Ιταλία: Το μεγάλο μυστικό των μικρών παραθύρων

Ιταλία: Μια ασυνήθιστη και γραφική παράδοση, η οποία κρύβει όμως πίσω της ένα σκοτεινό παρελθόν, ξαναζωντανεύει στην Ιταλία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Πριν από μερικούς αιώνες, η βουβωνική πανώλη (γνωστή και ως Μαύρος Θάνατος) σάρωνε την Ευρώπη, σκοτώνοντας το ένα τρίτο του πληθυσμού της ηπείρου. Προερχόμενη από την Ασία, η ολέθρια λοιμώδης νόσος έφτασε στην Ιταλία στα τέλη του Μεσαίωνα και επεκτάθηκε από εκεί στον Βορρά, με αρκετά ξεσπάσματα στους αιώνες που ακολούθησαν.

«Σήμερα»

γράφει η New York Post, «ξέρουμε κι εμείς πολύ καλά όπως οι Ιταλοί του Μεσαίωνα πόση παρηγοριά μπορεί να προσφέρει ένα δυνατό ποτό κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα «παράθυρα κρασιού» (buchettte del vino) που δημιουργήθηκαν γύρω στο 1600 στην Τοσκάνη εξυπηρετούσαν και αυτόν τον σκοπό. Τα «παράθυρα κρασιού» είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το όνομά τους: ανοίγματα σε μέγεθος ποτηριού σε τοίχους οινοποιείων ή καταστημάτων, από τα οποία οι έμποροι οινοπνευματωδών σέρβιραν ποτά διατηρώντας ασφαλή «κοινωνική απόσταση». Τα γραφικά αυτά παραθυράκια είχαν πάψει να χρησιμοποιούνται με τον συγκεκριμένο τρόπο εδώ και πολλά χρόνια μέχρι τη φετινή χρονιά που «σημαδεύτηκε» από την εμφάνιση μίας ακόμη φονικής πανδημίας.

Ιταλία: Αναβίωση της παράδοσης

«Όλοι παρέμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους για δύο μήνες και μετά η κυβέρνηση επέτρεψε τη σταδιακή άρση του lockdown. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου ορισμένοι επινοητικοί ιδιοκτήτες φλωρεντίνικων παραθύρων κρασιού γύρισαν πίσω τον χρόνο και χρησιμοποίησαν τα παράθυρά τους για να σερβίρουν ποτήρια κρασιού, καφέδες, αφεψήματα, σάντουιτς και παγωτό, χωρίς μικρόβια και χωρίς επαφές», αναφέρει ο ιστότοπος του Συλλόγου για τα Παράθυρα Κρασιού (Associazione Culturale BdV) σύμφωνα με το αμερικανικό site.

https://www.instagram.com/p/CDiey0jFSpT/?utm_source=ig_embed

Στην Τοσκάνη υπήρχαν κάποτε περισσότερα από 150 παράθυρα κρασιού

Όπως είπε ο Ματέο Φάλια, πρόεδρος του συλλόγου στο Insider, οι ενδιαφερόμενοι απλά χτυπούσαν τα μικρά ξύλινα πατζούρια και παρέδιδαν τα μπουκάλια τους για να τους τα γεμίσουν απευθείας οι οικογένειες Αντινόρι, Φρεσκομπάλντι και Ρικασόλι, που παράγουν ακόμα μερικά από τα πιο διάσημα κρασιά της Ιταλίας.

https://www.instagram.com/p/CCq03q-leCC/?utm_source=ig_embed

Στην Τοσκάνη υπήρχαν κάποτε περισσότερα από 150 παράθυρα κρασιού. Όταν έπαψαν να έχουν χρησιμότητα, πολλοί ιδιοκτήτες τα έκλεισαν, ενώ πολλά ξύλινα παράθυρα καταστράφηκαν και στις πλημμυρες του 1966, σύμφωνα με τον Φάλια. Ο σύλλογος του οποίου είναι πρόεδρος, έχει ως στόχο να εντοπίσει όλα αυτά τα σημαντικά ιστορικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, μερικά από τα οποία έχουν βανδαλιστεί ή βρίσκονται ξεχασμένα και παραμελημένα κάπου, και να τοποθετήσει πλακέτες ενημερώνοντας τους πολίτες για την ιστορική τους σημασία.

https://www.instagram.com/p/B_EncVNllRt/?utm_source=ig_embed

Δείτε ακόμηΟικονομική ενίσχυση στον Λίβανο από ΗΠΑΤρομακτική δήλωση από τον πρόεδρο του Λιβάνου – “Eξετάζεται και η πιθανότητα ρουκέτας”Πέταξε την 4χρονη κόρη του πάνω στο φράχτη για να τη γλιτώσει από τον κροκόδειλο
Keywords
Τυχαία Θέματα