Όταν η φύση έχει… κέφια: Μαγικές εικόνες με φοινικόπτερα και ροδοπελεκάνους (video)

Μαγικές στιγμές χαρίζει η φύση και στη χώρα μας, είτε μακριά, είτε κοντά στην Αθήνα. Εδώ και πολλές εβδομάδες από την Ελλάδα πέρασαν και πολλά αποδημητικά πουλιά, πριν έρθει ο χειμώνας στην Ευρώπη.

Η λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες γέμισε από μεγάλα και μικρά φοινικόπτερα, πολλές φορές με φόντο και ροδοπελεκάνους. Το ίδιο συνέβη και στη λίμνη Βιστωνίδα, στο Πόρτο Λάγος. Σπάνιες πράσινες

χελώνες υπάρχουν στον Αμβρακικό κόλπο, αγριογούρουνα κάνουν βόλτες κοντά σε σπίτια και στην Αττική.

Το μεγάλο φλαμίνγκο ή κοινώς κοινό φοινικόπτερο ή φοινικόπτερος ρόδινος είναι ένα μεγάλο είδος φλαμίνγκο που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Ζει στους υγρότοπους των παράκτιων χωρών της Μεσογείου, την Αφρική, την ινδική υποήπειρο και την Μέση Ανατολή. Η επιστημονική του ονομασία είναι Phoenicopterus roseus και δεν περιλαμβάνει υποείδη. Πρόκειται για γένος πτηνών με έξη είδη που λέγονται όλα φλαμίνγκο. Το γένος ανήκει στην οικογένεια των φοινικοπτεριδών.

Στην Ελλάδα, το μεγάλο φοινικόπτερο είναι τακτικός αποδημητικός επισκέπτης που τον συναντάμε στη χώρα μας συνήθως το Μάρτιο καθώς πετά προς τα βόρεια και το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, όταν γυρνά προς την Αφρική. Σταματά κυρίως στους υδροβιότοπους…

Δείτε βίντεο από το Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης με χιλιάδες φοινικόπτερα και ροδοπελεκάνους στο ταξίδι τους προς την Αφρική:

Ένα εντυπωσιακό θέαμα δημιούργησαν φλαμίνγκο και στη λίμνη Βιστωνίδα (στα σύνορα μεταξύ Νομού Ξάνθης και Ροδόπης), στο Πόρτο Λάγος, εκεί όπου έμειναν για καιρό. Σύμφωνα με τα «xanthinea.gr» πρόκειται για φλαμίνγκο από την Αφρική τα οποία βρίσκουν κάθε χρόνο ένα ασφαλές καταφύγιο στη λίμνη Βιστωνίδα, προκαλώντας φυσικά το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Φέτος, φλαμίνγκο παρατηρήθηκαν τόσο στην περιοχή της Μάνδρας όσο και ευρύτερα στην παραθαλάσσια ζώνη των Αβδήρων.

Τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την λίμνη Βιστωνίδα για να παρατηρήσουν την πλούσια πανίδα της μένουν ενθουσιασμένοι από την ποικιλομορφία που αυτή παρουσιάζει. Μοναδικό υπερθέαμα με φλαμίνγκο τους προηγούμενους μήνες είχαν παρακολουθήσει κάτοικοι και παραθεριστές σε Ναύπλιο και Κόρινθο.

Στην Αμφιλοχία ζει η πιο σπάνια στην Ελλάδα πράσινη χελώνα Chelonia mydas

Η πράσινη χελώνα (επιστ. Chelonia mydas) παρατηρείται πολύ σπάνια στις ελληνικές θάλασσες, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί περιοχές ωοτοκίας είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα με σκληρό κέλυφος που υπάρχει στον κόσμο. Πολλές φορές οι κάτοικοι της Αμφιλοχίας την παρατηρούν και στον Αμβρακικό κόλπο. Πολλοί μιλούν και για παρουσία «καρέτα – καρέτα» στα συγκεκριμένα νερά.

Οι «Chelonia mydas» είναι οι μοναδικές χορτοφάγες θαλάσσιες χελώνες, τρεφόμενες πρωτίστως με φύκη και άλγη. Το όνομα τους δεν προέρχεται από το χρώμα τους, αλλά από τον χρωματισμό του λίπους της που οφείλεται στη διατροφή της.

Το συγκεκριμένο είδος χελώνας έχει σκληρό καβούκι με τέσσερις πλάκες με όμορφες μαύρες, γκρι, καφές και κίτρινες σκιές, ενώ έχει σχετικά μικρό κεφάλι. Το μήκος της μπορεί να ξεπεράσει τα 120cm και το βάρος της φτάνει συνήθως τα 100-150kg, ενώ μπορεί να ζήσει έως και 80 χρόνια

Ζει μονίμως μέσα στην θάλασσα και τα θηλυκά βγαίνουν στις αμμουδερές παραλίες όπου γεννήθηκαν για να γεννήσουν 50-240 αυγά έως κάθε 2-5 έτη. Τα αυγά θάβονται αμέσως και εκκολάπτονται μετά από περίπου 2-2.5 μήνες. Στη Μεσόγειο αναπαράγεται στις ανατολικές ακτές (Νοτιοανατολική Τουρκία, Κύπρος).

Το είδος αυτό απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση παγκοσμίως, αφού αλιεύεται λαθραία από τον άνθρωπο, κυρίως για τροφή. Επίσης, μεγάλος νεογέννητων χελωνών χάνει τη ζωή του από κατάποση πλαστικών που πετιούνται στην θάλασσα, θεωρώντας τις ως τροφή.

Στην Αμφιλοχία πολλές φορές λουόμενοι έχουν δεχτεί δαγκώματα στα άκρα τους από αυτό το είδος χελώνας.

Αγριογούρουνα έκοβαν βόλτες στο Διόνυσο

Αντιμέτωποι με ένα περίεργο θέαμα είναι οι κάτοικοι του Διονύσου μέσα στο Σεπτέμβριο, καθώς μια μικρή αγέλη από αγριογούρουνα, είχε… εγκατασταθεί στην περιοχή και έκανε βόλτες σε κεντρικό σημείο της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι κάτοικοι, την αγέλη αποτελούσαν περίπου 10 αγριογούρουνα, που… έκαναν βόλτες στη λεωφόρο Δημοκρατίας και έτρωγαν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, θεωρούνται επικίνδυνα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν, αν τα πλησιάσει άνθρωπος.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων είναι πολύ μεγάλη τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές περιοχές της χώρας, τόσο στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα, όσο και στη Μακεδονία.

(πληροφορίες και από xanthinea.gr, sinidisi.gr, enypografa.gr, protothema.gr, σελίδες στο Facebook Lake Kerkini National Park, Εθελοντική Ομάδα Αμφιλοχίας)

Πηγή: Όταν η φύση έχει… κέφια: Μαγικές εικόνες με φοινικόπτερα και ροδοπελεκάνους (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα