Το Bloomberg θυμίζει τι… έπαθαν οι χώρες που χρεοκόπησαν στο παρελθόν

Λίγο πριν τις μεγάλες αποφάσεις, λίγο πριν μπουν οι υπογραφές για την συμφωνία, εάν τελικά μπουν o ξένος Τύπος και πιο συγκεκριμένα το Bloomberg, «θυμίζει» κυρίως προς την ελληνική κυβέρνηση, τι συνέβη στις χώρες που χρεοκόπησαν στο παρελθόν.

Στο δημοσίευμα καταγράφονται τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά στοιχεία μιας χρεοκοπίας, αλλά και τις συνέπειες που είχαν οι δανειστές και η γενικότερη εικόνα της οικονομίας.
Το εφιαλτικό σενάριο μιας χρεοκοπίας αναλύεται σε βάθος από το Bloomberg

και για να γίνει ακόμη πειστικό παραθέτει αντίστοιχα παραδείγματα χωρών που αναγκάστηκαν να φτάσουν ως το ακραίο στάδιο της χρεοκοπίας.

Σημειώνει συγκεκριμένα: «Η ιστορία προηγούμενων οικονομικών κατακλυσμών δείχνει ότι οι αλλαγές στις αξίες των νομισμάτων μπορούν να λειτουργήσουν ως βαλβίδες διαφυγής που γρήγορα, αν και όχι ανώδυνα, θα ανακουφίσουν την πίεση σε μια οικονομία. Η μαζική υποτίμηση επέτρεψε στις χώρες που χρεοκόπησαν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ξεφύγουν πιο γρήγορα από το χείλος του γκρεμού».

Στα διαγράμματα που ακολουθούν, το Bloomberg συγκρίνει τις αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες (πριν και μετά) σε τέσσερις οικονομικές διαταραχές του παρελθόντος που προκάλεσαν κύματα ανησυχίας και πανικού στις αγορές. Η πρώτη έχει να κάνει με τη Ρωσία του 1998, η δεύτερη με την Αργεντινή το 2001, η τρίτη με τις ΗΠΑ κατά την περίοδο της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008 και η τελευταία έχει να κάνει με την Ελλάδα του 2012, οπότε και έγινε η αναδιάρθρωση χρέους. Από αυτές τις περιπτώσεις συνάγεται το συμπέρασμα πως οι χρεοκοπίες «τιμώρησαν» τα εθνικά νομίσματα της Ρωσίας και της Αργεντινής.

Για το δολάριο, τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα, ενώ το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση της Ελλάδας.

Σε αυτό το διάγραμμα φαίνεται τι συνέβη στο ΑΕΠ της κάθε χώρας. Για τη Ρωσία και τη Αργεντινή ήταν ένα «θείο δώρο» καθώς επέτρεψαν σύντομα σε αύξηση. Η ανάκαμψη ήρθε πιο αργά στις ΗΠΑ -που αν και στο έδαφος συνέβη η μεγαλύτερη εταιρική πτώχευση, δεν χρεοκόπησε στο δημόσιο χρέος της. Και στην Ελλάδα, η ανάκαμψη άργησε να φανεί.

Τα ποσοστά ανεργίας στην Αργεντινή και τη Ρωσία έδειξαν, επίσης, σαφή σημεία καμπής προς το καλύτερο, ενώ την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ και την Ελλάδα υπήρξε μια αργή βελτίωση.

Για να καταλήξει το άρθρο ως εξής: «Αυτό που ξεχωρίζει την τύχη της Ελλάδας από την αντίστοιχη της Αργεντινής και της Ρωσίας είναι η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα, κάτι που οι άλλες δύο χώρες δεν το αντιμετώπισαν. Κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να απολαύσει τα οφέλη από ένα φθηνότερο νόμισμα, αν δεν βγει πρώτα από το ευρώ. Και αυτό είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι το έχουν αποκλείσει».

Κατά τον Τζορτζ Μάγκνους, ανώτερο οικονομικό σύμβουλο της UBS Group AG, με έδρα το Λονδίνο, «το πρόβλημα με την Ελλάδας είναι ότι ακόμη και αν χρεοκοπήσει, θα καταφέρει να αγοράσει χρόνο, αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματά της. Εάν χρεοκοπήσει και παραμείνει στο ευρώ, η πιθανότητα της υποτίμησης δεν θα υπάρχει, άρα ούτε και η ανάκαμψη της ανάπτυξης. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό».

Keywords
Τυχαία Θέματα