Έμμεσα «βέλη» Βούτση προς Στουρνάρα για τις ευθύνες στην ελληνική κρίση

Με ένα λεκτικό «πινγκ πονγκ» μεταξύ του Προέδρου της Βουλής και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα συνοδεύτηκε η παράδοση της φετινής Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος

της Βουλής άφησε αιχμές περί ευθυνών των προηγούμενων κυβερνήσεων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, τις οποίες ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε, ενώ παρά τα θετικά του λόγια δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την τωρινή κυβέρνηση.

Ο δρόμος παραμένει ακόμα μακρύς, ήταν το μήνυμα του Γιάννη Στουρνάρα, παραδίδοντας την ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, για το έτος 2018, στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Το χρέος είναι μεν βιώσιμο αλλά παραμένει πολύ μεγάλο και πηγή επισφαλειών, προειδοποίησε στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας, με τη σημαντικότερη από αυτές να είναι τα πολύ μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία προβλέπονται μέχρι το 2060.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι καμία χώρα στον κόσμο, πολύ περισσότερο δε η δική μας, δεν είχε τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, με ενδεχόμενη εξαίρεση, τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες. «Αλλά και γι’ αυτό δεν είμαι σίγουρος», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχει έκανε λόγο για λάθη της κυβέρνησης, τα οποία θα πληρώσουν «δύο γενιές».

O Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης και της Βουλής τα τελευταία τρία χρόνια και άφησε αιχμές για το ΔΝΤ .«Τα προγράμματα αυτά εν πολλοίς εμπεριείχαν μέσα τους ισχυρό σπέρμα αδικίας και ισχυρών λαθών από πλευράς και του ΔΝΤ και των άλλων εταίρων, όταν είχαν επιβληθεί στη χώρα. Αισιόδοξα τώρα μπορούμε να αντικρίσουμε το παρόν και το μέλλον έτσι ώστε στο επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει επούλωση, θεραπείες και μια ανάπτυξη δίκαιη, με κοινωνικό πρόσημο».

Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε ξανά τον λόγο τα, παραδεχόμενος πως έγιναν λάθη στο παρελθόν από τους εταίρους, και μάλιστα σημαντικά λάθη, διευκρίνισε πως, όμως ανέφερε τα σημαντικότερα λάθη έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά. «Θέλω να το τονίσω για να μην ξεχάσουμε γιατί φτάσαμε εδώ. Γιατί δυο γενιές πληρώνουν τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε με τίποτα τα λάθη της οικονομικής πολιτικής που έγιναν τόσο στο απώτερο όσο και στο εγγύτερο παρελθόν» είπε.

Ο κ. Βούτσης με τη σειρά του απάντησε και εκτόξευσε πυρά στις προηγούμνες κυβερνήσεις του παρελθόντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα