Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ειδομένη: Γιατί κρίνεται αναγκαία η μετεγκατάσταση

Με εντατικούς ρυθμούς στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζουν την ομαλή μετεγκατάσταση των 14.000 μεταναστών που βρίσκονται στην Ειδομένη.

Τα πρώτο μεγάλο «αγκάθι» είναι ότι ακόμα δεν είναι απόλυτα έτοιμες οι δομές για τη φιλοξενία ενός τόσο μεγάλου όγκου ανθρώπων και το δεύτερο ότι χιλιάδες μετανάστες είναι παραπληροφορημένοι και δεν αποδέχονται τη μεταφορά τους. Και οι δύο σκόπελοι εκτιμάται ότι πολύ άμεσα θα ξεπεραστούν, καθώς η Αστυνομία έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προς τους πρόσφυγες για να τους πείσει για την
αναγκαία μετακίνησή τους, ενώ παράλληλα γίνονται καθημερινά εργασίες σε 15 νέα κέντρα φιλοξενίας για να είναι έτοιμα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η μετεγκατάσταση σε χώρους υποδοχής κρίνεται απαραίτητη –όπως περιγράφουν αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας- για πέντε τουλάχιστον βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης σοβαρών ασθενειών.

Ο δεύτερος ότι οι μετανάστες λόγω και της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης από τη βροχή ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε αντίθεση με τη διαβίωση τους σε χώρους υποδοχής. Ο τρίτος λόγος είναι ότι στα κέντρα φιλοξενίας δεν θα μπορούν διάφορα κυκλώματα να τους εκμεταλλεύονται, όπως έγινε πρόσφατα με τα φυλλάδια που τους οδήγησαν σε ακόμα πιο δεινή θέση. Ο τέταρτος είναι ότι με τις εικόνες από την Ειδομένη δίνεται παγκοσμίως η εικόνα για την Ελλάδα ότι δεν ελέγχει την κατάσταση και ότι έχει μετατραπεί σε πραγματική αποθήκη ψυχών, παρότι έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες μετά τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας. Ο πέμπτος λόγος είναι ότι στα κέντρα υπάρχουν μόνο καταγεγραμμένοι μετανάστες για τους οποίους δρομολογούνται οι νόμιμες διαδικασίες για τη μετεγκατάστασή τους ανάλογα την κάθε περίπτωση.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι ο βαλκανικός δρόμος είναι κλειστός πλέον για τους μετανάστες. Έχουμε περάσει στο σχέδιο της επόμενης ημέρας. Δημιουργούνται δομές για να στεγάσουν 17.000 ανθρώπους. Είναι προς το συμφέρον των προσφύγων να μετεγκατασταθούν σε καταλύματα. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα κέντρα είναι κλειστού τύπου και θεωρούν ότι θα τους οδηγήσουμε σε φυλακές», λέει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Έτσι, η Αστυνομία σε συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς σχεδιάζει να μεταφέρει με πούλμαν περίπου 14.000 μετανάστες από την Ειδομένη στους χώρους φιλοξενίας όλης της χώρας. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι η αστυνομική παρουσία έχει ήδη αυξηθεί στην περιοχή και είναι θέμα λίγων εβδομάδων η μαζική μεταφορά με πούλμαν, ενώ ήδη έχουν γίνει οι επαφές για τη ναύλωση των λεωφορείων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα