Ο νιγηριανός στρατός κατηγορείται για 7.000 θανάτους

Περισσότεροι από 7.000 άνδρες και αγόρια έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του αγώνα του νιγηριανού στρατού κατά της Boko Haram τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.

Η έκθεση αναφέρει ότι πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εναντίον των ισλαμιστών μαχητών.

Ο στρατός απέρριψε τους ισχυρισμούς, αποκαλώντας την έκθεση προκατειλημμένη και τα στατιστικά στοιχεία "ψευδή".

Τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις από το 2009,

λέει η Αμνηστία.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 40% όλων των θανάτων ήταν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και εκατοντάδες ακόμη απήχθησαν από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ από τότε που ξεκίνησε η βίαιη εξέγερση της με σκοπό να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο το 2009.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί παράνομα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αιχμάλωτοι έμειναν εσκεμμένα πεινασμένοι προκειμένου να πεθάνουν.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά από τον Πρόεδρο Buhari να θέσει τέλος στη νοοτροπία της ατιμωρησίας στις ένοπλες δυνάμεις.

Κατά την ορκωμοσία του την περασμένη εβδομάδα, ο κ Buhari υποσχέθηκε να «αναμορφώσει τους κανόνες εμπλοκής για την αποφυγή παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις".

Φέτος ο στρατός της Νιγηρίας που υποστηρίζεται από τις περιφερειακές δυνάμεις, έχει ανακαταλάβει πολλές πόλεις και χωριά από τους μαχητές.

Η ομάδα όμως εξακολουθεί να κατέχει πολλές γυναίκες και παιδιά σε αιχμαλωσία, συμπεριλαμβανομένων των 219 μαθητριών που απήχθησαν από ένα σχολείο στο Chibok τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα