Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά και οι έφηβοι

Γράφει η Κωνσταντοπούλου Ιωάννα, Παιδίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Για πρώτη φορά η Αμερικάνικη Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου εξέδωσε ομοφωνίες για την ποσότητα ύπνου που χρειάζονται τα παιδιά και οι έφηβοι προκειμένου να προάγουν ένα καλό επίπεδο υγείας και να αποφύγουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η έλλειψη ύπνου.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για μια υγιή ζωή και είναι απαραίτητο να προάγουμε υγιείς συνήθειες ύπνου νωρίς κατά την παιδική ηλικία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιβεβαιώσουμε ότι όταν τα παιδιά

φτάσουν στην εφηβεία θα εξακολουθουθήσουν ως έφηβοι να είναι ικανοί να κοιμούνται επαρκώς, δήλωσε η ιατρός Dr Shalini Paruthi συντονιστής της ομάδας εμπειρογνωμόνων που ανέπτυξε τις ομοφωνίες.

Για να προάγουμε ένα καλό επίπεδο υγείας οι ομοφωνίες προτείνουν τις ακόλουθες ώρες ύπνου το 24ωρο σε τακτική βάση:

Βρέφη 4-12 μηνών: 12-16 ώρες ύπνου (με κενά)Παιδιά 1-2 ετών: 11-14 ώρες ύπνου (με κενά)Παιδιά 3-5 ετών: 10-13 ώρες ύπνου (με κενά)Παιδιά 6-12 ετών: 9-12 ώρες ύπνουΈφηβοι 13-18 ετών :8-10 ώρες ύπνου.

Είχαν διατυπωθεί “ανεπίσημες συστάσεις” ύπνου στα παιδιά όμως “ ήταν η πρώτη φορά που η Αμερικάνικη Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου εφάρμοσε μια επίσημη και αυστηρή επιστημονική μέθοδο για να καταλήξει σε αποτελέσματα” για την επιθυμητή διάρκεια ύπνου σε παιδιά και εφήβους σημείωσε η Dr Paruthi από την Ιατρική Σχολή Saint Louis του Πανεπιστημίου του Μισούρι.

Η ομάδα των ειδικών διαπίστωσε αφού ανάσκοπησε 864 επιστημονικά άρθρα ότι οι προτεινόμενες ώρες ύπνου συνδέονται με ευνοϊκά αποτελέσματα στην υγεία των παιδιών όπως βελτιωμένη προσοχή, συμπεριφορά, μάθηση, μνήμη, ρύθμιση συναισθημάτων, ποιότητα ζωής και τέλος πνευματική και σωματική υγεία. Αντίθετα λιγότερες ώρες ύπνου από τις προτεινόμενες συνδέονται με προβλήματα στην προσοχή, στη συμπεριφορά και στη μάθηση. Ο ανεπαρκής ύπνος επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για ατυχήματα, τραυματισμούς, υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτη και κατάθλιψη.

“Πρέπει να βοηθήσουμε τους εφήβους να δουν την αξία του ύπνου στη ζωή τους” αναφέρει η Dr Paruthi. “Δηλαδή να καταλάβουν ότι όταν κοιμούνται περισσότερο και σύμφωνα με τα προτεινόμενα πλαίσια θα έχουν καλύτερες επιδόσεις. Ξέρουμε ότι τα παιδιά καταναλώνουν ενεργειακά ποτά όμως η καλύτερη ενίσχυση για τις επιδόσεις των παιδιών είναι ο ύπνος. Ένα συγκλονιστικό εύρημα κατά την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας είναι ότι ο ανεπαρκής ύπνος στους εφήβους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, αυτοκτονικές σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας.”

Και συμπληρώνει “Ο ύπνος πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλη την οικογένεια. Οι γονείς πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους και να κοιμούνται και οι ίδιοι 7 ώρες το βράδυ για να μπορέσουν τα παιδιά τις υγιείς συνήθειες ύπνου να τις συνεχίσουν και κατά την ενήλικο ζωή”

“Πρέπει να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στον ύπνο τους.”

The post Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά και οι έφηβοι appeared first on Doctoranytime Blog | Ενημέρωση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα