Αντιφασιστικές πορείες για τα επτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (video)

Αντιφασιστικές πορείες στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των επτά χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της επικράτειας.

Σαν σήμερα πριν από επτά χρόνια ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς έμπηξε το μαχαίρι στην καρδιά του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη, ανοίγοντας τον δρόμο για συλλήψεις

των μελών της φασιστικής οργάνωσης και τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Με κεντρικό σύνθημα «7 χρόνια μετά, μόνη δικαίωση η συνολική καταδίκη», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Κερατσίνι, μπροστά από το μνημείο του Παύλου Φύσσα ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι το κέντρο του Πειραιά.

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν η οικογένεια και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα ενώ συμμετείχε πλήθος από αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡα 25, καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν στην πλατεία Ζαρντέν εργατικά σωματεία και φορείς που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

«Στις 18 Σεπτέμβρη και στις 7 Οκτώβρη στέλνουμε ένα δυνατό και καθαρό μήνυμα. Οι ναζί στη φυλακή. […] Στις 18 Σεπτέμβρη και στις 7 Οκτώβρη γράφουμε Ιστορία, ανακοινώνουμε την δική μας ετυμηγορία. Θα είμαστε χιλιάδες, για να ζήσουμε σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και φασισμό», επισημαίνουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωση τους οι συλλογικότητες και οι οργανώσεις που καλούν στο συλλαλητήριο.

Αντιφασιστική πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Μαζική και ειρηνική ήταν η συμμετοχή στην αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε απόψε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση επτά χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Φωνάζοντας συνθήματα κατά του φασισμού και κρατώντας πανό με ανάλογο περιεχόμενο, φοιτητές, μέλη συλλογικοτήτων και κινημάτων, οργανώσεων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αλλά και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, εκκινώντας από την πλατεία Καμάρας όπου και επέστρεψαν ολοκληρώνοντας την πορεία τους.

Νωρίτερα, αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν φραγμό στην Τσιμισκή στο ύψος της Ίωνος Δραγούμη, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να συνεχίσουν προς την οδό Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια της πορείας, εφαρμόστηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ λίγο πριν από τις 9 το βράδυ κι αφού ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση, όλοι oi δρόμοι στο ιστορικό κέντρο της πόλης δόθηκαν στην κυκλοφορία.

Πορείες έχουν καλεστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στην Πάτρα, στο Ηράκλειο στα Χανιά και στον Βόλο.

Σημειώνεται πως οι πορείες διοργανώνονται λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την δική της Χρυσής Αυγής, στις 7 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα η οικογένεια του Παύλου Φύσσα έχει καλέσει όσους στάθηκαν δίπλα της αυτά τα χρόνια της δίκης αλλά και όσους δεν μπόρεσαν ακόμη να το κάνουν, να βρεθούν έξω από το Εφετείο Αθηνών, στις 11:00 το πρωί.

Keywords
Τυχαία Θέματα