Πώς η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ασθενών

Η ψωρίαση είναι μία συστηματική νόσος που σχετίζεται με την εμφάνιση πολλών συννοσηροτήτων. Σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο, την υπέρταση, την υπερλιπιδαιμία και το διαβήτη (μεταβολικό σύνδρομο). Οι ασθενείς με ψωρίαση είναι συχνά παχύσαρκοι και καπνιστές και έτσι, εμφανίζουν σε υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Λόγω της συστηματικότητας της νόσου και της εσωτερικής φλεγμονής του οργανισμού έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζουν πολύ νωρίτερα τις παραπάνω συννοσηρότητες,

σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία ενός ασθενή με ψωρίαση;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτών των ασθενών είναι ότι η νόσος επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους, αλλά και των συγγενών τους. Πολλοί από αυτούς πάσχουν από κατάθλιψη, αγχώδη συνδρομή και αυτοκτονικό ιδεασμό. Η ποιότητα ζωής των ασθενών με ψωρίαση επηρεάζεται αρνητικά πολύ περισσότερο από αυτήν των ασθενών που πάσχουν από καρδιοπάθειες, άσθμα ή σακχαρώδη διαβήτη, γιατί η ψωρίαση φαίνεται. Αυτό τους δημιουργεί πραγματικό ή φαντασιακό κοινωνικό αποκλεισμό και στιγματισμό. Οι ασθενείς με ψωρίαση δυσκολεύονται στις κοινωνικές, προσωπικές, εργασιακές και σεξουαλικές τους σχέσεις. Αυτό έχει αντίκτυπο και στο στενό τους οικογενειακό περιβάλλον με υποβάθμιση και της δικής τους ποιότητας ζωής.

Η ψωρίαση επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών σε ποσοστό συγκρίσιμο με άλλα σοβαρά νοσήματα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης κλπ). Και βέβαια επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.

Η ψυχολογική επιβάρυνση της ψωρίασης είναι συχνά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα περίμενε κανείς κρίνοντας απλώς και μόνο από την κλινική της βαρύτητα. H ψωρίαση επηρεάζει την εμφάνιση των ασθενών και άρα, την εικόνα που τα άτομα του περιβάλλοντός τους έχουν για αυτούς.

Είναι πολύ πιθανό κάποιοι να αποφεύγουν να τους αγγίξουν, να τους αγκαλιάσουν, να τους φιλήσουν, να μοιραστούν μαζί τους π.χ. ένα ρούχο ή μία πετσέτα, ακόμη και να τους πλησιάσουν σε πολύ μικρή απόσταση, επειδή ίσως δεν ξέρουν ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Η άγνοια αυτή μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο σε μία σειρά δραστηριοτήτων που αποτελούν διέξοδο άθλησης, διασκέδασης, αλλά και κοινωνικής συναναστροφής (π.χ. είσοδος σε γυμναστήριο, σε κολυμβητήριο, σε πλαζ κ.λπ.).

Ένα ποσοστό ασθενών με ψωρίαση κατά πλάκας (περίπου 25% στην Ελλάδα) εμφανίζει ψω- ριασική αρθρίτιδα και ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό παρουσιάζει ψωριασική ονυχία. Η ψωρίαση σχετίζεται επίσης με ψυχιατρική συννοσηρότητα. Η συχνότητα κατάθλιψης στους ασθενείς με ψωρίαση ανέρχεται ως 60%, ενώ αυξημένη είναι και η συχνότητα χαμηλής αυτοεκτίμησης, σεξουαλικής δυσλειτουργίας, αγχώδους διαταραχής.

Από τα ανωτέρω, συμπεραίνουμε ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά για συστηματικό νόσημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται.

The post Πώς η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ασθενών appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα