Τι κινδυνεύουμε να πάθουμε αν μασάμε παγάκια

«Η μάσηση πάγου συχνά συνδέεται με το σύνδρομο pica, μια πάθηση ψυχικής υγείας, που μας κάνει να θέλουμε να τρώμε ουσίες χωρίς θρεπτική αξία. Αυτή η συνήθεια έχει συνδεθεί επίσης με την έλλειψη σιδήρου», εξηγεί ο οδοντίατρος Ρουπάλι Κονκάρλι.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι μασουλάμε πάγο έχουμε pica ή έλλειψη σιδήρου. Αλλά αυτή η συμπεριφορά εξακολουθεί να είναι επιβλαβής για τα δόντια μας.

Αλήθεια, γιατί επιμένουμε να μασάμε πάγο;

Πολλές φορές, το μάσημα πάγου απλώς μας δροσίζει, ενώ άλλες, μπορεί

καταπραΰνει τη στοματική φλεγμονή, μια πρησμένη γλώσσα ή τα συμπτώματα της ξηροστομίας.

Ακόμη, μπορεί να χρησιμοποιούμε τα παγάκια ως μια τακτική για τη διακοπή του καπνίσματος, επειδή μας βοηθούν να επικεντρωθούμε σε κάτι άλλο πέρα από το τσιγάρο.

Τέλος, το μάσημα πάγου μπορεί να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης του στρες ή του άγχους και να μην συνειδητοποιούμε καν ότι το κάνουμε.

«Μερικοί άνθρωποι απλώς μασάμε τον πάγο που έχει μείνει στα ποτά μας χωρίς να το σκεφτόμαστε», εξηγεί η δρ Nάταλι Πίτερσον, χειρουργός οδοντίατρος στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. «Ωστόσο, μπορεί όλο αυτό να καταλήξει να μας γίνει συνήθεια και τότε, καθίσταται δύσκολο να σταματήσουμε», σημειώνει η ίδια.

Και ένα μεγάλο ψέμα

Μερικοί άνθρωποι μασούν πάγο σκόπιμα, επειδή έχουν την εσφαλμένη πεποίθηση ότι αυτό θα τους ωφελήσει.

«Θα εκπλαγούμε αν μάθουμε πόσοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το μάσημα πάγου τους κάνει καλό. Και το πιστεύουν αυτό λόγω μιας μικρής μελέτης του 2014, που δείχνει τάχα ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν πάγο είχαν καλύτερες επιδόσεις στις εξετάσεις, πιθανώς χάρις στην αυξημένη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, λόγω της συστολής των αιμοφόρων αγγείων. Αλλά τέτοια αποτελέσματα δεν έχουν υποστηριχθεί από πρόσθετη έρευνα και σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε και μόνο με το πιπίλισμα του πάγου, αντί να τον μασήσουμε», μας προτρέπει η Κονκάρλι.

Πόσο κακό κάνει το μάσημα του πάγου στα δόντια μας;

«Το μάσημα πάγου μπορεί να έχει εξίσου αρνητικές συνέπειες με το μάσημα οποιωνδήποτε άλλων υπερβολικά σκληρών τροφών ή αντικειμένων», προειδοποιεί η Πίτερσον.

Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν το κάταγμα των δοντιών που είναι επώδυνο και η επισκευή του δαπανηρή. Συν τοις άλλοις, εάν ένα κάταγμα είναι αρκετά βαθύ, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε ακόμα και σε εξαγωγή του δοντιού.

Ακόμη, αυτή η συνήθεια θα μπορούσε να σπάσει τα δόντια μας, αφού ο πάγος είναι σχεδόν εξίσου σκληρός με το σμάλτο των δοντιών. 

Πώς θα κόψουμε αυτή την επικίνδυνη συνήθεια

«Προσπαθούμε να πίνουμε τα ποτά μας κρύα από το ψυγείο χωρίς πάγο ή να αφήνουμε τον πάγο να λιώσει λίγο μέσα στο ποτό μας, μέχρι να γίνει πιο μαλακός και να χωριστεί σε μικρότερα κομμάτια», μας συμβουλεύει η Πίτερσον. «Το να χρησιμοποιήσουμε ένα καλαμάκι θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει την είσοδο του πάγου στο στόμα μας και έτσι, να μην μπούμε καν στον πειρασμό να δαγκώσουμε», προσθέτει η ίδια.

Kαι αν θέλουμε σώνει και ντε να έχουμε στο στόμα μας κάτι τραγανό χωρίς θερμίδες, τα ωμά καρότα και το αγγούρι είναι δύο θαυμάσιες δροσερές επιλογές με ελάχιστες θερμίδες και μεγάλη θρεπτική αξία. 

(Με πληροφορίες από Usatoday).

Related...Γιατί δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσουμε στοματικό διάλυμα αφού πλύνουμε δόντιαΑν παρατηρήσουμε αυτό καθώς βουρτσίζουμε τα δόντια μας μπορεί να είναι σημάδι άνοιαςΝήμα στα δόντια: Πριν ή μετά το βούρτσισμα
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι κινδυνεύουμε να πάθουμε αν μασάμε παγάκια,