Τα 6 πράγματα που θέλεις να ξέρεις για τα παιδικά εμβόλια

Τα εμβόλια είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων αργότερα. Ο ρόλος τους είναι προστατευτικός απέναντι σε πολύ σοβαρές ή και θανατηφόρες ασθένειες. Είναι απαραίτητο τα παιδιά να εμβολιάζονται στην ηλικία που πρέπει, αλλά και να μην ξεχνούν τις αναμνηστικές δόσεις, ώστε να μην είναι ατελής ο εμβολιασμός και μένουν απροστάτευτα.

Πλέον, τα εμβόλια καλύπτουν τις περισσότερες σοβαρές ασθένειες, οι οποίες κάποτε στερούσαν τη ζωή από τα μικρά ή και τα μεγαλύτερα παιδιά, όταν αυτά έρχονταν σε επαφή με τους ιούς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο εμβολιασμός

είναι υποχρεωτικός και απαραίτητος για να ενταχθεί ομαλά ένα παιδί στην κοινωνία.

Το εμβόλιο δρα διεγερτικά στο ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε αυτό να παράγει αντισώματα για να αντιμετωπίσει τους ιούς. Έτσι, στο μέλλον, όταν υπάρξει επαφή με κάποιον ιό, έχουμε αποκτήσει ήδη ανοσία και δεν νοσούμε, δηλαδή δεν αρρωσταίνουμε.

Υπάρχουν μόνο υποχρεωτικά εμβόλια ή κάποια είναι προαιρετικά;

Κάποια εμβόλια είναι υποχρεωτικά και κάποια προαιρετικά. Στον υποχρεωτικό εμβολιασμό εντάσσονται τα εμβόλια κατά της ερυθράς, της ηπατίτιδας (Α και Β), της φυματίωσης, του τετάνου, της παρωτίτιδας, της αιμοφίλου ινφλουέντσας, του πνευμονιόκοκκου, της πολιομυελίτιδας, της διφθερίτιδας, της μηνιγγίτιδας C και του κοκκύτη. Για τα κορίτσια είναι πλέον υποχρεωτικός και ο εμβολιασμός κατά του HPV που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Υποχρεωτικό δεν είναι το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης, το οποίο χορηγείται σε περιπτώσεις που το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου μετά την ηλικία των 6 μηνών και ο γιατρός συστήσει τον προληπτικό εμβολιασμό του.

Τι θα συμβεί αν παραλείψουμε μία δόση του εμβολίου;

Η παράλειψη της αναμνηστικής δόσης είναι η βασικότερη αιτία που έχουν επανεμφανιστεί κάποιες ασθένειες που είχαν σχεδόν εξαφανιστεί στην Ελλάδα (ιλαρά, φυματίωση). Αν παραλείψει ένα παιδί μια δόση θα πρέπει να συνεχίσει με την επόμενη, εκτός αν ο γιατρός προτείνει κάτι άλλο. Η παράλειψη των δόσεων μπορεί να καταστήσει ευάλωτο ένα παιδί στον ιό από τον οποίο υποτίθεται ότι προστατεύεται λόγω της λήψης των πρώτων δόσεών του. Οι επόμενες δόσεις γίνονται συνήθως στην προεφηβική ή εφηβική ηλικία.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε το εμβόλιο του τετάνου, το οποίο πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια στην ενήλικη ζωή μας. Ειδική προσοχή θέλουν και τα παιδιά όπου στο οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει ασθενής με φυματίωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει το νεογνό να εμβολιαστεί αμέσως μόλις γεννηθεί.

Τι παρενέργειες υπάρχουν και πόσο σοβαρές είναι;

Πλέον, οι παρενέργειες των εμβολίων δεν είναι έντονες ούτε διαρκείς. Κάποιες φορές το παιδί μπορεί να ανεβάσει λίγο πυρετό, τον οποίο θα πρέπει να παρακολουθεί ο γιατρός. Επιπλέον, μπορεί να εκδηλώσει πρήξιμο στο χεράκι του. Το εμβόλιο κατά της ιλαράς, της ερυθράς και της παρωτίτιδας (MMR) ίσως προκαλέσει μια αδιαθεσία στο παιδί για λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να παρακολουθείται από το γιατρό και να ελέγχεται τακτικά αν υπάρχει πυρετός.

Τι πρέπει να προσέξω πριν κάνω εμβόλιο στο παιδί μου

Τα εμβόλια δεν πρέπει να γίνονται σε παιδιά που περνούν κάποια ίωση ή είναι άρρωστα. Επιπλέον, αν κάποιο παιδί πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα, λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή έχει εκδηλώσει κακοήθεια θα πρέπει να αποφύγει τον εμβολιασμό εκείνη την περίοδο. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος να αποφασίσει πότε και αν πρέπει να γίνει εμβολιασμός παρά την ύπαρξη κάποιας πάθησης είναι μόνο ο παιδίατρος.

Τι πρέπει να κάνω αν πρόκειται να ταξιδέψω με το παιδί μου στο εξωτερικό;

Αναλόγως του προορισμού που πρόκειται να ταξιδέψετε οικογενειακώς θα πρέπει ίσως να γίνουν κάποια επιπλέον εμβόλια στο παιδί. Αν η χώρα προορισμός χρήζει ιδιαίτερης προσοχής λόγω των συνθηκών υγιεινής εκεί, θα πρέπει να κάνει επιπλέον εμβόλια από αυτά που ορίζει η δική μας χώρα ως υποχρεωτικά. Σε κάθε περίπτωση πριν από οποιοδήποτε ταξίδι θα πρέπει να ενημερώσεις τον παιδίατρο και να τον ρωτήσεις τι θα πρέπει να προσέξεις και αν χρειάζεται κάποιο ειδικό εμβόλιο για πιθανές ασθένειες που υπάρχουν στη χώρα εκείνη.

Ποιος είναι ο ρόλος σου στον εμβολιασμό του παιδιού σου;

Ως γονέας θα πρέπει να είσαι ενήμερος σχετικά με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συμμόρφωση των γονέων προς αυτό. Ακόμη και σήμερα στη χώρα μας τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης δεν είναι αυτά που θα έπρεπε. Είναι απαραίτητο οι γονείς να συνεργάζονται με τους παιδιάτρους και να μην αμελούν τις δόσεις των εμβολίων και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Εμείς στο doctoranytime θέλουμε μαζί με εσένα να είναι σε καλά χέρια και ό,τι πιο πολύτιμο έχεις: τα παιδιά σου. Γι’ αυτό σου εξασφαλίσαμε τον εμβολιασμό τους με πολύ χαμηλό κόστος.

Δες εδώ τι πρέπει να κάνεις για να είναι και το παιδί σου σε καλά χέρια.

Οι γονείς σου σου έδωσαν τα καλύτερα εφόδια και παραμένεις υγιής. Εσύ δεν θα κάνεις το ίδιο για τα δικά σου παιδιά;

The post Τα 6 πράγματα που θέλεις να ξέρεις για τα παιδικά εμβόλια appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα