Χοληστερόλη: 5 σημαντικές κινήσεις για να τη ρυθμίσετε πριν ξεκινήσετε αγωγή

16:15 7/3/2024 - Πηγή: InStyle

Την γνωρίζετε είτε ως χοληστερόλη, είτε ως χοληστερίνη, πρόκειται όμως για την ίδια ουσία! Μία λιπαρή ουσία, η οποία παρότι συχνά μας δημιουργεί ανησυχία στο άκουσμά της, στην πραγματικότητα είναι απαραίτητη για τη ζωή! Αποτελεί συστατικό των μεμβρανών όλων των κυττάρων του σώματός μας, είναι απαραίτητη για την παραγωγή πολύ σημαντικών ορμονών και της χολής, κυκλοφορεί στο πλάσμα του αίματος και είναι σημαντική για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ωστόσο, οι υψηλές τιμές της χοληστερόλης είναι ένα συχνό αποτέλεσμα των εργαστηριακών εξετάσεων που αυτόματα θα μας

προβληματίσει και θα μας οδηγήσει αυτομάτως, στην αλλαγή των συνηθειών μας, πριν στραφούμε στις φαρμακευτικές αγωγές.

Οι παρακάτω πέντε κινήσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς της κλινικής Mayo βοηθούν στη βελτίωση της χοληστερόλης αλλά και ενισχύσουν τη δύναμη των φαρμάκων που τη μειώνουν, απομακρύνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Καταναλώνετε τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Ελαττώστε τα κορεσμένα λίπη, περιορίζοντας το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, καθώς αυξάνουν τη συνολική χοληστερόλη.

Αποκλείστε τα τρανς λιπαρά, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά στα συσκευασμένα μπισκότα, κράκερ και κέικ.

Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, καρύδια και λιναρόσπορο, τα οποία δεν επηρεάζουν την LDL χοληστερόλη και ρυθμίζουν τις τιμές της χοληστερόλης.

Αυξήστε τις διαλυτές φυτικές ίνες, καταναλώνοντας τρόφιμα όπως βρόμη, τα φασόλια, λαχανάκια Βρυξελλών, μήλα και αχλάδια, τα οποία μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος.

Προσθέστε την κίνηση και την άσκηση

Ακόμη και λίγος χρόνος άσκησης καθημερινά μπορεί να αυξήσει σημαντικά την χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL), της «καλής» δηλαδή χοληστερόλης. Η προσθήκη σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και σε μικρά διαστήματα αρκετές φορές την ημέρα, μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να χάνετε βάρος. Δεν είναι δύσκολο, μάλιστα, να το πετύχετε, καθώς μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας έναν 30λεπτο περίπατο πέντε φορές την εβδομάδα ή 20 λεπτά γρήγορου βαδίσματος τρεις φορές την εβδομάδα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε περισσότερες εξωτερικές δουλειές με τα πόδια ή να παρκάρετε λίγο πιο μακριά από την εργασία σας.

Διακόψτε το κάπνισμα

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες εξακολουθούν να καπνίζουν, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ, με τα οφέλη, όμως, από τη διακοπή του να εμφανίζονται άμεσα. Μέσα σε 20 λεπτά από τη διακοπή, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός ανακάμπτουν από την αύξηση που προκαλεί το τσιγάρο. Τρεις μήνες μετά τη διακοπή η κυκλοφορία του αίματος και η λειτουργία των πνευμόνων αρχίζουν να βελτιώνονται. Μέσα σε ένα χρόνο από τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι ο μισός από αυτόν ενός καπνιστή.

Χάστε βάρος

Ακόμη και λίγα κιλά παραπάνω μπορούν να αυξήσουν τις τιμές της χοληστερόλης. Αρκούν, όμως, και οι μικρότερες αλλαγές, όπως η μείωση των σακχαρούχων αναψυκτικών ή των γλυκισμάτων, για να μειωθεί και το νούμερο στη ζυγαριά. Στην απώλεια βάρους παίζει σημαντικό ρόλο και η κίνηση, επομένως, περπατήστε και κινηθείτε καθημερινά όσο περισσότερο μπορείτε.

Περιορίστε το αλκοόλ

Εάν πίνετε αλκοόλ, μια καθοριστική κίνηση που μειώνει τη χοληστερόλη είναι να πίνετε με μέτρο. Η μέτρια χρήση αλκοόλ έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης HDL, χωρίς όμως τα οφέλη να είναι αρκετά ισχυρά ώστε να συνιστάται η κατανάλωση αλκοόλ για όποιον δεν πίνει συστηματικά. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως σε υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα