Γιατί τρώμε περισσότερο το χειμώνα;

Έχεις παρατηρήσει ότι το χειμώνα η όρεξή σου για φαγητό και πολύ περισσότερο για ανθυγιεινά σνακ και γλυκίσματα αυξάνεται; Μήπως ακόμη και στα ρούχα σου χρειάζεσαι ένα νούμερο μεγαλύτερο κατά τους χειμερινούς μήνες;

Μάθε λοιπόν ότι υπάρχει λόγος που το καλοκαίρι νιώθεις χορτάτος και γεμάτος τρώγοντας απλώς μια δροσερή χωριάτικη σαλάτα, ενώ το χειμώνα χρειάζεσαι τόνους σοκολάτας,

τεράστια πιάτα με ζυμαρικά και ζουμερά burger για να νιώσεις ότι χόρτασες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το χειμώνα νυχτώνει γρηγορότερα και γενικότερα, λόγω της κακοκαιρίας δεν υπάρχει πολύ φως. Η έλλειψη φωτός είναι σημαντική τόσο για την παραγωγή σεροτονίνης όσο και της μελατονίνης στον οργανισμό μας. Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη της ευτυχίας. Δρα ως αντικαταθλιπτικό και μειώνει την όρεξή μας για φαγητό, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει και τη διάθεσή μας.

Η μελατονίνη κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή μας φέρνει υπνηλία και κρατά τον οργανισμό υποτονικό και ήρεμο. Τι καθορίζει, όμως, την ποσότητα των ουσιών αυτών που παράγει ο οργανισμός μας;

Μα φυσικά, το φως του ήλιου, το οποίο μειώνει την παραγωγή μελατονίνης και αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης. Και δεδομένου ότι η σεροτονίνη μειώνει την όρεξη, όταν έχει ήλιο δεν πεινάμε τόσο πολύ.

Τι μας προσφέρει το ηλιακό φως;

Το ηλιακό φως: α) Αυξάνει τη σεροτονίνη, β) Βοηθά στην παραγωγή βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία των οστών και απομακρύνει τα συμπτώματα κατάθλιψης. Το φως του ήλιου βοηθά στην παραγωγή της βιταμίνης αυτής, άρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η διάθεσή μας είναι καλύτερη. Είναι γνωστό ότι στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου δεν υπάρχει πολύ ηλιακό φως, οι γιατροί συχνά χορηγούν στους ανθρώπους συμπληρώματα βιταμίνης D, για να καλύψουν την απαραίτητη ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει σωστά.

Γιατί στρεφόμαστε ειδικά προς το junk food και τα γλυκά;

Το ιδανικό θα ήταν η αυξημένη μας όρεξη κατά τους χειμερινούς μήνες να ικανοποιείται καταναλώνοντας υγιεινές τροφές όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα όσπρια, όμως δυστυχώς το μόνο που θέλουμε είναι μακαρονάδες, τούρτες, βούτυρο και γλυκίσματα, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Το κοινό χαρακτηριστικό όλως αυτών των επιλογών είναι η ζάχαρη. Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη αυξάνουμε τη σεροτονίνη και έτσι, βελτιώνεται η διάθεσή μας.

Το χειμώνα λόγω κούρασης πεινάμε περισσότερο

Υπάρχει ακόμα μία δικαιολογία για τις χειμερινές διατροφικές μας ατασθαλίες. Ο χειμώνας κουράζει το σώμα μας, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα μελατονίνης και έτσι, νιώθουμε περισσότερη κόπωση, και άρα, την ανάγκη να αναπληρώσουμε την ενέργεια που μας λείπει μέσω της τροφής. Ειδικά οι γυναίκες, λόγω των ορμονικών αλλαγών παρουσιάζουν συχνότερα τέτοιες τάσεις, καθώς τις μέρες αυτές η σεροτονίνη είναι ακόμα χαμηλότερη.

Τι να κάνω για να αυξηθεί η σεροτονίνη;

Θα πρέπει να αλλάξεις κάποιες από τις συνήθειές σου είτε τις διατροφικές είτε τις σωματικές.

-Κατανάλωσε τροφές όπως το κοτόπουλο, το γιαούρτι, τα αβγά και το τυρί που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη. Επίσης, πρέπει να τρως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, σολομό και σαρδέλες.

Βγες βόλτα. Το γεγονός ότι είναι χειμώνας δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλειστείς στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά μέρη που ενδείκνυνται για χειμώνα, ακόμη κι όταν έξω κάνει πολύ κρύο.

– Βάλε την άσκηση στην καθημερινότητά σου. Ακόμη και λίγο τρέξιμο μέσα στη μέρα αρκεί για να σου φτιάξει τη διάθεση και να απομακρύνει την όρεξη για junk food.

-Απευθύνσου σε διαιτολόγο. Οι ειδικοί γνωρίζουν πάντα τι είναι καλύτερο για το σώμα σου και με ποιο τρόπο θα σε κάνουν να νιώθεις χορτασμένος χωρίς να τρως πολύ. Το διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο για να είναι αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου. Και επειδή θέλουμε να νιώθεις πάντα ότι είσαι σε καλά χέρια, το Doctoranytime σου εξασφάλισε μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, ραντεβού με διαiτολόγο-διατροφολόγο με μόνο 19€ για την πρώτη συνεδρία, ενώ αν μείνεις ευχαριστημένος τρεις επόμενες συνεδρίες με 57€!

Η ενέργεια θα ισχύσει για περιορισμένο αριθμό ραντεβού, οπότε πρόλαβε να κλείσεις το ραντεβού σου!

Επισκέψου ένα διαιτολόγο σήμερα!

The post Γιατί τρώμε περισσότερο το χειμώνα; appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα