Εν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην ΠΓΔΜ – Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ξεκίνησαν την Πέμπτη οι επίσημες συνομιλίες για την ένταξη της χώρας το ΝΑΤΟΟι συνομιλίες θα διαρκέσουν δύο ημέρες στην έδρα της Συμμαχίας στις ΒρυξέλλεςΝέο μήνυμα Ζάεφ: Aς πούμε «ναι» στην προοπτική που ανοίγεται μπροστά μαςΑύριο αναμένεται να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στο σκοπιανό Κοινοβούλιο

Τη στιγμή που η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αγωνιά για την ψηφοφορία

της Παρασκευής στο σκοπιανό Κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκίνησαν την Πέμπτη οι επίσημες συνομιλίες για την ένταξη της χώρας το ΝΑΤΟ, οι οποίες θα διαρκέσουν δύο ημέρες, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει η Συμμαχία σε επίσημη ανακοίνωσή της: «Οι επίσημες συνομιλίες καλύπτουν λεπτομερώς όλες τις πτυχές της ένταξης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, στρατιωτικών και νομικών ζητημάτων. Οι εργασίες για την ενταξιακή διαδικασία ξεκίνησαν τον Ιούλιο, μετά την πρόσκληση των Συμμάχων στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών».

Το ΝΑΤΟ μάλιστα καθιστά σαφές για ακόμη μία φορά ότι η ένταξη της χώρας στη Συμμαχία μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Άλλωστε, κατά την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε σημειώσει ότι «μόλις ολοκληρωθούν όλες οι συνταγματικές αλλαγές για το νέο όνομα, μπορούμε να υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης».

Νέο μήνυμα Ζάεφ: Aς πούμε «ναι» στην προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας

«Συνάδελφοι, ας πούμε “ναι” στην προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας. Η Ιστορία μνημονεύει τις σωστές αποφάσεις» έγραψε ο Ζάεφ στο λογαριασμό του, την ίδια στιγμή που η κρίσιμη ψηφοφορία θα διεξαχθεί πιθανότατα αύριο στην Βουλή της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το MIA, η κρίσιμη συνεδρίαση θα είναι, πιθανότατα, η αυριανή, δηλαδή πριν την παρέλευση του ανώτατου ορίου των 10 ημερών από την έναρξη της συζήτησης, που προβλέπει το Σύνταγμα των Σκοπίων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση αυτή στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία ξεκίνησε την Δευτέρα και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα ακολουθήσει ψηφοφορία. Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη αποχώρησαν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα