Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου: Μετράμε ώρες για νέα εξέγερση

Τον εντός 48 ωρών άμεσο και μαζικό απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από το νησί, «με άρση του γεωγραφικού περιορισμού, λόγω της έκτακτης κατάστασης και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», ζητεί ο δήμος Ανατολικής Σάμου, μετά τα χθεσινά επεισόδια στην πόλη και την πυρκαγιά στο ΚΥΤ στο Βαθύ.

Η τοπική δημοτική Αρχή ζητεί την άμεση υλοποίηση σχεδίου για την ασφάλεια των κατοίκων με ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας και του λιμενικού, καθώς και την αποτελεσματικότερη φύλαξη

των θαλασσίων συνόρων από τις αρμόδιες εθνικές κι ευρωπαϊκές δυνάμεις με ταυτόχρονη διασφάλιση της ζωής των προσφύγων και των μεταναστών.

Όπως ξεκαθαρίζει, «στην περίπτωση κατά την οποία η συντεταγμένη Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν προβούν στον άμεσο απεγκλωβισμό των μεταναστών, εντός 48 ωρών, από το νησί με άρση γεωγραφικού περιορισμού, ο δήμος θα κινητοποιήσει τους πολίτες «κλείνοντας» τις πόλεις και τα χωριά του δήμου Ανατολικής Σάμου».

Το θέμα θα απασχολήσει απόψε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ προληπτικά σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί της πόλεως Σάμου και της Κοινότητας Βαθέος δεν λειτούργησαν.

Επίσης σήμερα το απόγευμα οργανώνεται Παναιγαιακή κινητοποίηση για την Υγεία και το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, στο Νοσοκομείο του νησιού, όπου το τοπικό Εργατικό Κέντρο καλεί σε μαζική συμμετοχή και ξεσηκωμό, μετά και τα γεγονότα που εξελίχθηκαν χθες το βράδυ στη Σάμο, καθώς «επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες όλων των φορέων και κατοίκων του νησιού μας για το πού οδηγείται η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σε δηλώσεις του (Realfm 97,8) ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, επισήμανε την ανάγκη για τον άμεσο απεγκλωβισμό του νησιού, καθώς, όπως εξήγησε, «σε μία κατασκήνωση 680 ατόμων είναι 6.000 πληθυσμός, οι οποίοι είναι ελεύθεροι καθ’ όλο το 24ωρο σε μία πόλη 7.000 κατοίκων. Ένας μικρός δρόμος χωρίζει την κατασκήνωση από την πρωτεύουσα, ενώ σε απόσταση 200 μέτρων από το ΚΥΤ βρίσκεται νηπιαγωγείο. Τίθεται κορυφαίο θέμα ασφάλειας των κατοίκων αλλά και των μεταναστών – προσφύγων που θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο από τις ετερόκλητες ομάδες που λειτουργούν στο εσωτερικών του ΚΥΤ» σημείωσε.

«Ζήσαμε από τις πιο δύσκολες στιγμές των τελευταίων χρόνων στη Σάμο. Η ηρεμία που επικρατεί προαναγγέλλει τη νέα έκρηξη. Αποφύγαμε τα χειρότερα χθες βράδυ, αλλά μετράμε ώρες για νέα εξέγερση. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, είναι μη διαχειρίσιμη. Ο κόσμος φοβάται, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Είναι απαράδεκτο να παραμένει αυτή η αίσθηση» τόνισε.

Ο κ. Στάντζος απηύθυνε έκκληση να αποχωρήσουν από το νησί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. «Πρέπει να φύγει ο πληθυσμός αυτός, είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή αυτή τη στιγμή, είναι αποσταθεροποιημένη όλη η περιοχή. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια σύνθεση πληθυσμών πάνω στη Σάμο» είπε.

«Υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει απεγκλωβισμός του πληθυσμού από το νησί, αλλά θέλουμε έμπρακτη απόδειξη με απεγκλωβισμό του πληθυσμού. Δεν μπορώ να προστατεύσω το νησί. Οι Σαμιώτες από το 2015 εκφράζουμε αλληλεγγύη στο προσφυγικό, αλλά δεν μπορεί το αντίτιμο που παίρνουμε να είναι η κατεστραμμένη πόλη. Με αίσθημα ευθύνης έναντι των πολιτών, σας λέω μετράμε ώρες για νέα εξέγερση. Όχι στη Σάμο αυτή η τύχη» ανέφερε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με αφορμή συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών, χθες βράδυ στη Σάμο προκλήθηκαν ταραχές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με την άμεση επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Από τη συμπλοκή τρία άτομα διακομίστηκαν με τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα στο τοπικό Νοσοκομείο, όπου παραμένουν για νοσηλεία οι δύο. Στο νησί νωρίς σήμερα το πρωί κατέφθασαν αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές Υπηρεσίες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου περιγράφει πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 22:12 της Δευτέρας, αρχικά σε εξωτερικό αγροτοδασικό χώρο και σε απόσταση περίπου έξι μέτρων από την περίφραξη του ΚΥΤ Σάμου, εξωτερικά της δυτικής πλευράς. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε εντός του περιφραγμένου εσωτερικού χώρου και σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από το σημείο όπου ξέσπασε, με κατεύθυνση προς την ανατολική πλευρά. Καταστράφηκαν 15 σκηνές τύπου Λουξεμβούργου των 15 ατόμων η κάθε μία, εννέα σκηνές τύπου life shelter ολοσχερώς και δύο μερικώς, ένας οικίσκος WC κι ένας οικίσκος μερικώς, δύο μικρά κτίσματα-αποθήκες (ισόγειες πέτρινες με κεραμοσκεπή) με τα υλικά που υπήρχαν στο εσωτερικό τους, καθώς και όλα τα είδη ρουχισμού και είδη κλινοστρωμνής που υπήρχαν εντός των σκηνών. Επίσης κάηκαν πεύκα και ελιές, έκτασης ενός στρέμματος. Στα καιόμενα καταλύματα υπήρχε ανεξακρίβωτος αριθμός φιαλών υγραερίου (γκαζάκια) και φιάλες των πέντε και δέκα kgr, πολλές από τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις φλεγόμενες εστίες.

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου με εννέα πυροσβεστικά οχήματα και δύο πυροσβεστικά οχήματα από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρλοβάσου, με 43 πυροσβέστες, με τη συνδρομή κι εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων της ευρύτερης περιοχής και δυνάμεων της ΕΛΑΣ που βοηθούσαν στο έργο της κατάσβεσης.

Πηγή: Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου: Μετράμε ώρες για νέα εξέγερση - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα