Κορωνοϊός: Η χαλάρωση έφερε πάνω από 1000 νέα κρούσματα τον Ιούλιο στην Ελλάδα

10:26 1/8/2020 - Πηγή: Fortune

Στα 1068 καταμετρώνται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού τα οποία επιβεβαιώθηκαν τον Ιούλιο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων το 60% αφορά σε εγχώριες μολύνσεις. Η μεταδοτικότητα του ιού τις τελευταίες μέρες δείχνει να αυξάνεται, γεγονός που αν και δεν τρομάζει, ανησυχεί για την εξέλιξη της επιδημίας.

Επιχειρώντας έναν απολογισμό για το Ιούλιο, με βάση τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ,

διαπιστώνουμε ότι από την 1η Ιουλίου επιβεβαιώθηκαν 1096 νέα κρούσματα. Τα 28 από αυτά διαπιστώθηκε ότι ήταν διπλοεγγραφές στα σχετικά αρχεία. Στην Αττική επιβεβαιώθηκε το 20% των νέων κρουσμάτων. Παράλληλα ο μήνας έκλεισε με μία σημαντική διασπορά σε όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας.

Χθες Παρασκευή (31/07) μάλιστα σημειώθηκε ρεκόρ διασποράς με 14 νομούς να δηλώνουν νέα κρούσματα. Συγκεκριμένα:24 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,18 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κεφαλλονιάς1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας

Σύμφωνα με εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου είναι καθοριστική για την πορεία της επιδημίας, καθώς αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο ο ρυθμός αύξησης θα διατηρηθεί και κατά πόσο θα αυξηθούν οι νέες εστίες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Ιδιαίτερα θετικό θεωρείται το γεγονός, ότι εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα οι νοσηλείες. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 94 άτομα, εκ των οποίων μόνο 11 σε κλίνες εντατικής θεραπείες. Το γεγονός λοιπόν ότι από την εμφάνιση των 1068 κρουσμάτων δεν προέκυψε καμία επιβάρυνση του συστήματος υγείας, λαμβάνεται ως εχέγγυο ότι η χώρα κινείται σωστά.

Προκειμένου βέβαια να αποφύγουμε τα χειρότερα, λαμβάνονται ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, κυρίως στη λογική να γίνει συνείδηση σε όλους ότι το φετινό καλοκαίρι δεν επιτρέπεται χαλάρωση και ότι ο ιός είναι εδώ. Είναι απόλυτα αναγκαίο η επιδημία να είναι περιορισμένη όταν τελειώσουν οι καλοκαιρινές διακοπές ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους αυτή τη στιγμή διαπιστώνεται ότι συντηρείται η αυξητική τάση ειδικά στα αστικά κέντρα, ενώ παράλληλα παραμένουν και οι εστίες σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο Αύγουστος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς αναμένεται να συνεχιστεί η αυξητική πορεία και κανείς δεν αποκλείει σημαντική άνοδο κρουσμάτων.

Σημαντικό ρόλο παίζει η μετακίνηση του πληθυσμού λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και ιδιαίτερα η χαλαρότητα που έχουμε αυτή την περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα