδή ξεπερασμένες διαδικασίες είσπραξης των ενοικίων».

Η κ. Κουκουμά είπε πως η Επιτροπή έχει πάρει αντίγραφο της απόφασης του Υπουργικού του 1980 και αναμένει ότι θα της κατατεθούν οι σκέψεις που γίνονται για τροποποίηση αυτών των κανονισμών διαχείρισης των εμπορικών κέντρων.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, είπε ότι για «ακόμα μια φορά διαφάνηκε το διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης των εμπορικών κέντρων», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς υπάρχουν κενά υποστατικά, εγκαταλελειμμένα υποστατικά, τα οποία χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, που αποτελούν και εστίες μόλυνσης».

«Όλοι γνωρίζουμε ότι τα εμπορικά κέντρα δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του προσφυγικού κόσμου, γι’ αυτό και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, γιατί λειτουργούν με αποφάσεις του 1980. Θα αναμένουμε τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να εξετάσουμε πως διορθώνονται όλα αυτά τα προβλήματα, με στόχο να αναζωογονηθούν οι οικισμοί», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, είπε ότι το από τη συζήτηση που έχει διεξαχθεί στην Επιτροπή Προσφύγων έχει διαφανεί ότι σε αυτό τον τομέα επικρατεί «αταξία, ασυδοσία και τσαπατσουλιά» και αυτό οφείλεται στο ότι βασιζόμαστε σε αποφάσεις του 1980.

«Ως ΔΗΚΟ αναδείξαμε τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν σε αυτό το επίπεδο, γιατί είναι αδιανόητο να επικαλούνται σήμερα οι κυβερνώντες, μετά από 7 χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία, ότι αυτά τα προβλήματα είναι διαχρονικά, αλλά δεν έχουν πράξει οτιδήποτε μέχρι σήμερα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα