Νερό εξ ουρανού

11:38 10/6/2021 - Πηγή: InStyle

Μια 25άρα πισίνα σε ρόλο εναέριας, υδάτινης ωστόσο «γέφυρας» μεταξύ δύο κτηρίων, είναι τοποθετημένη σε ύψος 25 μέτρων και εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Δυτικό Λονδίνο. Όπως είναι φυσικό, μαγνήτισε έντονα το ενδιαφέρον για την αισθητική της, αλλά και από την πλευρά της πρωτοποριακής κατασκευαστικής τεχνολογίας που εφαρμόστηκε.

Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία HAL ως τμήμα του πολυτελούς οικιστικού συγκροτήματος Embassy Gardens Development που βρίσκεται απέναντι από την νέα

Αμερικανική πρεσβεία στην πόλη. Το βάθος της δεξαμενής ανέρχεται στα 3,2 μέτρα, όλη μάλιστα η αμιγώς ακρυλική κατασκευή είναι διαφανής, ώστε οι κατά περίσταση κολυμβητές όσο και οι τυχαία διερχόμενοι στον δρόμο να διατηρούν μεταξύ τους οπτική επαφή.

Η πισίνα έχει βάρος 50 τόνων, περιέχει 150 τόνους νερού, η βάση της είναι πάχους 36 εκ και οι πλαϊνές πλευρές της 18 εκ. Η τεχνική εταιρεία κατασκεύασε τμηματικά την πισίνα, συνένωσε δε κατόπιν τα επιμέρους κομμάτια της με αρθρωτό τρόπο, ώστε να προσδώσει ελαστικότητα και προσαρμογή απέναντι σε όποιες δονήσεις μπορεί να προκαλούνται από τον άνεμο ή από άλλες φυσικές αιτίες. Περήφανοι για το δημιούργημά τους οι αρχιτέκτονες της HAL δηλώνουν: «Δεν υφίσταται κάτι παρόμοιο. Είναι παγκόσμια πρωτοπορία η κατασκευή μιας πισίνας ανάμεσα σε δύο κτίρια κατοικιών 10 ολόκληρους ορόφους πάνω από το έδαφος!».

Η πισίνα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τους ιδιοκτήτες ή ενοίκους των κατοικιών του συγκροτήματος και από τους καλεσμένους τους και ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής σε ό,τι αφορά την σχεδίαση, τα υδραυλικά της συστήματα και την ποιότητα φιλτραρίσματος του νερού, πάντοτε σε συνεργασία με τους κορυφαίους επαγγελματίες του κάθε κλάδου.

Οι σχεδιαστές του γνωστού οίκου Eckersley O’Callaghan δεν κρύβουν τις ποικίλες και δυσεπίλυτες δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την υλοποίηση του έργου, ιδιαίτερα αναφορικά με την διαρκή και έντονη καταπόνηση του φέροντος οργανισμού της κατασκευής. Εν τούτοις, το τελικό αποτέλεσμα χωρίς καμμία αμφιβολία δικαιώνει απόλυτα όλα τα μέρη που συνέβαλαν σε μια τόσο εκθαμβωτικά καλαίσθητη όσο και χρηστική κατασκευή, που συμβάλλει ουσιαστικά στο σύγχρονο ευ ζην!

Από την Μαρία Αρβανιτοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα