Κακοκαιρία «Ιανός»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθος (video)

Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και των μεγάλων καταστροφών που… έφερε η κακοκαιρία «Ιανός» και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας μας (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός), κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές.

Αυτό αποφασίστηκε με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης

Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Επιπλέον, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου, εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και την Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 17-09-2020 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 17 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019 στις παραπάνω περιοχές και θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έως 05-10-2020 και 06-10-2020 αντίστοιχα.

Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Υπενθυμίζεται ότι επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός», εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το νέο επικαιροποιημένο καιρικό δελτίο θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους. Επίσης, οδηγίες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα από την Περιφέρεια Κρήτης…

Καταστροφές και πολλά προβλήματα στη δυτική Ελλάδα – Σκάφη βγήκαν στη στεριά

Πολύ δύσκολες ώρες έχουν περάσει και περνούν Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Ιθάκη λόγω του «χτυπήματος» της κακοκαιρίας «Ιανός» και του μεσογειακού κυκλώνα και οι εικόνες κόβουν την… ανάσα. Ίδια εικόνα στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, ειδικά στην Ηλεία, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία (όπως στον Αστακό).

Σκάφη βούλιαξαν (όπως στην Αγία Ευθυμία και στο Φισκάρδο στην Κεφαλλονιά) και βγήκαν στη ξεριά, αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από δέντρα που ξεριζώθηκαν. Οι θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν, ακόμα, πινακίδες και στέγαστρα, ενώ πολύ ήταν και νερό που έπεσε σε πολλές περιοχές. Από την Κεφαλλονιά συγκλονίζουν οι εικόνες και από τη Σάμη.  

Άνθρωποι διασώθηκαν από από τις αρχές, ενώ η Πυροσβεστική δεν σταμάτησε να δέχεται κλήσεις για απεγκλωβισμούς και πλημμυρισμένα σημεία. Κάποιοι με κίνδυνο τη ζωή τους προσπάθησαν να σώσουν σκάφη τους και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από τον «ALPHA»:

Δείτε εικόνες από τον «ΣΚΑΪ» από τη Βασιλική στη Λευκάδα, όπου υπάρχουν πλημμύρες:

Δείτε τα σχετικά ρεπορτάζ από το «OPEN TV»:

Δείτε εικόνες από τη Ζάκυνθο (eurokinissi.gr):

Δείτε εικόνες από το «kefaloniamagazine.gr»:

Εικόνες καταστροφής στο Φισκαρδο της Κεφαλλονιάς……Πηγη:MeteoGr

Gepostet von Meteoclub am Freitag, 18. September 2020


Βίντεο: protothema.gr

Οι εικόνες που δημοσιεύονται από την Κεφαλονιά κόβουν την ανάσα.Πεσμένα δέντρα παντού, πλημμυρισμένοι δρόμοι,…

Gepostet von Weatherathens am Freitag, 18. September 2020

Καταστράφηκε ολοσχερώς το ξύλινο γεφυράκι που ενώνει το λιμανάκι του Αγ.Σώστη με το νησάκι "Καμέο / Cameo" στον Λαγανά…

Gepostet von Meteoclub am Freitag, 18. September 2020

Εκτεταμένες καταστροφές στην Αγία Ευφημία στην Κεφαλονιά, με τα ιστιοφόρα στο λιμάνι του χωριού να έχουν βγει στη στεριά ή να έχουν βυθιστεί.Πηγή φωτογραφιών: Ανδρέας Σιτοκωνσταντίνου

Gepostet von Weatherathens am Freitag, 18. September 2020

Πολλά προβλήματα υπάρχουν και τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, όπως στον Αστακό:

Χάθηκε ο ορίζοντας στην Λευκάδα – Ο «Ιανός»… κατάπιε δύο αμμουδερές παραλίες

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία στη Λευκάδα, όπου την Παρασκευή (18/09) δε λειτουργούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα από τις 04.00 τα ξημερώματα.

Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή πλήττουν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο. Πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων. Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. Δύο αμμουδερές παραλίες στη Βασιλική εξαφανίστηκαν.

Εικόνες καταστροφής στην Ιθάκη – Γέμισαν αφρούς οι Φρίκες, το φαινόμενο «καπουτσίνο»

Η Ιθάκη… χτυπήθηκε αλύπητα από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» και οι εικόνες είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές. Όπως θα δείτε στο τελευταίο βίντεο από την παραθαλάσσια περιοχή που έχει και λιμάνι, τις Φρίκες, η θάλασσα όχι μόνο βγήκε στην στεριά, αλλά η περιοχή πλημμύρισε με αφρούς.

Το φαινόμενο αυτό που ονομάζεται «Cappuccino coast» προκαλείται όταν πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι Αυτός ο άσπρος αφρός ονομάζεται από τον πλούσιο αφρό του ομώνυμου καφέ. Σύμφωνα με ειδικούς το φαινόμενο «καπουτσίνο» δημιουργείται όταν ισχυροί άνεμοι προκαλούν τρικυμία στη θάλασσα κι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οργανικής ύλης σε αποσύνθεση σε συνδυασμό με τα κύματα που σκάνε σε βράχους.


Βίντεο: newsit.gr

Το νησί είναι χωρίς ρεύμα από τα ξημερώματα και η επικοινωνία με τα κινητά είναι σχεδόν αδύνατη. Η θάλασσα στην κυριολεξία βγήκε στην στεριά.

Μιλώντας στο «newsit.gr», o Έπαρχος Ιθάκης Θανάσης Λιβιτσάνης, είπε: «Δεν μιλάμε για ζημιές πλέον αλλά για μεγάλες καταστροφές. Σε όλο το νησί υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και στη βόρεια Ιθάκη στα λιμανάκια πολλά θέματα. Δεν έχουμε ρεύμα ενώ δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε και με τα κινητά μας διότι το σήμα έρχεται και χάνεται».

Ο Έπαρχος κάλεσε για ακόμα μια φορά τους πολίτες του νησιού να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις για την ασφάλεια τους. «Έχουμε ξεκινήσει πρώτα πρώτα τον καθαρισμό του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου για την ελεύθερη πρόσβαση Βορείου και Νοτίου Ιθάκης και τον Πίσω Αετό έχουν καταπέσει κολόνες, βράχια και πολλά δέντρα. Ζητήσαμε την κήρυξη της Ιθάκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».


Βίντεο: newsit.gr

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη

Στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη εντοπίζονται κυρίως τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και στα τρία νησιά, ενώ όπως σημειώνει ο Διαχειριστής το καιρικό φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δυσκολεύοντας το έργο των συνεργείων για την αποκατάσταση των βλαβών, παρά το γεγονός ότι όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει, επίσης, αυστηρή προειδοποίηση προς όλους τους πολίτες, να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς ή άλλα στοιχεία του Δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εντοπίσει αγωγό ή άλλο στοιχείο του Δικτύου στο έδαφος, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ ή να επικοινωνήσει με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Αγώνας δρόμους από τον ΔΕΔΔΗΕ για να επανέλθει η ηλεκτροδότηση

Την κατάσταση που επικρατεί, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, στην Ιθάκη αλλά και σε όλα τα Ιόνια Νησιά περιέγραψε, με δηλώσεις της στο ΑΠΕΜΠΕ, η περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα.

«Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα. Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» ανέφερε η κ. Κράτσα σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ιθάκη.

«Ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή, υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία όλων των περιφερειακών ενοτήτων, ώστε να αντιμετωπίσουμε ότι πρόβλημα προκύψει», προσέθεσε η περιφερειάρχης

Στις δηλώσεις της στο ΑΠΕΜΠΕ η κ. Κράτσα υπογράμμισε ότι «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή», ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά».

Ενημέρωσε δε πως στην περιοχή «βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους».

Απίστευτες εικόνες στην Κεφαλονιά – Χάος σε Σάμη και Καραβόμυλο από το πέρασμα του «Ιανού»

Σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του από τη Σάμη και τον Καραβόμυλο της Κεφαλονιάς ο Ιανός όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η τοπική ιστοσελίδα «inkefalonia.gr».

Τραπέζια, καρέκλες και ομπρέλες που έχουν παρασυρθεί, ξεριζωμένα δέντρα, παγκάκια που έπεσαν μέσα στο νερό, συνθέτουν ένα παζλ καταστροφής.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αγία Ευφημία του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με τη μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά.

Ο «Ιανός» έκοψε στα δύο τη Φθιώτιδα – Κόπηκε η συγκοινωνία από Λαμία προς Καρπενήσι

Μπροστά σε αξεπέραστα προβλήματα βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία, η αστυνομία αλλά και η πολιτική προστασία στη Φθιώτιδα αφού η έντονη βροχόπτωση που έφερε ο «Ιανός» που κρατά περισσότερο από 2 ώρες έχει δημιουργήσει πληθώρα από προβλήματα σε πολλά χωριά 10 και 12 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Τα ακόμα και ξεχασμένα ρέματα έχουν κουβαλήσει φερτά υλικά και νερά μέσα σε κατοικημένες περιοχές σε αρκετά χωριά, ενώ χωματουργικά μηχανήματα των δήμων αλλά και της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να εκτρέψουν τα νερά έξω από κατοικημένες περιοχές.

Σε πολλά χωριά έχουν δημιουργηθεί ποτάμια τα οποία διασχίζουν κάθετα τους δρόμους με συνέπεια να διακόπτεται η συγκοινωνία κυρίως στο επαρχιακό δίκτυο σε αρκετά σημεία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής διεκόπη η συγκοινωνία από Λαμία προς Καρπενήσι 15 χιλιόμετρα μετά τη Λαμία λίγο πριν το χωριό Ζηλευτό, ενώ δυσκολία υπάρχει και πριν στο χωριό Λιανοκλάδι, αφού διάφορα ρέματα φούσκωσαν μέσα στο χωριό και βγήκαν στο δρόμο τον οποίο διασχίζουν κάθετα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Μάλιστα, ένας χείμαρρος στο Ζηλευτό έχει παρασύρει και αυτοκίνητα που ήταν εντός του χωριού.

Οι πυροσβέστες δεν προλαβαίνουν τις αντλήσεις τα Λουτρά Υπάτης και το Λιανοκλάδι καθώς οι κλήσεις είναι διαρκείς. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στη συγκεκριμένη περιοχή ενώ αντίθετα στη Λαμία βρέχει σποραδικά και χωρίς μεγάλη ένταση.

Ο «Ιανός»… έφτασε μέχρι και την Ιταλία

Keywords
video, ζακυνθος, ιθακη, εν λόγω, το νησι, ήτοι, ελλαδα, alpha, φισκαρδο, protothema, σχολεια, coast, newsit, δεδδηε, απε, μπε, παζλ, μμε, συγκοινωνιες, λαμια, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, κρητη, newsit.gr, αστυνομικο τμημα, ηλεια, δεδδηε, ήτοι, ημερομήνια, βιντεο, αστυνομια, αυτοκινητα, εικονες, ευβοια, θαλασσα, ιανος, ιονια, κεφαλονια, κινητα, λευκαδα, μμε, νησι, νησια, πυροσβεστικη, φθιωτιδα, φωτογραφιες, ωρα, αιτωλοακαρνανια, απε, βοιωτια, βουνα, βορεια, βρισκεται, βροχη, γεγονος, δεντρα, δειτε, δηλωσεις, δινη, δικτυο, δυτικη ελλαδα, δυτικη, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εν λόγω, εξελιξη, εξι, επικοινωνια, ερχεται, ευθυμια, ζακυνθο, ζωη, ιδια, υπηρεσια, ισχυει, εικονα, ιονια νησια, καρπενησι, κυματα, κυρια, μηνες, νερο, μπε, ξημερωματα, παντα, ομπρελες, παζλ, πηγη, προβληματα, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρευμα, συγκεντρωση, σκαφη, τμημα, τρια, φισκαρδο, φορα, χαος, ωρες, ασφαλεια, μποφορ, ιδιαιτερα, μια φορα, ποταμια, protothema, σημα, θανασης, θεματα, υλικα
Τυχαία Θέματα