Μάχη κατά των ρυτίδων χωρίς επέμβαση

Γράφει ο Ανδρεανίδης Γιώργος, Πλαστικός Χειρουργός και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Το γήρας δεν είναι ευχάριστο είναι όμως η μοναδική… γνωστή μέθοδος μακροζωίας.

Λίγοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν και αδιαφορούν για τις ρυτίδες του προσώπου τους. Ιδιαίτερα οι γυναίκες «αντιδρούν» με μεγάλη ευαισθησία απέναντι στις ρυτίδες, που τις ερμηνεύουν ως ενδείξεις της χαμένης νιότης.

Με το πέρασμα του χρόνου ατροφούν τόσο το κολλαγόνο, όσο και οι ελαστικές ίνες του δέρματος, καθώς και το στηρικτικό λίπος που δίνει, για παράδειγμα, στα βρέφη απαλή και αφράτη υφή. Το πάχος

του δέρματος είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, έτσι που σε παχύ δέρμα να έχουμε αργότερα εμφάνιση ρυτίδων. Γι’ αυτό και σε ασιατικούς λαούς, οι οποίοι έχουν παχύ δέρμα, είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε την ηλικία τους. Η γυναικεία επιδερμίδα είναι λεπτότερη των ανδρών γι’ αυτό και συχνά, οι γυναίκες φαίνονται μεγαλύτερες από έναν άνδρα συνομήλικό τους. Το κάπνισμα και η υπέρμετρη ηλιοθεραπεία είναι δύο άλλες σημαντικές αιτίες δημιουργίας πρόωρων ρυτίδων.

Με την συμβολή ενός έμπειρού ιατρού μπορείτε να αποκτήσετε ξανά λαμπερό και νεανικό πρόσωπο απαλλαγμένο από βαθιές ρυτίδες. Ο πλαστικός χειρουργός, Γιώργος Ανδρεανίδης εξηγεί τα δύο «είδη» ρυτίδων στο πρόσωπο:

Οι «ρυτίδες έκφρασης» που δημιουργούνται με την υπέρμετρη κινητικότητα των μυών του προσώπου, οι οποίες ευθύνονται κυρίως για τις ρυτίδες περί του στόματος, περί των ματιών και στο μέτωπο.Οι «στατικές ρυτίδες» που αιτία τους είναι η βαρύτητα την οποία ακολουθούν όλες οι μονάδες του προσώπου: φρύδια, βλέφαρα, μύτη, παρειές.

Μία από τις κύριες ασχολίες της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής είναι η απάλειψη των ρυτίδων – κυρίως του προσώπου. O πλαστικός Γιώργος Ανδρεανίδης αναφέρει τις δημοφιλέστερες μη επεμβατικές μεθόδους:

Ενέσιμο υαλουρονικό οξύ (Restylane). «Υπάρχουν τρία gel διαφορετικής ρευστότητας και μπορούμε έτσι να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά προβλήματα, από εξάλειψη λεπτών επιφανειακών γραμμών μέχρι τονισμό περιγράμματος του προσώπου. Είναι μη ζωικής προέλευσης και δεν απαιτείται τεστ. Το αποτέλεσμα διαρκεί 8-12 μήνες. Σε αυτή την θεραπεία δεν χρειάζεται αναισθησία και ο ασθενής μπορεί αμέσως να ανταποκριθεί στις κοινωνικές του υποχρεώσεις. Είναι πολλά τα ενέσιμα υλικά που κυκλοφορούν για την καταπολέμηση των ρυτίδων και υπόσχονται όλα μονιμότητα του αποτελέσματος. Τα καινούρια υλικά είναι αρκετά καινούρια για να ελέγξουμε τη μονιμότητά τους και τυχόν επιπλοκές. Τα δοκιμασμένα υλικά έχουν διάρκεια αποτελέσματος το πολύ 1,5 χρόνο».Λιπογλυπτική προσώπου. «Πρόκειται για μία σχετικά νέα τεχνική, που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στους ασθενείς μας, κατ’ αρχήν, γιατί χρησιμοποιούμε υλικό από το ίδιο μας το σώμα και επιπλέον, γιατί είναι υλικό με μακρόχρονα αποτελέσματα. Το λίπος αφαιρείται σε τοπική αναισθησία, με λιποαναρρόφηση, από τους μηρούς ή τα έσω γόνατα και μετά από ειδική επεξεργασία, τοποθετείται στα προεπιλεγμένα για θεραπεία σημεία. Περίπου 60%-80% των λιποκυττάρων επιζούν για πάντα, οπότε μπορεί να χρειασθεί και μία ακόμη συνεδρία για μόνιμο αποτέλεσμα. Με τη μέθοδο αυτή, μπορεί να αντιμετωπισθεί πολύ αποτελεσματικά και το πρόβλημα του γερασμένου χεριού (hand lift), ειδικά όταν οι κυρίες έχουν κάνει face lift και η ηλικία των χεριών δεν συμβαδίζει με αυτή του προσώπου. Για κάθε χέρι απαιτούνται 20-40 ml λίπους. Μετά την επέμβαση δεν πρέπει να κουράζεται ιδιαίτερα το χέρι για 5 ημέρες».Botox. «Οι λεγόμενες ρυτίδες έκφρασης που δημιουργούνται από τις υπέρμετρες συσπάσεις των μυών του προσώπου μπορούν να αντιμετωπισθούν με την έγχυση αλαντοτοξίνης (botox). Χωρίς αναισθησία και με μια μικροσκοπική βελόνα εγχέεται το διάλυμα στους μύες, δημιουργώντας έτσι παράλυση αυτών, που σημαίνει ότι δεν γίνεται καμία σύσπαση και, άρα, καμία ρυτίδα. Ενδείκνυται κυρίως για μέτωπο, μεσόφρυο και στο «πόδι της χήνας» (οι ρυτίδες των ματιών). Το αποτέλεσμα διαρκεί 6 μήνες».

Η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση στα υλικά έφερε καλύτερα αποτελέσματα στη μάχη κατά των ρυτίδων. Πλέον δεν υπάρχει ένα είδος υαλουρονικού οξύ, που καλύπτει όλες τις περιοχές, αλλά διαφοροποιημένα υλικά σε κάθε περιοχή ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη αντιμετώπιση και εξάλειψη των ρυτίδων. Για παράδειγμα για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων χρησιμοποιείται, πλέον, εξειδικευμένο υλικό.
Κατά το παρελθόν χρησιμοποιούνταν το κλασικό υαλουρονικό με διάφορες παρενέργειες, όμως, με τη διαρκή επιστημονική έρευνα έχει εξελιχθεί ένα συγκεκριμένο υαλουρονικό οξύ, το οποίο εξάλειψε τα προβλήματα του παρελθόντος.

Μεγάλο όπλο της πλαστικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση της ταλαιπωρημένης επιδερμίδας είναι και η μεσοθεραπεία, η οποία και αυτή είναι εξειδικευμένη ανάλογα με το τι επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε. Έτσι έχουμε μεσοθεραπείες PRP με αυτόλογο αίμα, με βιταμίνες, με καθαρό υαλουρονικό ή και συνδυαστικά όλων αυτών των υλικών.

«Όλες οι παραπάνω μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως συμπληρωματικές ενός mini lift, επιτυγχάνοντας έτσι το μάξιμουμ του αποτελέσματος».

Γιώργος Ανδρεανίδης
Πλαστικός Χειρουργός
Ειδικευόμενος στη Γερμανία, μετεκπαιδευμένος στη Βραζιλία
Facebook: Γιώργος Ανδρεανίδης – Πλαστικός Χειρουργός

YouTube: Γιώργος Ανδρεανίδης

The post Μάχη κατά των ρυτίδων χωρίς επέμβαση appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα