Vegan μια φορά την εβδομάδα: Εννέα απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό

Η χορτοφαγική διατροφή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους αρκετοί στρεφόμαστε στη βετζιτέριαν δίαιτα (αποφεύγουμε δηλαδή το κρέας) ή ακόμα και στη βίγκαν διατροφή (αποφεύγουμε οτιδήποτε ζωικό) είναι η καλήυγεία και η διαχείριση του βάρους μας.

Για εμάς που δεν νιώθουμε ακόμη έτοιμοι ή δεν επιθυμούμε καν να αρνηθούμε τα ζωικά προϊόντα μια για πάντα, η απόλαυση μερικών βίγκαν γευμάτων μπορεί σε κάθε περίπτωση να μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Γιατί να μην δοκιμάσουμε;

Βίγκαν θεωρείται το γεύμα που παρασκευάζεται δίχως ζωικά προϊόντα ή

υποπροϊόντα, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι.

Οφέλη από την ενσωμάτωση βίγκαν γευμάτων στο διατροφολόγιό μας

Συμβάλλουν στην πρόσληψη άφθονων θρεπτικών συστατικών

Η προσθήκη εύκολων βίγκαν συνταγών στο εβδομαδιαίο μενού είναι μια απλή αλλά θαυματουργή μέθοδος για να ενισχύσουμε την υγεία μας. Τα χορτοφαγικά γεύματα θέτουν τις βάσεις για τη συνολική μας ευεξία, χάρις την υψηλή τους περιεκτικότητα στα βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά, το μαγνήσιο και το κάλιο.

Τα πιο δημοφιλή βίγκαν προϊόντα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί συνδυάζουν όλα τα ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά που προαναφέρθηκαν, ενώ συντελούν και στη μείωση των κορεσμένων λιπαρών, που συναντώνται σε αφθονία στα ζωικά προϊόντα.

Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους μας

Οι βετζιτέριαν συνήθως ζυγίζουν λιγότερο από εκείνους που τρώνε κρέας και γαλακτοκομικά. Κι αυτό γιατί τα βίγκαν γεύματα περιέχουν ένα σωρό φυτικές ίνες που μας βοηθούν να χορταίνουμε πιο γρήγορα και ως εκ τούτου, να τρώμε λιγότερο. 

Προάγουν την καλή υγεία της καρδιάς

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βίγκαν διατροφή μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, συνεπώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αυτό οφείλεται στην χαμηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, αφού επενδύουμε σε πιο ισορροπημένα και θρεπτικά γεύματα, με λίγες θερμίδες.

Συν τοις άλλοις, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, που είναι απαραίτητοι σε μια βίγκαν διατροφή, είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρών οξέα, που συνδέονται με τεράστια οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία.

Συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Ο περιορισμός των ζωικών προϊόντων υπόσχεται να μειώσει σημαντικά την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων σακχάρων, δύο συστατικών ύποπτων, που σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Περιορίζουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ορισμένες τροφές φυτικής προέλευσης είναι ισχυροί σύμμαχοι στην καταπολέμηση του καρκίνου. Η αντικαρκινική δράση τους αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά και φυτικές ίνες.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, δηλαδή τα μόρια που απειλούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα και να οδηγήσουν σε καρκίνο. Παράλληλα τα φυτοχημικά, οι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτικά προϊόντα, έχει αποδειχθεί ότι διακόπτουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, εμποδίζοντας την εξέλιξη του καρκίνου.

Είναι ένα κι ένα για την υγεία των αρθρώσεων και των οστών

Οι αλκαλικές φυτικές τροφές, που κυριαρχούν στις βίγκαν δίαιτες, προάγουν την υγεία των οστών, αφού συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας του pH του σώματος. Αντίθετα, ένα υπερβολικά όξινο περιβάλλον, το οποίο μπορεί να προκύψει από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων, μπορεί να κάνει το σώμα να εξουδετερώσει το ασβέστιο από τα οστά, προκειμένου να περιορίσει τα επίπεδα οξύτητας. Το ασβέστιο ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας για τη δύναμη και την πυκνότητα των οστών. Και η κατανάλωση περισσότερων αλκαλικών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας ασβεστίου, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και άλλων διαταραχών που σχετίζονται με τα οστά.

Ενισχύει την όραση

Μια βίγκαν διατροφή πλούσια σε φυλλώδη λαχανικά είναι τρομερά ευεργετική για την υγεία των ματιών. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, ουσίες σημαντικές για την καλή όραση, που η ανεπάρκειά τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στα μάτια μας.

Συνδέονται με την καλή πεπτική υγεία

Η ενσωμάτωση περισσότερων φυτικών τροφίμων στο διατροφικό μας πλάνο ενισχύει την πρόσληψη φυτικών ινών, ένα κρίσιμο συστατικό για την καλή πεπτική μας υγεία. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες ευνοεί το μικροβίωμα του εντέρου, που παίζει σπουδαίο ρόλο στην πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, στην παραγωγή κρίσιμων βιταμινών και τελικά στη γενική μας υγεία.

Προάγουν την ψυχική μας ευεξία

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά συνδέεται με μεγαλύτερα επίπεδα ψυχικής ευεξίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φυτικά τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, αφού βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, ενώ συμβάλλουν στη σταθερή απελευθέρωση της σεροτονίνης, που είναι γνωστή και ως ορμόνη «χαράς».

(Με πληροφορίες από Associated Press).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Vegan, Εννέα,Vegan, ennea