Σε 12 ημέρες η επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών: Αποκλίσεις, αλλά και συγκλίσεις με την κυβέρνηση

Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά και σημαντικές αποκλίσεις αλλά και συγκλίσεις να παραμένουν στο τραπέζι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών έφυγαν χθες Κυριακή από την Αθήνα προκειμένου να γιορτάσουν το Πάσχα των Καθολικών.

Στο και πέντε οι δανειστές επιχείρησαν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για την πορεία της διαπραγμάτευσης με δηλώσεις που αναφέρονται σε πρόοδο, συγκλίσεις, αλλά και αρκετή δουλειά που μένει να γίνει.

Η
προσπάθεια όμως ήταν να στείλουν μήνυμα ότι έφυγαν από την Αθήνα σαν φίλοι και θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό για να ολοκληρώσουν τη δουλειά. Ενδεικτικό είναι ότι πριν καλά καλά φύγουν από την Ελλάδα έσπευσαν να ανακοινώσουν και την ημερομηνία επιστροφής τους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν σε 12 ημέρες από σήμερα οι επικεφαλής θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαπραγμάτευση.

Έως της 2 Απριλίου τη δουλειά θα τη συνεχίζουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και όποτε κριθεί αναγκαίο θα γίνουν τηλεδιασκέψεις μεταξύ των επικεφαλής και της Ελληνικής πλευράς.

Ακόμα και ο συνήθως σκληρός Γερούν Ντάισελμπλουμ έσπευσε να δηλώσει ότι «Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ήταν εποικοδομητικές από το ξεκίνημα της αποστολής μετά το τελευταίο Eurogroup» και πρόσθεσε ότι «Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στα εκκρεμή ζητήματα όπως η φορολογία εισοδήματος και οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Η δουλειά είναι συνεχής και θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος τύπου των «σκληρών» του ΔΝΤ ο οποίος απαντώντας στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 για την πορεία των διαπραγματεύσεων δήλωσε «Η αποστολή ήταν παραγωγική. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά τη μεταρρύθμιση στο φόρο εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Οι επικεφαλής αποστολή θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό».

Προς το παρόν επικοινωνιακά οι εντάσεις των τελευταίων ημερών ξεπεράστηκαν και το νέο ορόσημο πλέον για την Ελληνική κυβέρνηση είναι το Euro Working Group της 11ης Απριλίου. Εκεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί να έχει μια τουλάχιστον κατ αρχήν συμφωνία σε όλα τα σημεία, προκειμένου μετά από λίγες ημέρες στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των συζητήσεων για τη διευθέτηση του χρέους και στο Eurogroup της 22ας του ίδιου μήνα να κλείσει επίσημα αυτός ο κύκλος αξιολόγησης.

Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο από τη στιγή που είτε περισσότερο, είτε λιγότερο όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Συγκεκριμένα:

* Ασφαλιστικό. Η διαπραγμάτευση η οποία ολοκληρώθηκε χθες έδειξε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει τις μεγαλύτερες διαφωνίες. Εθνική Σύνταξη, ποσοστά αναπλήρωσης, επικουρικές, επανϋπολογισμός συντάξεων και εισφορές παραμένουν ανοιχτά στο τραπέζι περιμένοντας να βρεθεί κοινός τόπος.

Σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά το ύψος της Εθνικής σύνταξης έχει «κλειδώσει» στα 384 ευρώ, αλλά θα δίνεται στα 20 και όχι στα 15 χρόνια όπως ήθελε το υπουργείο Εργασίας. Συμφωνία ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα για το ύψος της σύνταξης που θα δίνεται μεταξύ των 15 και 20 ετών, αλλά και σε όσους έχουν λιγότερα από 15 χρόνια. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγαλος υποστηρίζει ότι συμφωνία υπάρχει και στον επανϋπολογισμό των συντάξεων και μένουν μόνο τεχνικά θέματα να συζητηθούν.

Αντίθετα υπάρχει απόκλιση στα ποσοστά αναπλήρωσης. Επί του θέματος ο υπουργός σημείωσε ότι το πόσο αναλογικό θα είναι το σύστημα είναι απόφαση της ελληνικής πλευράς. «Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει δέσμευση που να απορρέει από το μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά.

Εντελώς διαφορετική προσέγγιση υπάρχει και στο θέμα της αύξησης των εισφορών. Το Ταμείο φαίνεται να μην αποδέχεται καμία αύξηση δημιουργώντας έτσι μια «τρύπα έως 600 εκατ. ευρώ στις επικουρικές.

*Φορολογία. Τόσο οι υπουργοί της κυβέρνησης όσο και οι δανειστές, αναφέρουν ότι στο φορολογικό, μετά και την τελευταία πρόταση του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει η μεγαλύτερη προσέγγιση. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση ικανοποιεί τον στόχο που έχουν θέσει οι δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει συντελεστές:

· 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

· 29% για εισόδημα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

· 37% για εισόδημα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ και

· 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 9.100 ευρώ με έκπτωση φόρου στα 2.000 ευρώ (από 2.100) η οποία μετά τα 20.000 ευρώ εισόδημα θα μειώνεται κατά 100 ευρώ και εξαλείφεται στην περιοχή των 40.000 ευρώ.

* Δημοσιονομικό. Η κυβέρνηση αναζητά νέους έμμεσους φόρους προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό και να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές (αντιδρούν οι θεσμοί), η αύξηση φόρου στα μεταχειρισμένα Ι.Χ και η αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ.

* Κόκκινα δάνεια. Σε αυτό το θέμα όχι μόνο δεν υπάρχει συμφωνία αλλά τις δύο πλευρές χωρίζει χάος. Οι δανειστές συνεχίζουν τις πιέσεις για πλήρη απελευθέρωση πώλησης των κόκκινων δανείων με εξαίρεση μόνο κάποια δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

Αντίθετα η ελληνική πλευρά προτείνει εξαίρεση για μια τριετία από την πώληση δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία. Αντίστοιχα όσα δάνεια δεν έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την εξαίρεση από την πώληση σε funds επιχειρηματικών δανείων ύψους έως 500.000 ευρώ, δανείων ελεύθερων επαγγελματιών ύψους μέχρι 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα