Το λαχανικό “φρούτο” με την υψηλή διατροφική αξία και σχεδόν μηδέν θερμίδες – Ασπίδα στις αρθρώσεις, μειώνει την χοληστερίνη, δρα αντιγηραντικά

16:18 30/8/2023 - Πηγή: InStyle

Το ξέρατε ότι η μελιτζάνα, αν και θεωρείται λαχανικό, στην πραγματικότητα είναι φρούτο, καθώς το φυτό έχει άνθη και περιέχει σπόρους; Ακριβώς δηλαδή, όπως και η ντομάτα, χωρίς να το γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος.

Με τη μελιτζάνα φτιάχνονται τα πιο διάσημα και νόστιμα φαγητά της ελληνικής κουζίνας ενώ η υψηλή περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά «φανερώνει» την διατροφική της αξία.

Στην Ευρώπη ήρθε μέσω του Βυζαντίου από τους Άραβες και στην Ελλάδα συγκεκριμένα έφτασε το 12ο με 13ο αιώνα και από τότε αποτελεί

ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής.

Το ελληνικό όνομά της προέρχεται από παραλλαγή της αραβικής της ονομασίας bāḏinjān σε μελιτζάνα, επηρεασμένο από το χαρακτηριστικό μελανό χρώμα του καρπού. Η βυζαντινή λέξη μελιτζάνα (melitzána) αποδόθηκε στα μεσαιωνικά λατινικά σαν melongena. Με αλλαγή του “g” σε “z” προέκυψε στα σύγχρονα ιταλικά η λέξη “melanzana”.

Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες ανήκουν σε 3 ομάδες. Στις φαινολικές ενώσεις, τα αλκαλοειδή και τα καροτενοειδή. Επιπλέον η μελιτζάνα περιέχει φλαβονοειδή όπως η νασουνίνη, η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες. Η νασουνίνη είναι υπεύθυνη για το χαρακτηριστικό μώβ χρώμα της μελιτζάνας.

Οι ιδιότητες της νανουσίνης:Προστατεύει από την υπεροξείδωση της χοληστερίνης, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και λειτουργεί ως ασπίδα για τις βλάβες στις αρθρώσεις, ενώ μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.Βρίσκεται στο φλοιό της μελιτζάνας και παίζει καταλυτικό ρόλο στη δέσμευση του σιδήρου από τις τροφές και την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα με χαμηλό αιματοκρίτη καθώς και σε γυναίκες που κατά τη διάρκεια της περιόδου έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου.Συμβάλλει στην αποβολή του πλεονάζοντος σιδήρου από το σώμα. Ο σίδηρος σε υπερβολική συγκέντρωση στον οργανισμό προκαλεί τοξίνωση.Έχει βρεθεί ότι προστατεύει τα λιπίδια στις κυτταρικές μεμβράνες του εγκεφάλου. Οι κυτταρικές μεμβράνες αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από λιπίδια και είναι υπεύθυνες για την προστασία του κυττάρου καθώς και την εύρυθμη λειτουργία του.Τι περιέχουν 100 γραμμάρια μελιτζάνας: Θερμίδες (kcal) 24Νερό 92,3 γρΥδατάνθρακες 6 γρΠρωτεΐνες 1 γρΛιπίδια 0,2 γρΧοληστερόλη 0 mgΝάτριο 2 mgΚάλιο 229 mgΦυτικές ίνες 3 γρΣάκχαρα 3,5 γρΒιταμίνη A 23 IUΒιταμίνη C 2,2 mgΑσβέστιο 9 mgΣίδηρος 0,23 mgΒιταμίνη B6 0,1 mgΜαγνήσιο 14 mgΦώσφορος 24 mgΦολικό οξύ 22μg

Η μελιτζάνα περιέχει επιπλέον τα φυτοχημικά στοιχεία κερσετίνη (quercetin) και ρουτίνη (rutin). Οι συγκεκριμένες ουσίες έχει αποδειχτεί ότι έχουν φαρμακευτική δραστηριότητα και αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες (αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδη, καρδιοπροστατευτικές).

Η μελιτζάνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη B-6. Συγκεκριμένα, μια μερίδα της προσφέρει το 10% των αναγκών σε ίνες, 5% κάλιο, 3% βιταμίνη C, 5% Β-6, 1% σίδηρο και 2% μαγνήσιο.

Λόγω της περιεκτικότητάς της σε μέταλλα και βιταμίνες, η κατανάλωσή της βελτιώνει τη λειτουργία του συκωτιού, του εντέρου και των νεφρών. Επίσης, η μελιτζάνα επειδή ακριβώς έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση συμβάλλει στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών, αποτρέποντας τις αρνητικές επιδράσεις τους στα κύτταρα, προστατεύοντας τα λιπίδια στις μεμβράνες των κυττάρων.

Χυμός ντομάτας: Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη

Είναι πλούσια σε μαγνήσιο και άρα προάγει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ χάρη στο ότι είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και ταυτόχρονα εμποδίζει τη δημιουργία αιμορροΐδων και κολίτιδας.

Μία από τις φαινολικές ενώσεις περιέχει είναι και το χλωρογενικό οξύ που ευθύνεται για τα χαμηλά επίπεδα της LDL, της κακής χοληστερόλης στο αίμα και ρυθμίζει τη χοληστερίνη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το χλωρογενικό οξύ βρίσκεται και στον πράσινο καφέ. Έχει αντι-ιική δράση, αντιμικροβιακή ενώ είναι γνωστό για τις λιποδιαλυτικές του ιδιότητες.

Άλλωστε η μελιτζάνα έχει πολύ λίγες θερμίδες και καθόλου λίπος. Περιέχει πολύ νερό (93%), ενισχύοντας την καλή ουροποιητική λειτουργία.

Μaria Menounos: Συνταγή από τα χεράκια της – Ρολά μελιτζάνας γεμιστά με φέτα και ρικότα

Keywords
Τυχαία Θέματα