Γάτσιος στο altsantiri.gr: Σταλινικό απολίθωμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συνεργασία υπό αυστηρούς όρους με ΝΔ

Με μόλις 12 μέρες να μας χωρίζουν από τις κρίσιμες εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, οι υποψήφιοι «παρελαύνουν» από το altsantiri.gr, ώστε να παρουσιάσουν τις απόψεις τους, το όραμά τους ακόμη και τις φιλοδοξίες τους για τον νέο φορέα.

Ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Γάτσιος, υποψήφιος για την προεδρεία του νέου Κεντροαριστερού φορέα, χαρακτηρίζει “σταλινικό απολίθωμα”

το ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί την κυβέρνηση Καραμανλή για τη χρεοκοπία της χώρας. Για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γάτσιος τονίζει πως τα χρέη αφορούν αυτούς που τα δημιούργησαν και υπογραμμίζει πως δεν πρέπει ο νέος πολιτικός φορέας να γίνει “μηχανισμός απαλλαγής” χρεών που βαραίνουν τον Έλληνα φορολογούμενο.

Δείτε επίσης: Καμίνης στο altsantiri.gr: Αυτόνομη παράταξη χωρίς διλήμματα συνεργασιών με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε επίσης: Μανιάτης στο altsantiri.gr: Δεν νοείται νέα παράταξη χωρίς αλλαγή ηγεσίας

Αναλυτικά, η συνέντευξή του στο altsantiri.gr:

Γιατί διεκδικείτε την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς; Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς και όχι κάποιον άλλον υποψήφιο;

Την διεκδικώ γιατί υπάρχει το αίτημα της σύγκρουσης με τις ποικίλες εκδοχές του παλιού. Αυτήν τη μάχη δίνω και για αυτό ζητώ τη συμμετοχή των πολιτών και την υποστήριξή τους. Ενώ οι κίνδυνοι για την Ελλάδα ελλοχεύουν, ο πολιτικός κόσμος συνεχίζει την ίδια πορεία προσκολλημένος στις αντιλήψεις και συμπεριφορές που μας έφεραν στην παρούσα κατάσταση. Λες και δεν άλλαξε τίποτε. Αυτό, λοιπόν, που με ώθησε να διεκδικήσω την προεδρία, δημοσιοποιώντας ευρύτερα τις απόψεις μου, είναι η πεποίθησή μου πως η ανεπάρκεια του παλαιού πολιτικού κόσμου και η, εξ αιτίας του, παραίτηση του ελληνικού λαού από την πολιτική, συνιστούν πολλαπλασιαστές των κινδύνων που μας απειλούν.

Καλώ τους πολίτες όχι μόνον να με ψηφίσουν αλλά να συμβάλλουν στην εθνική και παραγωγική ανόρθωσή μας αρχίζοντας από την ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Πιστεύω ότι και η παράταξη και η χώρα χρειάζονται ανθρώπους οι οποίοι συνδυάζουν το εθνικό όραμα με γνώσεις και διοικητική ικανότητα. Τον δρόμο σε αυτούς θέλω να ανοίξω. Εκείνο που μετά βεβαιότητος δε χρειάζονται είναι δια βίου ανεπάγγελτους που σταδιοδρομούν ως επαγγελματίες πολιτικοί.

Φοβάστε για την εγκυρότητα της διαδικασίας της ψηφοφορίας; Πιστεύετε ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη; Με πόσες χιλιάδες ψήφους θα χαρακτηρίζατε αυτές τις εκλογές ως επιτυχημένες;

Δεν φοβάμαι για την εγκυρότητα της διαδικασίας, εάν τηρηθούν τα στοιχειώδη. Για τη διαδικασία της εκλογής πρέπει και οφείλει η Επιτροπή Διαφάνειας και Δεοντολογίας να φροντίσει ότι το σύστημα ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων (on line) θα δουλεύει άψογα την ημέρα των εκλογών και, επίσης, να φροντίσει άμεσα για τη δημοσιοποίηση των κανόνων τής εκλογικής διαδικασίας σε όλους τους πολίτες, μέσω σχετικών δημοσιεύσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θα χαρακτήριζα τις εκλογές επιτυχημένες εάν κινητοποιηθούν και συμμετάσχουν πάνω από 200.000 πολίτες. Δεν θέλουμε απλά τις εκλογές. Θέλουμε την κινητοποίηση πολιτών για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Αγωνίζομαι ώστε η συμμετοχή να είναι μεγάλη.

Η πίεση που ασκήθηκε στην Επιτροπή με την «αγωνία» να γίνουν σύντομα οι εκλογές –με σκοπό ένα προκαθορισμένο ή επιθυμητό αποτέλεσμα, με περιορισμένη συμμετοχή– επικαλείται και διαδικαστικές δυσκολίες για θέματα όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία, οι απόδημοι κλπ. Η διαδικαστική δυσκολία προκύπτει μόνο και μόνο από την προσπάθεια, συνειδητή ή ασυνείδητη, να στηθεί ένα σκηνικό τέτοιο ώστε να παρουσιασθεί το εγχείρημα του νέου φορέα ως αναβάπτιση του παλιού. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό πολιτών. Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι η επιχείρηση υποβάθμισης της δίκης μου υποψηφιότητας.

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το ενδεχόμενο μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;

Το να βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες μπροστά στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ είναι μία τραγική κατάντια, και σύμπτωμα της παρακμής στην οποία οδηγηθήκαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ελλάδα 10 χρόνια πίσω, επιφέροντας μια οικονομική καταστροφή, καλλιεργώντας και βαθαίνοντας το μίσος μεταξύ των Ελλήνων που δεν έπρεπε να υπάρχει, αλλά –το κυριότερο– πλαστογραφώντας και παραχαράσσοντας την πραγματικότητα. Ένας υγιής πολιτικός σχηματισμός που θα εργάζεται για την ανόρθωση της χώρας, όπως ελπίζω να είναι ο νέος φορέας, δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με αυτό το σταλινικό έκτρωμα. Η Νέα Δημοκρατία, η ελληνική δεξιά, φέρει τόσο διαχρονικά όσο ειδικότερα την περίοδο 2004-2009, την κύρια ευθύνη για τη χρεοκοπία και την κατάρρευση της χώρας. Με αυτή τη Νέα Δημοκρατία, εάν είναι αναπόφευκτο και κριθεί εθνικά αναγκαίο να συζητήσει ο νέος φορέας ενδεχόμενο συνεργασίας, αυτό θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας πολύ αυστηρά καθορισμένης συμφωνίας από την οποία δεν θα επιτρέπεται παρέκκλιση ούτε στο ελάχιστο. Η ΝΔ οφείλει και πρέπει να ξεπεράσει τα αμαρτήματα που τη βαραίνουν, μία κομματική βάση και έναν κομματικό πυρήνα που είναι στενά συνδεδεμένοι με το πελατειακό κράτος του παρελθόντος. Δεν έχω δει να το κάνει.

Δείτε επίσης: Πόντας στο altsantiri.gr: Η κεντροαριστερά πρέπει να γίνει δύναμη διακυβέρνησης

Πώς οραματίζεστε τον νέο φορέα που θα σχηματιστεί από το προσεχές Συνέδριο; Θα υπάρχει κοινή γραμμή για όλους ή το κάθε κόμμα / τάση θα έχει τη δυνατότητα διαφοροποίησης;

Πέρα από τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και τις διοικητικές αλλαγές που επαγγέλλεται με σκοπό την πνευματική, οικονομική και διοικητική ανόρθωση της χώρας, ο νέος φορέας πρέπει να έχει ως βασικό του στόχο την πολιτική και ηθική ανόρθωση. Στόχος του είναι να εισάγει ένα νέο ήθος και ένα νέο σύστημα αξιών στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή.

Γι αυτό και στην εσωτερική του δομή και λειτουργία θα επιχειρήσει να παραμείνει πάντοτε ένα κόμμα δημοκρατικών αρχών και απαράβατων ηθικών κανόνων. Θα λειτουργεί με συλλογικές διαδικασίες, όχι ως ένα κόμμα πολιτικών προσωπικοτήτων και επαγγελματιών της πολιτικής, το οποίο θα επιδιώκει να ικανοποιεί τους εκάστοτε συρμούς και τάσεις τής κοινής γνώμης, αλλά επί τη βάσει των αρχών και των προγραμματικών του διακηρύξεων.

Αυτά και πολλά άλλα, αναπτύσσω στο κείμενο των προγραμματικών μου θέσεων, της Διακήρυξης, την οποία έχω δημοσιοποιήσει στην αρχή τής προεκλογικής περιόδου που διανύουμε.

Με τη δημιουργία του νέου φορέα αρκετός κόσμος ρωτά τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη σχετικά με το πώς θα εξυπηρετούνται στο μέλλον τα δάνεια;

Τα χρέη ανήκουν σε αυτούς που τα δημιούργησαν. Και οφείλουν να τα ξεχρεώσουν μέχρι τελευταίας πεντάρας. Δεν είναι δυνατόν να φορτωθούν στους Έλληνες πολίτες. Περιμένω να ακούσω τις προτάσεις και τις λύσεις από αυτούς που είναι αρμόδιοι για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς, η διαδικασία δημιουργίας νέου φορέα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός απαλλαγής από τα χρέη.

Πότε προβλέπετε εθνικές εκλογές και ποιο ποσοστό θα κρίνατε ως ικανοποιητικό;

Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν την τετραετία και ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας συνταγματικός τρόπος για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταστρέφει τη χώρα και πραγματικά δεν ξέρω πώς θα είναι τα πράγματα έως το 2019. Σε αντίθεση, όμως, με άλλους, δεν πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποδράσει από την εξουσία νωρίτερα. Πιστεύω ότι θα επιχειρήσει να εξαντλήσει την τετραετία και ότι πραγματικά θα αφήσει πίσω του «καμένη γη», διότι θα αποχωρήσει κάνοντας ανεύθυνες παροχές που θα τις παρουσιάσει σαν «φιλολαϊκή» πολιτική και «αντίσταση» στις επιθυμίες και στην πολιτική των δανειστών. Εάν επιτύχουμε στην δημιουργία ενός νέου φορέα, δημιουργήματος της συμμετοχής χιλιάδων πολιτών, τότε το ικανοποιητικό ποσοστό θα είναι το ποσοστό του δευτέρου κόμματος. Εάν αυτό δεν υπάρξει, εάν τελικάεπικρατήσει οριστικά το παλιό, τότε ο εκφυλισμός και η παρακμή θα συνεχισθούν.

Έχετε σκεφτεί πώς θα ονομάσετε τον νέο φορέα σε περίπτωση που αναδειχθείτε νικητής;

Κατ’ αρχάς τον νέο φορέα δεν θα τον ονομάσω εγώ. Θα τον ονομάσουν όλοι οι δημιουργοί του. Αυτό που εγώ προτείνω είναι ότι ο νέος φορέας θα πρέπει να εκφράσει τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας και θα πρέπει να συγκρουστεί με τον κόσμο του παρασιτισμού, της διαφθοράς και της παρακμής. Αυτή είναι η πολιτική χωροθέτηση του νέου φορέα.

Τα υπόλοιπα περί δεξιάς, αριστεράς, κεντροδεξιάς, κεντροαριστεράς κλπ. είναι λόγια χωρίς ουσία και χωρίς περιεχόμενο. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ή να ανεχόμαστε να κυριαρχεί στην κοινωνία μας ό,τι είναι παρασιτικό, πελατειακό και οπισθοδρομικό ή εάν, αντίθετα, θα ανοίξουμε τα μάτια μας για να δούμε τα σφάλματά μας και να φτιάξουμε μία σύγχρονη κοινωνία δημοκρατική, δημιουργική και παραγωγική που θα τη συγκροτούν αξιοπρεπείς πολίτες και όχι πελάτες και υπήκοοι.

Νομίζω ένα μεγάλο ποσοστό της αδιαφορίας και της αποστροφής του κόσμου για την διαδικασία εκλογής του ηγέτη του νέου φορέα οφείλεται σε αυτή την ασταμάτητη, άνευ ουσίας, πολυλογία για το αν ο φορέας θα είναι κεντρώος, κεντροαριστερός και τα λοιπά. Εμένα με εκφράζει περισσότερο η «Παραγωγική Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα