Ελαιόλαδο και ρόδι «πυλώνες» διαφήμισης και στήριξης της οικονομίας στην Ερμιονίδα (εικόνες)

Η χώρα μας έχει να υπερηφανεύεται για την παραγωγή και την καλλιέργεια προϊόντων της, που μπορούν να αποτελούν και «πυλώνες» για τη διαφήμιση και τη στήριξη της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Ερμιονίδος αναπτύσσει ακόμα πιο δυναμική καλλιέργεια της ελιάς και του ροδιού με ευοίωνες προοπτικές για την εσωτερική και διεθνή αγορά.

Στη συγκεκριμένη περιοχή της Αργολίδας οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι, εκτός από την καλλιέργεια-με πολύ μεράκι-των δύο συγκεκριμένων προϊόντων, κάνουν προσπάθειες με στόχο την προβολή τόσο του ελαιολάδου όσο και του ροδιού με αντίστοιχες γιορτές, που είχαν

και φέτος μεγάλη επιτυχία. Στην Ερμιόνη έγινε το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου η «8η Γιορτή Ροδιού», ενώ το Σάββατο την προηγούμενη Κυριακή (4/11) στο Κρανίδι έλαβε χώρα η «7η Γιορτή του Ελαιολάδου & Ελιάς».

Μιλάμε για περιοχή που αυτά τα δύο προϊόντα παράγονται σε πολύ καλή ποιότητα. Τα τελευταία χρόνια με τον κόσμο να στρέφεται στην παραγωγή πρώτης ύλης όλο και περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής συνεισφέρουν στην καλλιέργεια της ελιάς και του ροδιού, με την συνεισφορά της τεχνολογίας, ανοίγοντας και νέες αγορές. Το ελαιόλαδο και το ρόδι έχουν απίστευτη διατροφική αξία, αλλά με βάση αυτά τα δυο υλικά, μπορούν να παραχθούν και άλλα. Σε μια περιοχή που στηρίζεται, ακόμα, από τον τουρισμό, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για διαφήμιση τους πραγματοποιούνται και οι συγκεκριμένες γιορτές με εκθέσεις, γευσιγνωσία, διαγωνισμούς αλλά και δραστηριότητες αθλητικού και φυσιολατρικού περιεχομένου.

Η «7η γιορτή του Ελαιολάδου & Ελιάς» πραγματοποιήθηκε στο Κρανίδι παρουσία πλήθους κόσμου, εκθετών, και επισήμων. Παρόντες ήταν βουλευτές της περιοχής (Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ανδριανός) και ο δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Σφυρής, καθώς και άλλοι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες. Ήταν μια εκδήλωση που πραγματικά γιόρτασε την ελιά, το ελαιόλαδο, τη γεύση, την γαστρονομία. Οι εκθέτες είχαν ετοιμάσει περίπτερα με εκθέσεις τοπικών προϊόντων, φρεσκομαγειρεμένες λιχουδιές για τους επισκέπτες από όλη την περιοχή της Ερμιονίδας και όχι μόνο.

Για πρώτη φορά ο Δήμος Ερμιονίδας διοργάνωσε διαγωνισμό για βράβευση καταστήματος του Κρανιδίου που θα διακοσμούσε την βιτρίνα του με θέμα την Ελιά. Επίσης, διοργανώθηκε διαγωνισμός για τις τρεις καλύτερες ζωγραφιές από το Γυμνάσιο Κρανιδίου με θέμα την Ελιά. Τα βραβεία πού δόθηκαν ήταν φτιαγμένα από την καλλιτεχνική ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας. Συγκεκριμένα το κατάστημα με την καλύτερη βιτρίνα πήρε ένα στεφάνι ελιάς και οι μαθητές του Γυμνασίου με τις καλύτερες ζωγραφιές από ένα κλαδί ελιάς.

Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς και τραγούδια από την χορευτική ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας ενώ ευχάριστη έκπληξη ήταν και η παρουσία της χορευτικής ομάδας από την Αλμυρή Κορινθίας «Φίλοι της Παράδοσης». Ακολούθησε συναυλία και παρουσίαση παραδοσιακών χωρών.

Είχε προηγηθεί πριν από μία εβδομάδα η «8η Γιορτή Ροδιού» στην Ερμιόνη, που απέχει περίπου επτά χιλιόμετρα από το Κρανίδι. Μια γιορτή, που αποτελεί πλέον θεσμό και θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες της περιοχής, διότι προσελκύει αρκετούς επισκέπτες και προβάλλει σε όλους το φημισμένο ρόδι Ερμιόνης, διαφημίζοντας παράλληλα την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παιδιά και κάτοικοι, σε ρόλο αγροτών, πρόσφεραν ρόδια στους επισκέπτες. Όσοι παρευρέθηκαν απόλαυσαν παραδοσιακές νοστιμιές με βάση το ρόδι μαγειρεμένες από τον Γιώργο Φασιλή, ο οποίος είχε διακριθεί στο τελευταίο Master Chef.

Εκτός από τις γεύσεις ροδιού, οι επισκέπτες δοκίμασαν μέσα γλυκίσματα, φαγητά και ποτά που είχαν ετοιμάσει οι επαγγελματίες και οι νοικοκυρές της Ερμιόνης, πάντα με βάση το ρόδι. Όλοι είχαν τη δυνατότητα να γλεντήσουν με μουσική και χορό από ντόπια και ξένα συγκροτήματα. Επιπλέον, μικροί και μεγάλοι μπορούν πήραν μέρος στην ποδηλατάδα, σε μια διαδρομή μέσα από τα περιβόλια με τα κατακόκκινα ρόδια μέχρι το πανέμορφο φαράγγι Καταφύκι, που κατέληξε, δηλαδή προς τα πιο βόρεια χωριά της περιοχής (Ηλιόκαστρο, Λουκαΐτι)…

Στην Ερμιόνη και τη γιορτή ροδιού μαγείρεψε, με βάση και το συγκεκριμένο προϊόν ο Γιώργο Φασιλή, ο οποίος είχε διακριθεί στο τελευταίο Master Chef

Η Μπάγια Αντωνοπούλου που κατάγεται από την περιοχή παρουσίασε για ακόμα μία φορά τη γιορτή ροδιού:

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από την «7η γιορτή του Ελαιολάδου & Ελιάς» στο Κρανίδι:

Ακολουθούν και άλλες φωτογραφίες από την «8η Γιορτή Ροδιού» στην Ερμιόνη

Φωτογραφίες: sport-ermionida.blogspot.com/peloponnese.events/enpoermionis.blogspot.com

Keywords
Τυχαία Θέματα