Εκρήξεις στη Βηρυτό: Νέο εφιαλτικό βίντεο από την «κόλαση» – Παραιτήσεις βουλευτών (video)

Ο Λίβανος προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του από τις τραγικές εκρήξεις στη Βηρυτό που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 154 ανθρώπους (τουλάχιστον 60 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται) και στη δημοσιότητα έρχονται νέα βίντεο από τη στιγμή της καταστροφής. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και πολιτικές εξελίξεις, με τον κόσμο να… βράζει από θυμό, καθώς παραιτήθηκαν από το κοινοβούλιο τρεις βουλευτές του κόμματος Καταέμπ. Και ενώ δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης στις εκρήξεις.

Οι

εικόνες από το σημείο έκαναν γρήγορα το γύρο του κόσμου, με τα βίντεο να είναι όλα συγκλονιστικά. Τις τελευταίες ώρες, νέες εικόνες βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας, από ένα βίντεο που τραβήχτηκε πολύ κοντά από το σημείο μηδέν.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το τι συνέβη…

Terrifying Moment | New footage emerges of the devastating #BeirutExpolsion which left at least 150 dead, 5,000 injured

MORE: https://t.co/TG6VOoyXPc pic.twitter.com/VUwNOYdSsi

— RT (@RT_com) August 8, 2020

Ανακοινώθηκε η παραίτηση τριών βουλευτών του κόμματος Καταέμπ, από το κοινοβούλιο

Εν τω μεταξύ, το κόμμα Καταέμπ (Kόμμα των Φαλαγγιτών ) στο Λίβανο, ένα χριστιανικό πολιτικό κόμμα, που είναι αντίθετο στην κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από την οργάνωση Χεζμπολάχ, που έχει την υποστήριξη του Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση των τριών βουλευτών του, από το κοινοβούλιο.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον ηγέτη του κόμματος Σάμι Γκεμαγέλ, στην κηδεία ενός ηγετικού μέλους του κόμματος, που σκοτώθηκε από την καταστροφική έκρηξη, η οποία κατέστρεψε τμήματα της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

«Οι βουλευτές του Καταέμπ αποφάσισαν…, να περάσουν στην αντιπαράθεση για έναν ελεύθερο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο Λίβανο», είπε ο ίδιος. «Προσκαλώ όλους τους αξιότιμους [βουλευτές] να παραιτηθούν ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αποφασίσουν για το ποιος θα τους κυβερνήσει, χωρίς κάποιος να τους επιβάλλει κάτι», πρόσθεσε.

Η Χεζμπολάχ, είναι η μόνη οργάνωση που κράτησε τα όπλα της από την εμφύλια σύρραξη στο Λίβανο (1975-1990), ενώ οι πολιτικοί της σύμμαχοι έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, που διαθέτει 128 έδρες και έχουν εκλεγεί το 2018. Ο πρόεδρος Αούν και ο πρωθυπουργός Τζόνσον συζήτησαν τις άμεσες ανθρωπιστικές, ιατρικές ανάγκες, αλλά και τις ανάγκες ανοικοδόμησης του Λιβάνου…

Lebanese vent rage against their leaders after blast; protesters gather ⁦@MichaelGeorgy1⁩ #Lebanon https://t.co/6duBBQKjJV

— Parisa Hafezi (@PHREUTERS) August 8, 2020

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν συζήτησαν το Σάββατο (08/08) την άμεση ανάγκη του Λιβάνου για την αποστολή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας, αλλά και τις ανάγκες ανοικοδόμησης, μετά την καταστροφική έκρηξη που έγινε την Τρίτη (04/08), στο λιμάνι της Βηρυτού.

«Ο πρόεδρος Αούν ευχαρίστησε τη Βρετανία για την υποστήριξη που παρείχε μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της διάθεσης 5 εκατομμυρίων λιρών (6,5 εκατομμυρίων δολαρίων) σε χρηματοδοτήσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και την ανάπτυξη στο Λίβανο του πολεμικού πλοίου [πολλαπλών αποστολών] HMS Enterprise», ανέφερε μία ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού.

«Με το Λίβανο να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις απειλές από μια [σοβαρή] οικονομική κρίση, από τον κορονοϊό, αλλά και τις συνέπειες της τραγικής έκρηξης, [οι δύο ηγέτες] συμφώνησαν να συνεργαστούν με διεθνείς συνεργάτες τους για να διασφαλίσουν την μακρόχρονη ανάκαμψη [του Λιβάνου], αλλά και την αποκατάστασή του», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Βοήθεια από πολλές χώρες…

Σε βιντεοδιάσκεψη των ηγετών διαφόρων δωρητριών χωρών προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στον Λίβανο, μετά την καταστροφή εξαιτίας των πολύνεκρων εκρήξεων στη Βηρυτό, θα συμμετάσχει την Κυριακή (09/08) ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος την Παρασκευή (07/08). Όλος ο πλανήτης είναι, άλλωστε, μια «γροθιά» για να επουλωθούν οι πληγές της Βηρυτού. «Έτοιμος να βοηθήσει με κάθε τρόπο» και ο αραβικός σύνδεσμος…

MOROCCO JUST SENT EIGHT PLANES OF AID TO HELP LEBANON I’M SO HAPPY pic.twitter.com/GuP97NZWBv

Keywords
Τυχαία Θέματα