«Άνω – κάτω» η Κεντροαριστερά με την κρυφή συμφωνία Γεννηματά – Θεοδωράκη

Ραγκούσης: Γεννηματά και Θεοδωράκης να δηλώσουν δημοσίως ότι αυτή η συμφωνία δεν ισχύειΚαμίνης: Δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμοΑνδρουλάκης: Ενιαία φωνή, όχι πολυκομματική ΒαβέλΘεοδωράκης: Οι αντιδράσεις Ανδρουλάκη – Καμίνη είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Επιμέλεια: Αποστόλης Κρέτσης

Τις σφοδρές αντιδράσεις αρκετών υποψηφίων προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη που έγινε στην τηλεμαχία για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς,

ότι δεν θα ενωθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατική Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Δείτε επίσης: Debate Κεντροαριστεράς: Μικρές εντάσεις και “βόμβα” Ραγκούση για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ

Δείτε επίσης: Η «σφαγή» στην Κεντροαριστερά γίνεται για τη δεύτερη θέση

Μόλις 12 ημέρες πριν την «ημέρα της κρίσης», το κλίμα μεταξύ των επίδοξων ηγετών έχει γίνει ήδη «εκρηκτικό», με τα πυρά τους να έχουν στόχο τους Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη.

Καμίνης: Δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καμίνης σε σχετική με την αποκάλυψη δήλωση, έκανε λόγο για κρυφές συμφωνίες με στόχο ο καθένας να κρατήσει τα δικά του μικρά σχήματα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Χθες, με την ομολογία της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη περί συμφωνίας, αποκαλύφθηκε ότι, για κάποιους στόχος δεν είναι η διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης αλλά η διατήρηση των μικρών ελεγχόμενων σχημάτων και μηχανισμών.
Όμως η προσπάθεια ανασυγκρότησης της παράταξης δεν είναι πρόσχημα. Δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τον κόσμο και να παίζουν με τα συναισθήματά του.
Δεν γίνεται να προκαταλάβουμε τη διαδικασία και τις αποφάσεις των πολιτών.
Ο κόσμος της παράταξης με τη μαζική προσέλευση στις κάλπες έχει την ευκαιρία να δώσει εντολή για ένα νέο, ενιαίο κόμμα ανοικτό στην κοινωνία.
Σεβόμαστε την ιστορία όλων και στο όνομά της προχωράμε.
Καλώ τους δημοκρατικούς πολίτες, τον κόσμο της παράταξης, να δώσει την απάντησή του».

Ραγκούσης: Γεννηματά και Θεοδωράκης να δηλώσουν δημοσίως ότι αυτή η συμφωνία δεν ισχύει

Ως μια μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη χαρακτηρίζει o Γιάννης Ραγκούσης, την αποκάλυψη από Γεννηματά και Θεοδωράκη, ότι ερήμην όλων, έχουν κρυφά συμφωνήσει την παράλληλη λειτουργία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και μετά τις εκλογές στις 12 Νοεμβρίου.

«Η κρυφή αυτή συμφωνία έγινε στην πλάτη των πολιτών που καλούνται να μετέχουν στην ίδρυση ενιαίας παράταξης. Βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις δεσμεύσεις όλων για τη γέννηση μιας ενιαίας προοδευτικής παράταξης στις 12 Νοεμβρίου», υπογραμμίζει ο κ. Ραγκούσης και προσθέτει ότι δεν μπορεί να θεωρήσει ως ειλημμένη και δεσμευτική μια τέτοια απόφαση.

«Αυτή η κρυφή συμφωνία τραυματίζει με τον χειρότερο τρόπο την ενοποίηση του χώρου μας», υποστηρίζει και καλεί Γεννηματά και Θεοδωράκη να δηλώσουν δημοσίως ότι αυτή η συμφωνία δεν ισχύει και ότι θα σεβαστούν τη διαδικασία ενοποίησης του χώρου μέσα από τη λειτουργία μίας και ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας. Σε αντίθετη περίπτωση γεννάται μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης που απειλεί τα θεμέλια ενοποίησης, σημειώνει ο κ. Ραγκούσης.

Ανδρουλάκης: Ενιαία φωνή, όχι πολυκομματική Βαβέλ

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σήμερα, Τρίτη στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 FM, υπογράμμισε πως «αν δεν υπάρχει απόλυτη συνεννόηση στη Βουλή, εάν δεν υπάρχει ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα, τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο νέο φορέα».

Αναλυτικότερα, ο ευρωβουλευτής τόνισε πως δεν επιθυμεί να ηγείται ενός φορέα, ο οποίος «θα δίνει μια εικόνα πολυκομματικής Βαβέλ. Πρέπει να υπάρχει μια λειτουργία, μια άποψη και μια ενιαία φωνή».

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης άφησε νέες αιχμές για τη στάση της Δημοκρατική Συμπαράταξης στη Βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, αναφέροντας: «Εγώ σέβομαι τη διαφορετικότητα όλων, όμως η εικόνα στην κοινωνία και οι απόψεις στη Βουλή πρέπει να είναι αυστηρά ενοποιημένες, όχι όπως έγινε πρόσφατα με το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς».

Δείτε επίσης: «Σπόντα» Ανδρουλάκη για τη στάση της ΔΗ.ΣΥ στη Βουλή

Σχετικά με την αποκάλυψη της συμφωνίας για τη μη ενοποίηση των Κ.Ο. της ΔΗ.ΣΥ και του Ποταμιού στη χθεσινή τηλεμαχία, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Μέχρι χθες έλεγαν ‘μα δεν είσαι βουλευτής, πώς θα γίνεις αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας’ και τελικά αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι δεν χρειάζεται να είσαι βουλευτής γιατί έχουν συμφωνήσει ότι θα υπάρχουν δυο κοινοβουλευτικές ομάδες όπως είναι σήμερα. Σε ένα νέο εγχείρημα, το βασικό ζήτημα είναι να υπάρχουν καθαρές κουβέντες. Τα κόμματα δεν τα φτιάχνουν οι πολιτικές φιλοδοξίες αλλά οι κοινωνικές ανάγκες. Και μια κοινωνική ανάγκη είναι ο ευθύς πολιτικός λόγος, χωρίς περιστροφές. Αυτά που λέμε, αυτά πρέπει να κάνουμε».

Μανιάτης: Δεν είναι σαν να καθιστούν αναξιόπιστη στην κοινωνία την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός νέου κινήματος;

Παίρνοντας τη «σκυτάλη» στα «πυρά», ο Γιάννης Μανιάτης διατύπωσε ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την επίμαχη συμφωνία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όταν όλοι μαζί παλεύουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο, ενιαίο, αξιόπιστο κίνημα, ποιος είναι ο λόγος να υπάρχουν δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες; Δεν είναι σαν να αναιρούν την προσπάθεια στην οποία όλοι συμμετέχουμε; Δεν είναι σαν να καθιστούν αναξιόπιστη στην κοινωνία την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός νέου κινήματος;».

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης τάχθηκε υπέρ μιας «ενωτικής λύσης» – όπως τη χαρακτήρισε – η οποία συμπυκνώνεται στη φράση: «Ένα κόμμα, μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, ένας πρόεδρος στη Βουλή και στο κόμμα», ενώ πρόσθεσε πως στην επόμενη τηλεμαχία (στις 6 Νοεμβρίου), θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να αναλάβουν τη δέσμευση ότι σε περίπτωση εκλογής τους, η πρώτη τους πολιτική κίνηση θα είναι η ενοποίηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Αντεπίθεση Θεοδωράκη: Ξαφνιάστηκα με τις αντιρρήσεις. Οι αντιδράσεις Ανδρουλάκη – Καμίνη είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Αιχμηρή ήταν απάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη στα πυρά συνυποψηφίων του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της πρότασής του για τον νέο φορέα.

«Ξαφνιάστηκα με τις αντιρρήσεις. Η αντίδραση του Νίκου (σ.σ Ανδρουλάκη) και του Γιώργου (σ.σ Καμίνη) είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ», τόνισε.

Ο κ. Θεοδωράκης στρέφοντας τα πυρά του στον δήμαρχο Αθηναίων ανέφερε: «Ο κ. Καμίνης μέσα στη φούρια του να τα πετύχει όλα είναι λίγο αδιαβαστος. Την απόφαση την πήρε η ηγεσία του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ. Αλίμονο να έρχεται να μας κατηγορεί ένας που έρχεται να διεκδικήσει εκ του ασφαλούς την ηγεσία σε στρωμένο έδαφος».

«Αν η Αθήνα είναι σε αυτήν την κατάσταση με ένα Δήμαρχο που δουλεύει όλη μέρα σκεφτείτε αν δουλεύει τις μισές μέρες», ήταν το δηκτικό του σχόλιο για τον κ. Καμίνη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε μάλιστα πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχε ανακοινώσει τη συμφωνία περί δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης έβαλε στο στόχαστρό του και τον Νίκο Ανδρουλάκη, τονίζοντας: «Η συμπεριφορά τους εξυπηρετεί μονο τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Μέχρι να γίνει το συνέδριο αυτός ο χώρος δεν θα έχει κόμμα; Θα έχει μονο τον αρχηγό; Επικίνδυνες σκέψεις που δεν ανήκουν στη Δημοκρατία. Ρωτήστε τον κ. Καμινη και τον κ. Ανδρουλάκη. Αν εκλέγουν ποιος θα τους εκπροσωπεί;».

Keywords
Τυχαία Θέματα