«Διδυμότειχο μπλουζ»: Το αυτοβιογραφικό τραγούδι που άλλαξε τη ζωή του Μαχαιρίτσα

Δεν ήταν μόνο ένα κομμάτι – αυτοβιογραφία, αλλά και ένα τραγούδι που έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. Ο λόγος για το αγαπημένο «Διδυμότειχο Μπλουζ», ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, συνδεδεμένο άρρηκτα με το όνομα – και τη ζωή – του αγαπημένου τραγουδοποιού, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή.

Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό σημείωμα, που αφορά την προσωπική ιστορία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα την εποχή που πήγε στρατό. 

Κυκλοφόρησε το 1991 σε στίχους του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου, τη μουσική έγραψε ο ίδιος ο Μαχαιρίτσας και σημείωσε γρήγορα

τεράστια επιτυχία. Ο δίσκος έγινε χρυσός με 35 χιλιάδες πωλήσεις.

Αρχικά προοριζόταν για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου όμως τελικά το ερμήνευσε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα. Όπως είχε πει ο ίδιος ο Μαχαιρίτσας, «το τραγούδι αφορά την προσωπική μου ιστορία στο στρατό. Την διηγιόμουν μια μέρα στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο και τ’ απόγευμα μου την έφερε σε στίχους».

Το τραγούδι αυτό έμελλε, όμως, να του αλλάξει και τη ζωή, αφού πριν κυκλοφορήσει, ο Μαχαιρίτσας είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει τη μουσική και να ζήσει μόνιμα στον Βόλο. Ωστόσο η τεράστια επιτυχία που σημείωσε, τον έκανε να αλλάξει γνώμη.

Όπως είχε πει: «Το τραγούδι αυτό είναι βιογραφικό κι αφορά την προσωπική μου ιστορία στο στρατό. Την διηγούμουνα μια μέρα στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο και τ’ απόγευμα μου την έφερε σε στίχους! Ετοίμασα το δίσκο και περίμενα ότι θα κάνει κάποια επιτυχία ένα άλλο τραγούδι, το “Σε στυλ να μη ξεχνιόμαστε”. Όταν όμως ολοκληρώθηκε το “Διδυμότειχο Blues” και το τραγούδησα μαζί με τον Νταλάρα, είδα τις αντιδράσεις όλων στην εταιρεία, που έλεγαν ότι με το τραγούδι αυτό θα γίνει της κακομοίρας! Το είχε καταλάβει ο Μάτσας! Είχε και τρομερές εμπειρίες βέβαια αυτός. Εγώ δεν περίμενα τίποτα και γι’ αυτό ήμουν κι ελεύθερος. Κι όμως, ήταν καταιγιστική η επιτυχία του. Το “Διδυμότειχο Blues”, τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το καταλαβαίνω, είναι ένα διαχρονικό τραγούδι κι ένα τραγούδι που δεν ξεφτίζει με τίποτα».

Keywords
Τυχαία Θέματα